Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

4. Evrim, Bilim ve Egitim Sempozyumu basladi

4. Evrim, Bilim ve Egitim Sempozyumu basladi

Üniversite Konseyleri Dernegi`nin (ÜKD) çagricisi oldugu Evrim, Bilim ve Egitim Sempozyumu`nun dördüncüsü Bogaziçi Üniversitesi`nde bugün basladi. Iki günlük yogun programin içerisine bu yil bir de ?Evrim Senligi? eklendi. Sempozyuma ilgi yogundu.

4. Evrim, Bilim ve Egitim Sempozyumu basladi


 

Üniversite Konseyleri Dernegi’nin (ÜKD) çagricisi oldugu Evrim, Bilim ve Egitim Sempozyumu’nun dördüncüsü Bogaziçi Üniversitesi’nde bugün basladi. Iki günlük yogun programin içerisine bu yil bir de “Evrim Senligi” eklendi. Sempozyuma ilgi yogundu.

`Evrim Sempozyumunun dagittigi karanlik`
ÜKD adina açilis konusmasini yapan Nurettin Abacioglu, Haziran`da piyasaciliga, gericilige karsi onurlu durus sergilendigini, patronlarin haci yatmaz gibi sallandigini söyleyerek sözlerine basladi. Abacioglu bu yamuklarin Haziran`da ki iradenin yerinden indirmesi gerektigini, bu durumdan ancak aydinlanma ve bilimle çikilabilecegini söyledi. Abacioglu "Evrim mücadele basliklarindan biri. Gericilik yayginlasti. Evrim ögretisini savunmak bilimsel irade degil sadece, gericiligin durumu. AKP üniversiteleri temel bilimleri tasviye etti.Fen Fakültelerinde bölümler dolmuyor. Biyoloji özellikle. Simdi siki durmali. Evrim ögretisi biyoloji bölümünde müfredattan çikarildi. Ilkokullarda yaratilis var. Evrim ögretisini bütün alanlarinda tartismak, ele almak çok önemli. Yasanan memleket manzaralari ortada. Karanligi dagitmak için 4. Egitim ve Bilim sempozyumu. Türkiye`de toplum bilimsel düsüncenin saldiriya ugruyor. Teoriyi inanca dönüstürmeye çalisiyorlar. Evrim bir ideoloji degil, bilimsel bir teori ise neden mücadele eden bir alan oldu? Çünkü bilim patent ile pasta yapmak degil. Çünkü insanlarin iyi yasamasi, karanliktan çikmasini bir parçasi olarak görüyoruz. Evrim ve devrim farki ve ortakligi. Evriminiz devrimci olsun" dedi.

Bogaziçi Üniversitesi Ögretim Görevlisi Arzu Çelik Fuss, "Okulda olmasindan memnunum. Bilimin evrimin anlasilmayan hocalarin olmasina üzülüyorum. Yayginlastirmak için çalismaya devam ediyoruz. Herkese iyi sempozyumlar" dedi.

Herkes için Evrim (1.Oturum) Ender Helvacioglu

Türkiye`de Popüler Bilim Yayinciligi Inan Aran

2009`dan itibaren NTV Bilim Dergisi editörüydüm. 2011 de kapatildi. 20 bin satiyordu. Ilgi alaka görüyordu. Genç bilimcilerin yazilari vardi. Malum kimin isine gelmedigi, kimin emirler aldigi belli. Tübitak malum yayini haricinde yayin yok. Böyle bir gelenegimiz de yok. Akademinin insanlara olusturulmuyor. Avrupa da popüler bilim yazimi dersleri veriliyor. Burada önemsenmiyor. Netice bir avuç insanlarin söyledikleri insanlarin hosuna gitmiyor. Garanti Sahenk`in salon bende onlarla is yaptim. HES`lerle ilgili yazi yaziyorduk. Ancak Sahenk`ler ihalelerin tarafi. Tarafsiz olmakta zorlaniyorduk. Yayincilikta basim da sorun çekiliyor. Biz tasviye edildikten sonra NTV de baskalari da tasviye oldu. Benim edltör olunmam da ilginç oldu. Uçak Mühendisi`yim ben, ilk basta kabul etmemistim.

TÜBITAK Darwin`i kapaga tasimak isteyenler ayrilmisti. NTV onlarla temas kurmus. Il basta beni istemediler dogal olarak. Sonuçta içe kapali ekip, kendi aralarinda iyiler ancak disariya açik degil. Hem insanlara bilim anlatilmak isteniyor hem de mesafe koyuyorlar. Yazilari sikici uzun olmaktan çikarmak gerekli. Popüler Bilim yazisi ilgiyi üstte tutup bilgiyi yedirmelidir. Gece gündüz çalistik dergiyi daha iyi hale getirmek için. Dergi neden kapatildi? Bir üniversite sinav yasandi. Yanitlari birileriyle paylasmislar. Sifreler falan havalarda uçusmus. Bunlari yazdik elestiriler geldi. Sonra fusikima patladi. Onu isledik. Nükleer enerji lobisi ile karsilastik. Sonra birden kapatildi dergimiz. Sermaye sikintisi oldugundan süreli yayinlar zorlaniyor. Ama umutluyum. Internet imkanlar veriyor. Ben umutluyum. Bilim kültür ve sanat faaliyetleri kendi imkanlariyla yeserme firsati bulur

Bilim ve Sözde Bilim Ayrimi-Nalan Mahsereci

Bilim özünde gerçegi bulmaya yönelik sistemli bir arastirma etkinligidir. Dogmatik degil, degisime açiktir. Güvenilir bilgi kaynagidir. Sözde bilim, bilime öykünen bilim adami olmaya çalisan kisilerin inandiklarini arastirmadan anlatmasidir. Sahte bilim bilerek çarpitir. Sözde ve sahte bilim dogmadan yola çikar, ikna etmeye çalisir. Evirimin 5 dakikada açiklanmasi bekleniyor, yaratilisçilar 5 dakika da açikliyor. Bilimin toplumsallasmasinda sikisma yaratiyor.

Mahsereci, Yaratilis atlaslarindaki komiklikleri görsellerle kiyaslayarak anlatti. Bunlardan bir örnek, Harun Yahya`nin kitaplarindaki böcegin evrim geçirmedigi ve insan tarafindan yaratilmis, dizilerde kullanilmak üzere. Örümcek saniliyor. Ancak bir sürü hayvani birlestirip yapmis. Sahte bilim sözde bilim ve bilimin farklarina deginildi.Gazetelerdeki haberlerin yanlisligina deginildi. Gazetelerdeki ya da bilim alanindaki bilgileri okurken, her seyden kusku duymanin, sorgulamanin önemi vurgulandi,

Paleontolojik Bulgularin Isigi Altinda Türkiye`de Doga Tarihi Müzeciligi Serdar Mayda

Doga Tarihleri Müzeleri, fosiller, kayaçlar ve minerallerin yanisira, bitki ve hayvan örneklerini korumak adina Doga Tarihi Müzeciligi çok önemli. Mayda Osmanli`dan günümüze Türkiye`de ve Dünya`da Doga Tarihi Müzelerini ve çalismalari anlatti.

Evrim Düsüncesinin Toplumsallastirilmasinda Ögrenci Kulüplerinin Rolü Seval Bal

Daha lisedeyken üniversite sinavina hazirlanirken, egitimin ne hale geldiginin kokusunu almaya baslamistik aslinda. Müfredatlarin git gide bozuldugunu, 4+4+4 gerici egitim sisteminin son olarak dayatilmasiyla gördük. Üniversiteye girdigimizde düsünen, sorgulayan bilim ile ugrasanlarin az oldugunu gördük. Evrim atölyeleri ile arkadaslarimizi bilgilendirmek, birlikte okuma yapmak, hocalarimizin degerli sunumlarini izledik. Biyoloji Bölümü son sinif ögrencisiyim ancak derslerde maalesef evrim ögretisi yok. Istanbul Üniversitesi`nde Botanik Bahçesi`nin müftülüge satilacagini duyduk. Eylem yaptik. Satis durduruldu. ODTÜ`de Evrim Agaci yapildi. Diger üniversiteler de de evrim atölyeleri yapildi. Fikir Kulüpleri Federasyonu kuruldu. Biz onun altinda bir sürü bilim kulübü olarak daha fazla insana ulasabiliyoruz. Diger üniversiteler deki arkadaslarimizla bir araya gelebiliyoruz.

Gezi`de bilimle direndik.

Yeni bir üniversite, yeni bir kültür, yeni bir bilim için yola çiktik.

Çocuklar için Evrim Atölyesi Deneyimi Tülug Ünlütürk

Tülug Ünlütürk, Evrim`i savunuyoruz çalismalarini ve neler yaptiklarini anlatti.

Kiz-erkek ögrencilerin siralari ayriliyordu.Biyoloji müfredatlari degisiyordu. Din dersleri artiyordu. Bütünlüklü bir saldiri geliyordu. Insanin yetisme çaginda nesnellikle kurdugu iliskiyi bu sekilde degistirirseniz, akli bu sekilde degistirirseniz, bir daha degismesi çok olur. Bu nedenle çocuklarin, evrim düsüncesine tanimasi, bakisinin degismesi gerekir. Bu düsüncelerin, evrimin, aklin bilimin, durmasi, bir daha ürememesi için, 6 yasindaki çocuklarin aklina saldiriyorlar. Bizde gelecek için böyle atölye düzenledik.

Çocugun basinda, annesiyle babasiyla kurdugu iliskide, sorgulamasi, nesnelligi ögrenmesini göstermeyi ugrasiyoruz.

1. Oturum soru ve cevap kisminin tamamlanmasindan sonra son buldu. Ögle arasi verildi.

(soL - Istanbul) 



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli