Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

FELAKET KAPIDA

FELAKET KAPIDA

Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Gündogdu, Murat Sökdü`ye konustu ?Prof. Ahmet Ercan dâhil diger deprem uzmanlari halka gerçekleri anlatmiyorlar.? diyen Gündogdu, olasi bir depremin ciddi sonuçla

Haber Merkezi/Gazete Esenler

FELAKET KAPIDA

Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Gündogdu, Murat Sökdü’ye konustu “Prof. Ahmet Ercan dâhil diger deprem uzmanlari halka gerçekleri anlatmiyorlar.” diyen Gündogdu, olasi bir depremin ciddi sonuçlar doguracagini belirtti

ÜLKEYI YÖNETENLER HESAP VEREMEZ

Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Gündogdu, Türkiye’de Marmara ve Ege bölgesinde meydana gelecek depremlerinin sonucunda sayilari yüz binleri bulan ölümlerin ortaya çikacagini kaydetti. Gündogdu, Marmara ve Ege’de sismik hareketliliginin ciddi boyutlarda seyrettigini özellikle 7 ve üzeri depremlerin kaçinilmaz oldugunu belirterek, ülkeyi yönetenlerin afet koordinasyon merkezi dahil olmak üzere hiçbir çalismasi olmadigini ifade etti. Gündogdu;  “1999 Marmara depreminden bu yana hiçbir sey degismedi diyebilirim. Kentsel dönüsüm diyorlar bu bir alternatif ama Türkiye’nin risk altindaki hemen tüm bölgeleri ve bölge halklarinin gerçekleri bilmeleri gerekiyor. Marmara, Ege, Dogu Anadolu, Hatay, Bingöl. Buralar sabikali faylarla dolu. Erzincan, Tunceli ve Fethiye. Iste olasi deprem ve tsunamilerde bu kafayla gidilirse ölü sayisi Irak-ABD savasindan fazla olur. Dogu Anadolu depremlerinde tarihte 265 bin kisinin öldügü gerçegi var.” dedi.  Deprem ve tsunami senaryolarinin uzak olmadigini dile getiren Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Gündogdu, “halk gerçekleri bilmesin, panik olmasin zihniyetiyle ancak ceset torbalarinin pesinden kosariz.” seklinde konustu.

“DEPREM ISTASYONLARI HIÇBIR ISE YARAMIYOR”

Özellikle belediyeler tarafindan açilislari törenlerle yapilarak depremi önceden haber verdigine inanilan deprem izleme istasyonlarinin bilimsel bir deprem tahmini yapmadigina deginen Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Oguz Gündogdu, “Bunlar belediyeler tarafindan halka güven vermek için yaptirilan küçük çapli merkezlerdir. Birde açilis yaparlar! Bunu aklim bir türlü almaz.” dedi.

“HALKA GERÇEKLERI ANLATMIYORLAR”

Doç. Dr Oguz Gündogdu deprem bilimcilerinin halka gerçekleri söylemediklerini belirterek, “ Bunun en açik örnegini Fethiye depreminde gördük. Fethiye’de tsunami olmaz” dediler. Bunu neye dayanarak söylediler? Basta Prof. Ahmet Ercan olmak üzere diger deprem bilimcileri halki korkutmamak için gerçekleri anlatmiyorlar. Olay budur. Ancak bu yapilacak en büyük kötülüktür. Halka gerçekler anlatilmali. Insanlar depreme ve tsunamiye karsi egitilerek bilinçlendirilmeli.” diyerek gerçeklerle yüzlesmek gerekildiginin altini çizdi. Fethiye’de tsunami söylentileriyle insanlarin daglara kaçtigini hatirlatan Oguz Gündogdu, “Dilim bile varmiyor ancak bu utanilacak bir seydi. Tsunami depremden birkaç gün sonra degil, en geç bir iki saat içinde gerçeklesir. Iste bütün sorun burada. Insanlar, bilinçsiz egitimsiz. Insanlari kandirmakla hayat kurtarilmaz.” dedi. 

FETHIYE`YI TSUNAMI BATIRACAK

Gündogdu, geçtigimiz yil basta 6.0 olmak üzere ardi ardina depremler yasayan Fethiye’de büyük bir tsunami tehlikesinin kaçinilmaz oldugunu belirtti. “Fethiye’de tsunami tehlikesi yok” seklinde açiklamalar yapan basta Prof. Ahmet Ercan olmak üzere bazi deprem bilim insanlarinin vatandaslara gerçekleri söylemeleri gerektigini ifade eden Doç D. Oguz Gündogdu, “Özellikle Girit ve Rodos’ta olasi depremlerin ardindan Fethiye’de çok ciddi tsunaminin gerçeklesecegini ve bunun sonucunun felaketlere sahne olacagini söyledi. Endonezya ve Japonya tsunamilerini örnek gösteren Gündogdu, “Tsunaminin dar alandaki etkileri daha fazladir. Koylarin yogun oldugu yerlerde tsunamiler daha fazla olur. Yani artik gerçekler anlatilmali. Herkes bugün deprem olacakmis gibi hazirlikli olsun. Tedbirlerini alsin.” diyerek sözlerini noktaladi. 

Murat Sökdü

Odatv.com

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı