Tarih: 01.01.2018 00:00

Fen-Edebiyat ögrencilerine sok!

Facebook Twitter Linked-in

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), 5 Nisan’da aldigi karar ile fen edebiyat fakültesi ögrencilerinin aldigi pedagojik formasyon programini kaldirdi. Fen ve edebiyat fakülteleri ögrencilerinin veya mezunlarinin ögretmen olmasini saglayan sistemin kalkmasinin gerekçesi ise bu bölümlerde ortaya çikan ögretmen fazlasi gösterildi. Karara göre, yeni pedagojik formasyon sertifika programlari açilmayacak. Daha önce açilan programlar ise, mevcut ögrencilerin islemleri bittikten sonra kapatilacak. 184 fen ve edebiyat fakültesinde okuyan 200 bin ögrenciden pedagojik formasyon alanlar karardan etkilenmeyecek. Ancak, karardan dolayi her yil 5 bin ögrencinin mezun oldugu fen edebiyat fakültelerine olan talebin düsecegi belirtiliyor. Fen edebiyat fakültelerinin dekanlari ise YÖK’ün aldigi karara son derece kizgin.
 
Ögretmen olamayacaklar
 
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekani Prof.Dr.Muammer Canel, üniversite adaylarinin artik fen ve edebiyat fakültelerini tercih etmeyeceklerini belirterek sunlari söyledi, “YÖK’ün karari bizde sok etkisi yaratti. Fen ve edebiyat fakültelerindeki bölümler, alan bilgisinin en iyi ögretildigi bölümlerdir. Ögrencilerimize yazik oluyor. Bundan sonra üniversite sinavina girecek ögrenciler, ögretmen olamayacaklarsa neden fen edebiyat bölümlerini seçsinler ki. Zaten baska alanlarda istihdam yok. Bu sekilde fen edebiyat fakülteleri çok fazla geriye atilacak. Iki yil önce YÖK’ten bir talepte bulunmustuk. Pedagojik formasyon egitimin 3. ve 4.siniflarda alinmasini istedik. YÖK de bunu kabul etti. Ancak bir sendika buna itiraz etti ve yürürlügü durduruldu. Simdi de ögrencilerimizin ögretmen olmasinin yolu tamamen kapatildi. Iki yil öncesine kadar ayrica bütün üniversitelerin fen ve edebiyat fakültesi olmak zorundaydi. Ancak zaten bu da kalkti. Biz 26 Mayis’ta fen edebiyat fakültesi dekanlari olarak Kibris’ta toplanip YÖK’ün verdigi karari degerlendirecegiz.”
 
Türk Egitim Sen Genel Baskani Ismail Koncuk ise, en az 350 bin egitim fakültesi mezununun atama bekledigini hatirlatarak, kararin dogru oldugunu savundu, “Dogrusu egitim fakültelerinde okuyanlarin ögretmen olmasi. Ancak açik yer olursa fen ve edebiyat fakültelerinden ögretmen alinabilir. Fen ve edebiyat fakültelerinin açilmasinin nedeni farkli alanlarda uzman olmak. Ancak ne yazik iki mezunlari için istihdam olmamasi da çok üzücü. Onlar için de ayrica istihdam yaratilmali.”
 
Gazetevatan



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —