Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Ev kanunu çikti

Ev kanunu çikti

“Pesinatsiz, faizsiz ev” sistemini uygulayan sirketlerin denetlenmesi için hazirlanan yasa teklifi Meclis'te kabul edildi. Konuyu siyasetin gündemine yaptigi haberlerle Odatv tasidi...

Haber Merkezi

“Pesinatsiz, faizsiz ev” sistemiyle tasinmaz sahibi yapacaklarini söyleyen sirketlerin denetlenmesi ve magduriyet yasanmamasi için baslatilan çalisma tamamlandi.

Odatv yaptigi haberlerle bu yöntemle çalisan firmalarla ilgili yasanabilecek sikintilari yazarak siyasetin gündemine tasidi. 

Bu kapsamda hazirlanan kanun teklifi Meclis’te kabul edildi.

Buna göre faizsiz ev satisi yapan firmalara 100 milyon lira sermaye limiti getirildi. Bu tutarin altinsa sermeyesi olan firmalar faizsiz ev ve araba satisi yapamayacak. Müsterilerin 14 gün içerisinde cayma hakki olacak. Bu sürede cayma hakkini kullanan vatandaslar ödedikleri tüm parayi geri alabilecekler.

“Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Sirketleri Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Yasaya göre, bu tür sirketlere Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) belli standart ve sinirlamalar getirebilecek.

TBMM’de kabul edilen kanun özetle söyle:

“-Tasarruf finansman sirketleri yalnizca konut, çatili is yeri veya tasit ediniminden dogan borçlari finanse edebilecek. Bu sirketler, tasarruf finansman sözlesmeleri disinda finansman saglayamayacak ve yalnizca yurt içinde tescil edilmis konut veya tasit alimlarini finanse edebilecek.

-Tasarruf finansman sirketlerinin birlesme, devir, bölünme ve iradi tasfiyeleri; BDDK'nin denetiminde, mevcut yükümlülüklerini yerine getirebilecegine iliskin bir plan sunmasi, müsterilerine olan finansman yükümlülükleri dahil olmak üzere tüm yükümlülüklerinin yerine getirilmesi sartiyla gerçeklesebilecek. Bu sirketler, tasfiye sürecinde yeni müsteri edinemeyecek, sunulan plana uyulmamasi veya söz konusu islemlerin müsteri hak ve menfaatlerini zarara ugratacaginin tespiti halinde BDDK karariyla iradi tasfiye izni iptal edilecek.

MÜSTERIYE CAYMA VE FESIH HAKKI

-Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Sirketleri Kanunu'na, ‘Tasarruf finansman sözlesmesi’ baslikli madde eklenecek. Maddeyle, tasarruf finansman sözlesmesinin kapsami belirlenecek. Müsteri, sözlesme imzalanmasini takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin cayma hakkina sahip olacak. Bu durumda katilim bedeli dahil tüm tasarruf geri ödenecek.

-Müsteri, tasarruf finansman sözlesmesinin tasarruf dönemi bitimine kadar sözlesmede fesih hakkina sahip olacak. Bu kapsamda katilim bedeli sirkette kalacak, diger tasarruflari geri ödenecek.

-Cayma ve sözlesme fesih hakkina aykiri islem yapilmasi halinde, 62 bin 500 liradan az olmamak üzere aykirilik olusturan islem tutarinin 5 katina kadar, ‘Tasarruf finansman sözlesmesi’ kapsaminda aykiri islem yapilmasi halinde ise 25 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezasi uygulanacak.

-Sözlesme imzalanmasini takip eden 14 gün içinde cayma hakkini kullanan müsteriye organizasyon ücreti dahil, aldigi tutarin tamamini 14 gün içinde iade etmeyen, fesih hakkini kullanan müsteriye belirlenen süre içinde toplam birikim tutarini iade etmeyen veya sözlesmeyi tek tarafli fesheden sirketler, 6 aydan 2 yila kadar hapis ve 500 güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilacak."

Kaynak; Odatv.com



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false