Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Eyvah ki eyvah! 4 aylik suyumuz kaldi!

Eyvah ki eyvah! 4 aylik suyumuz kaldi!

Istanbul`a günde 2.5 milyon metreküp su verildigini, hazirda ise 300 milyon metreküp su kaldi. Eger hazirdaki su miktari artmazsa Istanbul`un sadece 120 günlük suyu kaldi.

Eyvah ki eyvah! 4 aylik suyumuz kaldi!

Istanbul`a günde 2.5 milyon metreküp su verildigini, hazirda ise 300 milyon metreküp su kaldi. Eger hazirdaki su miktari artmazsa Istanbul`un sadece 120 günlük suyu kaldi.

Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Sen, Türkiye’de kurakligin etkisinin artarak devam ettigini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alinmasi gerektigini belirterek, “Yeteri kadar kar yagisi olmadigi için yeralti sulari da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alinarak bu durumu vatandaslara da anlatmak gerekir” dedi.

Sen, yagislarin ocak ve subat ayinda da beklentileri karsilamadigini, neredeyse tüm yurtta sicakligin mevsim normallerinin üzerinde seyrettigini söyledi.

‘ISTANBUL’DA BÜYÜK SU SIKINTISI KAPIDA’


Türkiye’deki kurakligin etkilerinin yazin çok daha fazla hissedilecegini vurgulayan Sen, konusmasini söyle sürdürdü:

“Havalar isindi, sicakliklar mevsim normallerinin üzerine çikti. Ocak ayinda beklenen yagislar olmadi. Subat ayi da kurak geçiyor. Türkiye’de kuraklik etkisini artirarak devam ediyor. Bir an önce bazi tasarruf tedbirleri alinmali. Gerekirse bazi büyük sehirlerde su kesintisi yapilmali. Özellikle Istanbul yazin büyük su sikintisi çekebilir. Istanbul’a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazirda 300 milyon metreküp su kalmis.”

‘TASARRUF TEDBIRLERI GEREKIYOR’


Sen, barajlarin doluluk oraninin yüzde 33 civarinda oldugunu ifade ederek, gelecek aylarda yagis olsa bile bu oranlarin çok fazla artmayacagini, en fazla 40-45'lere çikacagini aktardi.


Bu durumda bile, yaz sonunda içme suyu açisindan Istanbul’un büyük sikinti yasayabilecegini dile getiren Sen, “Yeteri kadar kar yagisi olmadigi için yeralti sulari da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alinarak bu durumu vatandaslara da anlatmak gerekir” diye konustu.

Sen, Istanbul’daki mevcut barajlarin içme suyu ihtiyacini karsilamakta zorlandigini, artik yeni barajlarin yapilmasi gerektigini ifade etti.

Türkiye’de yasanan kurakligin olumsuz etkilerinden tarim alanlarinin da nasibini aldigini bildiren Sen, özellikle bugdayda hasat zamani rekolte kayiplarinin yasanabilecegine dikkati çekti.

Sen, Türkiye’nin, dünyadaki en önemli alçak ve yüksek basinç sistemlerinin tam ortasinda yer aldigini söyledi.

Sicaklik ve yagis tahminlerinin bu basinç sistemlerinin konumuna göre yapildigini belirten Sen, söyle devam etti:

“Türkiye’deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez var. Bunlar Azor yüksek basinci ile Izlanda alçak basincidir. Kuzey Atlantik’te deniz yüzey sicakligi isinmasi Azor yüksek basincini kuvvetlendirir. Azor yüksek basinci kuvvetlendigi zaman asagidan yukari dogru yagisli hava kütlelerini bloke ediyor. Hafifledigi zaman yagisli hava Balkanlar’dan bir yol bulup ülkemize geliyor.” 

Haber; Tempo

 



  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu