Bugün, 18 Haziran 2024 Salı

Faruk Çelik `Esenyurt`ta 11 isçinin ölmesi kader` dedi?

Faruk Çelik `Esenyurt`ta 11 isçinin ölmesi kader` dedi?

Esenyurt`ta ilgili hiçbir kurumun bir kez bile denetlemedigi uygunsuz çadirlarda çikan yanginda 11 isçinin yasamini yitirmesi olayi için Çalisma Bakani Faruk Çelik, "Isçilerin ölümü kaza degil, ama kader" dedi.

AKP, bir kez daha denetimsizlik ve ihmal nedeniyle ölen isçilerin ölümünü "kader" diye açikladi.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, bu sözleri Plan Bütçe Komisyonu`nda milletvekillerinin sorularini yanitlarken sarf etti.

CHP`li Mevlüt Aslanoglu`nun "Isçilerin kaderi bu muydu?" sorusu üzerine Bakan Çelik, "Olay kaza degil. Önlem alinsa yasanmazdi. Ama kader mi kader..." yanitini verdi.

Daha önce de Basbakan Erdogan, Mayis 2010`da Zonguldak`ta 30 maden isçisinin toprak altinda kaldigi kazanin ardindan "Bu meslegin kaderinde bu var" demis, büyük tepki çekmisti.

Esenyurt`taki kazanin ardindan Türkiye Komünist Partisi ise yaptigi açiklamada "Ne deseniz bos. Ne deseniz anlamsiz. Ama ne olur, ne olur, bu sefer kader demeyin…" demisti.

Faruk Çelik, bugün komisyondaki toplantida, 11 isçinin ölümüyle ilgili gazetecilerin sorularini da yanitladi.??"Bakanligin sorumlulugu olmasin" diye bir çaba içine girmediklerini ifade eden Çelik, "Sorumluluk kiminse yapilacak çalismalarda bunlar net bir sekilde ortaya çikacak. Bunlar kamuoyu ile paylasilacak. Burada bir seyi örtmenin, kapatmanin pesinde degiliz`` diye konustu.

Çelik, ölen isçilerin sigorta islemlerine iliskin soru üzerine, bu islemlerin kayit günü ve saatlerinin belli olduguna isaret ederek, söyle devam etti:
"Dakikasi, saniyesi ile belli. Dolayisiyla, bilgi anlaminda herhangi bir kayip, kaçak söz konusu degil. Mevzuatimiz açik. Bir kisinin elektronik ortamda sigortaliliga geçisi, geçis isleminin yapilmasi yasal olarak mümkün. Ama olayin etik boyutu da ortada tabii. Mevzuatimiz neyi gerektiriyorsa bunlarin hepsi arastiriliyor. `Yazik ölene ` diye bir tabir vardir Anadolu`da. Keske kardeslerimizi kaybetmemis olsaydik. Yoksa diger haklarla, cezalarla, müeyyidelerle ilgili ne varsa, bu yanlisin içinde olan kim varsa onlar cezasini bulur. Onlar sorun degil ama, yazik ölene."

(soL - Haber Merkezi)



  • Salı 29.1 ° / 21.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 28.7 ° / 20.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29 ° / 20.9 ° Güneşli