Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Eyidogan: Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Magduru Ne Yapabilir?

Eyidogan: Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Magduru Ne Yapabilir?

Esenler CHP ilçe örgütünün Havaalani Mahallesi kentsel dönüsümünde magdur olanlari bilgilendirmek için bugün saat 11`de Atisalan Can Dügün salonunda düzenledigi toplantiya CHP Istanbul Milletvekili Haluk Eyidogan, ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Ilçe

 Eyidogan: Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Magduru Ne Yapabilir?     

 Hayber Gürsoy/Kentsel dönüsüm haberleri

Esenler CHP ilçe örgütünün Havaalani Mahallesi kentsel dönüsümünde magdur olanlari bilgilendirmek için bugün saat 11`de Atisalan Can Dügün salonunda düzenledigi toplantiya CHP Istanbul Milletvekili Haluk Eyidogan, ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Ilçe baskanlari, dönüsüm magdurlari katildi. 

“Göksu her basariziligini CHP`ye mal ediyor.

Haluk Eyidogan, Esenler Havaalani Mahallesindeki kentsel dönüsümü izlediklerini, basindan beri her seyi bildiklerini belirterek söyle dedi:
`CHP olarak insanlarimizin daha iyi konutlarda yasamasina, sürdürülebilir ortamlarda bulunmasina, kentsel dönüsüme karsi degiliz.
AKP`li belediyelerin kentsel dönüsümde yaptigi yanlislari 
,sosyal demokrasiye, insan haklarina mülkiyet haklarina, evrensel barinma haklarina uymayan uygulamalarina karsi oldugumuzu söylüyoruz.
Göksu her basariziligini CHP`ye mal ediyor.
12 soru sordum, Bilgi Edinme Kanununun su maddelerine göre sana cevap veremiyoruz. Çünkü sorularin karsiligini biz de bilmiyoruz.
Proje yok, etüt yok.

Ve uyariyoruz. AKP`li belediye baskanlari halkla yaptigi konusmalarda CHP`nin kentsel dönüsüme karsi oldugunu, deprem gelecek, binalar yikilacak biz bu binalari yeniliyoruz ama CHP karsi çikiyor, engelliyor gibi... Izledikleri yol yanlis...


Yenilestirme, sagliklastirma, iyilestirme deyince bundan ne anliyoruz?
Insanlari evlerinden sürgün etmemeniz gerekiyor., sosyal kültürel ve komsuluk iliskilerini önemsemeniz gerekiyor.Insanlari borçlandirmamaniz gerekiyor.Tek tip ucube apartmanlara hapsetmemeniz gerekiyor.
Ortaya çikan deger fazlasi, varsa rant bunu maliklerle paylasan bir anlayisi benimsiyoruz. Biz kentsel dönüsüme böyle bakiyoruz.

 

Kentsel dönüsüm sadece bina insaati degildir, yapilandirmadir, canlandirmadir, iyilestirmedir, sagliklastirmadir ve korumadir. Herkes için güvenliktir.
Kentsel dönüsümün bize kolay ulasim, yesil alan ve temiz hava ve su olarak dönmesi yasanabilir ortamlar yaratmasi lazim. Onun içinde yalniz insan olmalidir.
Insaat sektörünü ayakta tutma, yalnizca deprem geliyor, afet geliyor, diyerek vatandasin mülkiyet ve hak magduru olmasina, fazladan borçlandirilmasina, oturduklari mahallelerden tavsiye edilmesin, olusacak deger artisinin hak etmeyenlere, aktarilmasina asla göz yummayiz.
Bizim karsi çikmamiz, depremi, afeti bahane edip ranti yüksek olan yerlerde insanlari magdur edilmesinedir.
Havaalani Mahallesinde de böyle bir durumun ortaya çiktigini görüyoruz.
Uyarilarimizi yaptik.
7 Ekim 2012 de Havaalani Mahallesi riskli alan ilan edildi. 
Havaalani Mahallesinde bugün geldigimiz noktada 270 bin metrekare bir insaat heyulasina dönüsmüs vaziyette.
Havaalani Mahallesinde gelinen noktada 3 etapta toplam 3 bine yakin konut yapilacaktir.

Havaalani Mahallesinde 3 emsal ile ve 0,30 katsayi ile... Meclis üyelerimiz bunun 0,30 degil 0,40 oldugunu söylüyor) ve yüzde 70`lik yesil ve donati alani yapacagiz, diyor.

Ve yikim öncesi nüfus 5750 kisi idi. Dönüsüm sonucu 71 bin m2lik alanda bölgede 6840 kisi olacak. 
Riskli alanda 1225 adet bagimsiz birim yikilmistir.465 kisi tapuda hak sahibi olup 10 Temmuz 2014 de yikilmayi bekleyen konut ve is yeri yoktur, diyor.

Bizim aldigimiz bilgilere göre bölgede 3 etap halinde en az 2500-3000 konut olacagi yönündedir. Bu arada 3 farkli imar degisikligi yaptilar.
Sözlesmeler vatandasi korumuyor. ESKON ile yapilan sözlesmenin 5. maddesine görer: Her türlü proje imar degisikligi yapilabilir, diyor.

Konutlari Oturulamayacak kadar Küçük!
Ayrica su madde de var:

Deger ve insaat artislarindan herhangi bir hak talep edilmeyecektir.
Her türlü degisikligi yaparim ama sen bunlardan hiç bir hak talep edemezsin. 
Imar planlari degistikten sonra 1.2.3. etap insaat alani ilan ediyorlar,1. etabi 2 kisim halinde ihale ediyorlar. Ve diyorlar ki biz bu1. Etapta 1400 konut hak sahiplerine verecegiz. Ne zaman?
2. etaptakiler bitince.2. etapta ne var? 970 konut, hasilat paylasimli... Esenler belediyesi, ESKON AS ve Emlak Konut bu karlari paylasiyor. Pamuk eller cebe diyorlar. Ve burada en ucuzu 288 bin TL,en pahalisi da 993 bin TL daire satiyorlar.Bu mu kentsel dönüsüm_
Üst gelir grubuna, zenginlere hasilat paylasimli satistir.

Yanasik düzen gökdelenler! Bu mu kentsel dönüsüm?
Bunlari satacaklar, buradan gelen para ile 1400 tane konut yapacaklar... Daha çok beklersiniz.
3. etapta ne olacagi belli degil.2. etabi 1200 konut olarak ihale edeceklerdi, vazgeçtiler. Bo 72 bin m2de 19 bin m2lik bir etap. Geri kalanda 2 etap daha yapacaklar. Toplam 3 bin konut olacak.
Peki, geri kalan konutlarin paralarini kim alacak, kim kazanacak?

Sözlesmelere göre verilen brüt daireler ufalmis, neti daha da ufasmis. Emsalden ayri tutmak için, kat, kis bahçeleri koymus, ayrica bodrumdan 54 bin m2 alan yaratmislar.
Simdi vatandasin itiraz etmelerinin sebebi netinde dairelerin oturulamayacak kadar küçük olmalaridir.

Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Magdurlari Ne yapabilirler?

Simdi burada öncelikle magdur oldugunu söyleyenler haklarini savunmak isteyenler; haklarini tek tek savunamazlar.

Tüzel kisilik kazanmalari gerekir.

Bir dernek kuracaklar, bir tüzel kisiliginiz olacak sizinle muhatap olmak isteyenler dernekle görüsecekler.
Sözlesmeye itiraz etmek, mahkemeye gitmek istiyorsaniz;

Sözlesme imzaladiktan sonra; 3 kez imar plani degisti. Hangi gerekçelerle sözlesme imar planlarinizi degistirdiler?
Imar plani degisiklikleriyle, plan tadilatlariyla elde edilen imar artislari varsa, rant ve deger artisi varsa bundan hak talep etme durumunuz olabilir.
Hukuki destek açisindan size destek olabiliriz.
Deger artislarindan dolayi, sebepsiz zenginlseme durumunda ise bunun üzerinden bir dava açabilirsiniz.

Ayrica hak sahibini yaniltma gibi bir hukuki yaklasimda da bulunabilirsiniz.
Çünkü bütün bunlar tapu devirleri ve diger tüm degisiklikler,siz sözlesme imzaladiktan sonra olmusturç Her ne kadar sözlesmenin 5 ve 7 maddesinde sizin aten önünüzü tikamak için imza altina almislar.
Bunlar 2012`de riskli alan ilan edilmeden önce burada önce her seyi oturup düsünmüsler.

Benim konustugum hukukçular diyorlar ki: Idare Usul Kanununa göre dava açilabilir. Sözlesmenin yenilenmesi ve deger artislarindan pay talep etme hakkiniz olabilir.

 



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli