Eyidogan ?Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor?

Eyidogan ?Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor?

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidogan, "Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor. Bunun önümüzdeki 20-30-40 yil içinde olma olasiligi giderek artiyor, 7 ve daha büyük bir depremle karsilasma olasiligi çok yüksek" dedi.

Eyidogan “Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidogan, "Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor. Bunun önümüzdeki 20-30-40 yil içinde olma olasiligi giderek artiyor, 7 ve daha büyük bir depremle karsilasma olasiligi çok yüksek" dedi.

Avcilar Belediyesi tarafindan düzenlenen "Uluslararasi Avcilar Sempozyumu"na katilan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidogan, Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener`in yaptigi "büyük deprem geciktikçe siddeti artacak" açiklamasini degerlendirdi. Eyidogan, Özener`in açiklamasinin çok önemli oldugunu ifade ederken, Istanbul`un büyük depreme istenilen oranda hazir olmadigini belirtti. Avcilar Belediyesi Baris Manço Kültür Merkezi`nde gerçeklestirilen Uluslararasi Avcilar Sempozyumu`na Eyidogan`in yani sira Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Akif Hamza Çebi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskan Yardimcisi Öztürk Yilmaz ile Avcilar Belediye Baskani Handan Toprak Benli ve çok sayida akademisyen katildi. Toplantida "Bütün Yollar Avcilar`dan Geçiyor" sloganiyla Avcilar`in geçmisten bugüne cografi yapisi birçok baslik altinda konusuldu. 

"7 VE DAHA BÜYÜK BIR DEPREMLE KARSILASMA OLASILIGI ÇOK YÜKSEK" 

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener`in yaptigi büyük deprem geciktikçe siddeti artacak açiklamasini degerlendiren Istanbul eski Milletvekili ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidogan, "Özetle Özener sunu söylüyor, Marmara Denizi çevresinde deprem enerjisi birikiyor. Bunun önümüzdeki 20-30-40 yil içinde olma olasiligi giderek artiyor, depreme hazirlikli olun diyor önemli ve yerinde bir açiklamaydi. Istanbul`un bu yüzyilin ilk çeyreginde 7 ve daha büyük bir depremle karsilasma olasiligi çok yüksek. Yüzde 60 gibi bir olasilik var. Bunun yeri de asagi yukari belli, Marmara Denizi`nin kuzeyi Istanbul`a 15-20 kilometre uzaklikta dogu bati istikametinde uzanan Kuzey Marmara fayi Istanbul bu depreme hazirlanmak zorunda. Yalniz depreme dayanikli bina yapmakla bu is çözülmüyor, Istanbul`un daha planli yasanilabilir ve deprem riskleri azaltilmis, güvenli kente dönüsmesi lazim. Deprem tehlikesi büyürken Istanbul`da büyüyor, yatirimlar da büyüyor. Kandilli Rasathanesi, AFAD, büyüksehir belediyesi ve valiligin dahil oldugu bir organizasyonla zaman zaman deprem erken uyari tatbikatlari yapalim" ifadelerini kullandi. 

"ISTANBUL BEKLEDIGIMIZ ORANDA HAZIR DEGIL" 

Marmara Denizi kiyilarinda beklenen büyük depremin olusturacagi etkiyle olusacak tsunami hakkinda bilgi veren Eyidogan, "Bu 3 ile 6 metre arasinda degisiyor yerine göre adalar kisminda bu daha fazla. Istanbul`un bazi kiyilarinda daha fazla mesela Avcilar`da 3-4 metreye kadar tsunami bekliyoruz bu da depremle birlikte gelen ayri bir tehlike. O nedenle Istanbul`da yasayanlara zaman zaman bunu hatirlatmakta fayda var. Istanbul bekledigimiz oranda hazir degil. Deprem ve diger afet riskleri sel dahil istedigimiz oranda hazir degil. Unun nedenlerinden bir tanesi Türkiye`deki afet yönetim sisteminin dünyadaki afet yönetim anlayisinin disinda kalmis durumda. Bizim afet yönetim sistemimizi ve ilgili tüm mevzuati gözden geçirmemiz lazim. Kesinlikle afetlerden korunma ve sakinma amaçli planlama yapmamiz lazim. Çevre düzeni, imar planlarinda mutlaka deprem riskinin azaltmasina agirlik vermemiz lazim. Bu yok, istedigimiz oradan degil. Kentsel dönüsümde su anda basarili olamiyoruz çünkü mevcut yasa ve ilgili mevzuat bütünlesik bir sekilde çalismiyor" dedi.