Bugün, 5 Ekim 2024 Cumartesi

FETHA AMED`E

FETHA AMED`E

Türkiye`nin en kalabalik 12. büyük sehri olan Diyarbakir yaklasik 9000 yillik bir geçmise sahiptir. Özellikle son yillarda Peygamberler ve Sahabeler sehri olan Diyarbakir`da Diyarbakir`in Fethi programlarinin düzenleniyor olmasi bölge tarihi hakkinda bizl

 FETHA AMED’E

Bajare Pexember u Sehabiyan Fetha Amed’e (Peygamberler ve Sahabeler Sehri Diyarbakir’in Fethi)        

Türkiye’nin en kalabalik 12. büyük sehri olan Diyarbakir yaklasik 9000 yillik bir geçmise sahiptir. Özellikle son yillarda Peygamberler ve Sahabeler sehri olan Diyarbakir’da Diyarbakir’in Fethi programlarinin düzenleniyor olmasi bölge tarihi hakkinda bizlere detaylar vermektedir.

Diyarbakir; 33 medeniyete sahiplik etmis, Kur’an-i  Kerim’de ismi geçen 2 peygamber kabri barindiran, 9 peygamber ile ismi anilan, 27 sehit sahabe ve tabiinin defnedildigi, 542 sahabe ailesinin ikamet etmis oldugu, Ulu camisiyle ön plana çiktigi islam aleminin mübarek ve kutsal sehirlerinden biridir.

Ayrica Çin settinden sonra dünyanin ikinci büyük surlarina sahip olmasi tarihte sehri daha güvenilir bir yer kilmistir. Tarihte birçok isimle anilan Diyarbakir en çok Sur içindeki yerlere Amed; Sur disindaki yerlere ise Diyar- Bekir olarak adlandirildigi bilinmektedir.

Bizans yönetiminde bulunan Diyarbakir; Peygamber efendimizin vefatindan 7 yil sonra;  Hazreti Ömer döneminde, Halid Bin Velid, Iyad Bin Ganem, Muaz Bin Cebel ve Said Bin Zeyd tarafindan dört ayri noktadan 5 aylik kusatmanin ardindan27 Mayis 639‘dafethedilmistir. Bölge günümüze kadar hep Müslümanlar tarafindan yönetilerek islam topragi haline gelmistir.

Öyle ki, Diyarbakirin fethini anlamadan; Sultan Alparslan’in Anadolu’ya girisini, Fatih Sultan Mehmet’in Istanbul’u fethini tam anlamiyla anlamlandiramayiz. Diyarbakir’in Fethi Anadolu’nun Islamlasmasi, Istanbul’un alinmasi ve Islam’in Avrupa’ya tasinmasi yolunda çok önemli bir hamledir.

Diyarbakir; islam cografyasinda, Mekke gibi, Medine gibi, Kudüs gibi, Istanbul gibi önemli sehirlerinden biridir. Dolayisiyla tarihi fethe baktigimizda Anadolu’nun islam cografyasi haline dönüsmesineticesinde Diyarbakir’in Fethi ile Anadolu ve Balkanlara Islam’in kapilarinin açildigini görmekteyiz.

Merhum Milli Görüs Lideri Erbakan Hocamiz; bölgede kalici huzur ve barisin ancak Islam kardesligi ile tesis edilebilecegini, Islam kardesliginin sadece söz ile olmayacagini, mutlaka adil bir düzenin kurulmasi gerektigini de ifade etmistir.

Bölgede halkin ana diline getirilen yasak elbette kabul edilebilir degildir. Öte yandan bölge insaninin inancini yasamasinin, ögrenmesinin, ögretmesinin ve inandigi degerler etrafinda örgütlenmesinin de kisitlanmasi kabul edilemez. Bölge insaninin Islam ile olan bagi zayiflatmak istenmektedir. Peygamberler ve sahabiler sehri olan Diyarbakir’da gençlerin alkol ve uyusturucu batagina çekilmesi de yine tesadüf degildir.

Anadolu Gençlik Derneginin, geçtigimiz günlerde gerçeklestirdigi Çanakkale programlarinin ardindan son birkaç yildir düzenledigi Diyarbakir’in fethi programina bu yil davet üzere katilmayi tarihi fethi bu programla soluyarak rotamizi Diyarbakir’a çeviriyoruz.

Peygamberler ve Sahabeler Sehri Diyarbakir’in Fethi ( Bajare Pexember u Sehabiyan Fetha Amed’e) programi; 02 Mayis Cumartesi günü Saat:19:30’da Seyrantepe Kapali Spor Salonunda gerçeklesecektir. Katilimlariniz için Anadolu Gençlik Dernegi subeleriyle iletisime geçebilirsiniz.

Anadolu Gençlik Dernegi (AGD) Diyarbakir’in Fethinin 1376. Yildönümüvesilesiyle düzenleyecegi etkinligin program içerigini sizlerle paylasmak istiyorum; Dünya birincisi Hafizlardan AbdurrahmanSadien ve AhmedEbul Kasimi’nin sesindenKur’an-i Kerim ZiyafetiEzgi ve Marslariyla Ömer Karaoglu ve Yusuf Can, Fethin Canlandirilmasi Tiyatro ve Umre çekilisi yapilacaktir.

Sevgi ve kardesligin teminati sloganiyla yaptigi sayisiz programlarla takdirlerimizi kazanan Anadolu Gençlik Dernegini can-i gönülden kutluyor, göstermis olduklari hassasiyet için de sükranlarimi sunuyorum.

Programa katilacaklara ve yolu Diyarbakira düsenlere tavsiyeler;

Diyarbakir Surlarini gezmeden, Malabadi Köprüsünü, Tarihi Ulu Camiyi ve Eski Diyarbakir evlerini görmeden, Kaburga yemeden, Meyankökü içmeden, Diyarbakir hasiri almadan sakina dönmeyin.  

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet KURT



  • Cumartesi 27.6 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazar 26.8 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı