Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Evini Satan Herkesi Ilgilendiriyor! Vergi Ödemesi Yapmayanlar Para Cezasi Ödeyecek

Evini Satan Herkesi Ilgilendiriyor! Vergi Ödemesi Yapmayanlar Para Cezasi Ödeyecek

Evini satan kisilere kritik vergi uyarisi geldi. Satin aldigi evi 5 sene dolmadan satan kisiler deger artis kazanci vergisi ödemesi ile karsi karsiya kaliyor.

Satin aldigi evini 5 sene dolmadan satan kisilere Deger Artis Kazanci Vergisi uyarisi geldi. Para dergisi köse yazari Talha Apak kaleme aldigi yazisinda Mart ayina girilmesi ile beraber konut sahipleri için vergi ayinin geldigini hatirlatarak, evini satan kisilere de vergi uyarisinda bulundu. 

Konutu olan kisiler her sene Mart ayinda emlak vergisi öderken satin aldigi evi kiraya veren kisiler kira gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlü tutuluyor. Satin aldigi evi 5 sene dolmadan satan kisiler ise belirlenen istisna tutarinin üzerinde gelir elde etmeleri durumunda ise deger artis kazanci vergisi ödemekle yükümlü tutuluyorlar. 

DEGER ARTIS KAZANCI VERGISI NEDIR, KIMLER NE ZAMAN, NASIL ÖDER?

Satin aldigi konutu 5 sene dolmadan satan kisiler servet vergisi kapsaminda bu satistan elde ettikleri rakam üzerinden deger artis kazanci vergisi ödemesi yapilmaktadir. Bu vergi için diger tüm vergilerde oldugu gibi istisna tutari uygulanmakta olup bu tutari asan kisiler vergi öder. 

deger artis vergisi nasil hesaplanri

2022 deger artis kazanci vergi istisnasi 19 bin TL olarak belirlenmis olup sahip oldugu evi 5 sene dolmadan satan kisiler bu satistan 19 liranin üzerinde bir gelir elde etmediyse vergi ödemez. Bu tutarin asilmasi durumunda ise deger artis kazanci vergisi beyannamesi verilmekte olup bu beyanname üzerinden vergi ödemesi yapilir. 300 bin liraya alinan bir ev 600 bin liraya satilirsa bu durumda evini satan kisi 3 bin 65 lira deger artis kazanci vergisi ödemekle yükümlüdür. 

 



  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli