Tarih: 05.05.2014 10:13

Fikirtepe`de tek basina

Facebook Twitter Linked-in

Fikirtepe`de tek basina

Fikirtepe bölgesinde kentsel dönüsüm projesi yapan sirketlerin hak sahiplerinin 3’te 2’si ile anlasmasi yeterli. Ancak bu kural uygulanamiyor. Son olarak bir proje 31 dönümlük arazinin ortasindaki apartmanini bosaltan ancak firmayla pazarligi sürdüren A.D.’ye takildi. Benzer çözümsüzlüklerden hem insaat sirketleri hem de bu sirketlerle anlasan çogunluk sikayetçi. 

FIKIRTEPE`DE TEK BASINA 

ELEKTRIK, su kesik. Aylar önce bosaltilan apartman koskaca arazinin ortasinda yalniz basina duruyor. Komsulari da Fikirtepe’deki bu arazide yeni bir proje gerçeklestirecek olan firma da inatçi ev sahibi A.D.’yi bekliyor. A.D., “Artik bu ada ve tüm bölgede sorun çözülsün istiyoruz. Elektrik, su kesildigi için aylar önce evi bosattik. Üstüne bir de anlasma yapmadigim için telefonla taciz edenler oldu. Ben firmadan net bir anlasma ve teminat istedim. Açgözlülük ya da fazla para isteme gibi bir durum yok. Zaten kisa sürede arsada konut yapacak firma ile el sikisiriz” diyor.

 

Aslinda Fikirtepe’de onlarca projede A.D.’ninkine benzer inatlasmalar yüzünden benzer sikintilar yasaniyor. Bölgede kentsel dönüsüm projesi hayata geçiren firmalar yasa geregi hak sahiplerinden 3’te 2’siyle anlasma saglayinca yikimlar basliyor. Ne var ki bu kural, pratikte uygulanamiyor. Bu nedenle de kentsel dönüsümün kilit noktasi haline gelen Fikirtepe’de çalismalar baslayamiyor. Bölgede 61 yapi adasindan sadece 3 tanesine ruhsat verildigini söyleyen insaat sektörü temsilcilerine göre, sorunu çözmenin tek yolu 3’te 2 esasini düzenleyen çogunluk yasasini uygulanabilir hale getirmek.

SÜRE DOLDU HÂLÂ BEKLENIYOR

Bölgede anlasma saglamayan hak sahiplerine Istanbul Kentsel Dönüsüm Müdürlügü tarafindan 2013 Aralik itibariyle tebligatlar gönderildi ve 60 gün süre verildi. Sürenin dolmasina karsin hiçbir islem yapilmadigini söyleyen insaat sirketlerinin temsilcileri, “Bölgede sorunlar çözüldü deniliyor ama çözülmedi. 3’te 2 kurali uygulanabilir hale getirilmeli ya da baska bir formülle bu sürecin önü açilmali. Çevre Sehircilik Bakanligi iyi niyetli ama hâlâ bir çözümü yok. Bugüne kadar çogunluk yasasinin hiçbir uygulama örnegi de olamadi” diyor. Süreç insaat firmalarinin mali yükünü arttirmanin yaninda, proje bazinda anlasma saglayan ve yeni evlerinin bir an önce tamamlanmasini bekleyen vatandaslari da zor duruma sokuyor.

 

MÜLKIYET HAKKI KORUNUYOR

3’te 2 kurali ile oy çogunlugu disinda kalan vatandaslarin mülkiyet hakkinin korundugunu belirten Çevre ve Sehircilik Bakani Idris Güllüce, “Fikirtepe’de anlasma saglayan vatandaslarimiz ruhsatlarini alarak islemlerini yürütüyor. Bu baglamda, alanda yürütülen çalismalarda herhangi bir problem yok. Istanbul Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü konu ile ilgili yetkilendirildi ve uygulamalarda gecikme yasanmamasi için personel sayisi açisindan güçlendirildi. Ayrica bu konuyla ilgili ayda yaklasik 200 dernege cevap ve randevu veriyor, tamamiyla temas etmek için gayret sarf ediyorum” dedi.

Yasa ne diyor?

6306 sayli Afet Alani Altindaki Alanlarin Dönüsümü Yasasi’na göre hak sahipleri 2/3 oraninda uzlasir ve geriye kalan 1/3 uzlasmamakta direnirse 1/3’ün payi öncelikle açik arttirma suretiyle diger maliklere teklif ediliyor. Alan olmazsa kamulastirma yolu ile idare bu hisseleri satin aliyor ve yeni projenin ortagi oluyor. Söz konusu yasanin uygulama asamasinda sorun oldugunu söyleyen Gayrimenkul Hukuku Dernegi Baskani Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi, insaat firmalarina yaptiginiz 3’te 2 sözlesmeyi bize yollayin süreç baslasin dedi. Oysa firmalar SPK onayli bir kurumda söz konusu arsanin degerlemesini yapmali ve noterden malikler çagrilarak yapilan toplanti ile 3’te 2 kararini almaliydi. Süreç basta hatali oldugu için uygulanamiyor ve anlasma disi kalan yüzde 1’lik kisim usule uyulmadigi için bu duruma itiraz ediyor” dedi.

 

Her adada 5-10 kisi

FIKIRTEPE, Dumlupinar, Egitim, Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardimlasma ve Kültür Dernegi (FIDEM) Baskani Ercüment Oruç, bölgedeki sorunun çözümü için dernek olarak rapor hazirladiklarini söyledi. Önceki gün 150 temsilcinin katilimi ile toplanti yaptiklarini belirten Oruç, “Fikirtepe halkinin yüzde 90’i kentsel dönüsüm için imza verdi. Her ada da ortalama 5-10 kisi var. Biz hangi ada da kimlerin anlasmadigi yönünde bir rapor hazirlayip Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile paylasacagiz. Amacimiz sorunun çözümüne destek olmak” dedi.

 

1.340 bin metrekare

Fikirtepe’nin büyüklügü

50 bin

yapilmasi beklenen yeni konut sayisi

3 yil

Bölgede beklenen süre

40 milyar lira

Bölgede 5 yilda yaratilacak ekonomik büyüklük

 

Terk alanlar kime terk

KADIKÖY Fikirtepe bölgesinde kentsel dönüsüm projesi yapan insaat firmalari arsalardan kamuya birakilacak pay nedeniyle islemlere baslayamadi. 

Ayni konuda 2 yasa olunca arsalar ilçe belediyesinde mi, Hazine’de mi kalacak belinlenemedi. Çevre ve Sehircilik Bakanligi ise büyüklügü 500 dönümü bulan arsalar için ‘Hazine’ adresini gösterdi.

 

KADIKÖY Fikirtepe’de kentsel dönüsüm projesi hayata geçiren sirketler kamu kurumlari arasindaki anlasmazlik nedeniyle de bekliyor. Firmalar kamuya birakmakla yükümlü olduklari terk alanini kime birakacaklarini bilemedigi için gerekli islemlere baslayamiyor. Kentsel dönüsümde yol, yesil alan ve sosyal donati alani olarak degerlendirilecek arsalarin ilk etapta ilçe belediyesine birakilmasi bekleniyordu. Ancak Fikirtepe’deki kentsel dönüsüm sürecine Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin girmesiyle islemler degisti.

 

MILLI EMLAK’A GÖRE BELEDIYENIN

Kentsel dönüsüm projelerinde ruhsat veren Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile mimari proje onayi veren Istanbul Büyüksehir Belediyesi arsada kamuya birakilacak terk alanlarinin hazineye birakilmasi gerektigini söyledi. Ancak Milli Emlak tarafindan yapilan yazili açiklamada “2644 sayili Tapu Kanunu’nun 21. maddesinde köy ve belediye sinirlari içinde kapanmis yollarla yol fazlalari köy ve belediye namina tescil olunur” denilecek terk alanlar kabul edilmedi. Durum böyle olunca terk alani kime devredecegini bilemeden tapu müdürlügüne giden insaat firmalari temsilcileri parselleri birlestirip tek tapu haline getiremedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —