Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

12 Eylül belgeleri: Sansür uygulayin

12 Eylül belgeleri: Sansür uygulayin

Genelkurmay Baskanligi`nin 12 Eylül öncesi Basbakan Bülent Ecevit hükümeti döneminde bazi hükümet üyelerini takip ettirmek için emir hazirladigi ortaya çikti. Alican Uludag

Cumhuriyet Ankara- Genelkurmay Baskanligi’nin 12 Eylül öncesi Basbakan Bülent Ecevit hükümeti döneminde bazi hükümet üyelerini takip ettirmek için emir hazirladigi ortaya çikti. 12 Eylül dosyasina giren “gizli” ibareli belgeye göre Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Baskani Korgeneral Necdet Öztorun, 9 Ekim 1979tarihinde “sikiyönetim etkinlik önlemleri” konulu bir yazi hazirladi. Asiri ideolojik uçlara mensup kisi ve gruplardan hükümet kademelerine sizmis bulunanlarin yakindan izlenmesi gerektigini bildiren Öztorun,“Iktidar partisinin üst yönetimlerini ele geçirenler varsa bunlarin faaliyetleri takip edilmelidir” ifadesini kullandi.

TBMM Darbeleri Arastirma Komisyonu tarafindan Kenan Evren veTahsin Sahinkaya’nin yargilandigi mahkemeye gönderilen dosya arasinda çarpici belgeler yer aldi. Belgeler, darbe öncesi ve sonrasi uygulanan “sikiyönetim”le askerlerin yönetim üzerindeki etkisi görülüyor. Öztorun, 9 Ekim 1979 tarihinde “sikiyönetim etkinlik önlemleri” konulu emir hazirladi. Yazinin amacini “Sikiyönetimin cinayet faillerinin yakalanmasinda etkinlik kazanabilmesi için sivil halkin desteginin saglanmasi” olarak açiklayan Öztorun, su dikkat çekici talimatlari siraladi:

• Örgüt elemanlari ve faaliyet sahalari hakkinda detayli bilgi toplamanin önemi kadar sempatizanlari hakkinda da bilgi toplanmalidir. Özellikle etkin gruplar, ögrenciler, sanayi isçileri ve ögretmenler arasinda sempatizan olusturma çabalari ve sempatizanlarin faaliyetleri dikkatle izlenmelidir.

• Gecekondu bölgelerinde, üniversite ve yurtlarda istihbarat ser-visleri teskil edilmeli, teskil edilmisse takviye edilmeli, süphelimemurlarin müstahdemin, bazi köy muhtarlari ve çiftlik sahiplerinin teröristlerle iliskileri tespit edilmeye çalisilmalidir.

• Asiri ideolojik uçlara mensup kisi ve gruplardan hükümet kademelerine sizmis bulunanlarin yakindan izlenmesi ve pasif hale getirilmeleri ile iktidar partisinin üst yönetimlerini ele geçirenler varsa faaliyetlerinin izlenmesi gerekir.

• Basin ve yayin organlarinda hükümet ve devlet otoritesini sarsici yayinlara karsi kapatma ve gerektiginde sansür uygulanmak suretiyle kamuoyunu olumsuz yönde etkilemelerine imkân verilmemelidir.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli