Bugün, 2 Ekim 2024 Çarşamba

Fikirtepe kentsel dönüsüm magdurlarin Protesto yürüyüsü

Fikirtepe kentsel dönüsüm magdurlarin Protesto yürüyüsü

Kadiköy`ün Fikirtepe kentsel dönüsüm magdurlari, Büyük Fikirtepe yürüyüsü adi ile 1 Subat, saat 13`de Fikirtepe Mandira Caddesi, Sabit Pazar`da bir araya gelip 6306 sayili Afet yasasinin `acele kamulastirma ile ilgili maddesinin hayata geçirilmesini, kent

Fikirtepe kentsel dönüsüm magdurlarin Protesto yürüyüsü

Kadiköy`ün Fikirtepe kentsel dönüsüm magdurlari, Büyük Fikirtepe yürüyüsü adi ile 1 Subat, saat 13`de Fikirtepe Mandira Caddesi, Sabit Pazar`da bir araya gelip 6306 sayili Afet yasasinin `acele kamulastirma ile ilgili maddesinin hayata geçirilmesini, kentsel dönüsümde engellerin kaldirilmasi talebiyle sokaga çiktilar.

500-600  kentsel dönüsüm magdurunun bir araya geldigi, davul zurna ile baslayan, isyerleri ve apartman balkonlarindandan alkisla destek gören, "Fikirtepe burada, söz verenler nerede", "Ankara Ankara duy sesimizi" ve "Çantaci Firma Defol" sloganlariyla devam eden yürüyüs oldukça coskulu, öfkeli, heyecanli bir ortamda, eski Murat Sinemasi`nin bulundugu alanda basin açiklamasiyla son buldu.

Bu yürüyüs duyurusu yapildiktan  bir iki gün sonra Istanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi`nden acele kamulastirma karari geldi. Bu açiklama ile rahatlamis görünüyorlardi.

Neredeyse her binada bir kentsel dönüsüm damgasi yemis, mühürlenmisti. Magduriyet binalarin yüzünden akiyordu. Herkes kentsel dönüsümden dertli, herkes yorgun, bitkin perisan düsmüs. Kentsel dönüsüme öfke duyuyorlar.

Bu sekliyle rant odakli kentsel dönüsüm tam bir çikmaza girmis görünüyor. Görünüyor, çünkü bu kentsel dönüsümün 3 ayagi var. Magdurlar, IBB, Bakanlik ve  Insaat Firmalari... Hepsi de birbiri içinde sorun yumagi haline gelmis. rant çikarlari çatisiyor. Alan büyük, büyük olunca sorun daha da büyümüs. 43 insaat firmasi arasinda magduriyetler doruga ulasmis. Insanlar perisan,evleri harabeye dönüsmüs, suçlularin cirit attigi mahallede korkudan  yasayamaz olmuslar. Seçim vaktinin geldigini, adaylari mahalleye sokmayacaklarini, hesap soracaklarini söylüyorlar.

Sorunlu acele kamulastirma talebi bir yana,  terklere el koyarak rant saglama çabasi çözümsüzlüge bir baska boyut kazandirmis.

Fikirtepe’nin riskli alan ilan edilmesiyle, 2 bin 800 hak sahibinin 4 yila yakindir süre kabus yasiyor.

Asil sorun insaat süreci bittikten sonra baslayacak! Baslangici bu kadar sorunlu olan bir kentsel dönüsümün sonunun nasil olacagini tahmin etmek zor degil. Bunun için Istanbul Esenler’de yasananlara dönüp bir bakmak gerekir.

Kentsel dönüsüm sürecinin baslamasiyla birlikte isler arapsaçina döndü.57 adanin 45`inde sorun olustu.Bir türlü çözülemeyen sorunlarla hak sahipleri bogusmak zorunda kaldi.

Vaatler havada uçusmus. Magdurlarin ifade ettigine göre IBB’nin önerisiyle önce yüzde 60 ile, daha sonralari ise yüzde 50 oranlarla insaat firmalariyla anlasmaya çalistilar. Kentsel dönüsüm kira yardimi söz verilmis, yapilmamis.

Bir mahalle sakini ‘Kentsel dönüsüme razi etmek için ‘Cennet’ vaat ettiler, cehennem yasattilar.’ Dedi.

Meydanda Fikirtepe Tertip Komitesi adina basin açiklamasi yapan Ali Karatas;

"Bu yürüyüs, imza atmaya yanasmayan art niyetli arsa sahiplerinin firsatçiligini bosa çikaracak, kanuni yaptirimlarin acilen hayata geçirilmesi,çaresizligimize ve sabrimizin tasmasina neden olan belirsizlige, Fikirtepe`yi durduranlara, Fikirtepe`liyi kandiranlara, kamu yarari deyip kamuyu hiçe sayanlara, ada satanlara, adasinda bir firma varken, menfaati için baska bir firma sokup, ada halkinin hakkiyla emegiyle oynayanlara, komsusunun hakkini gözetmeyenlere,çantaci firmalara,komsusunun üzerinden rant bekleyenlere uyaridir"

"Bu yürüyüs, devletimizin bize verdigi haklarimizin yine devletimiz ve kurumlari tarafindan güvence altina alinsin ve korunsun, imza atmaya yanasmayan art niyetli arsa sahiplerinin firsatçiligini bosa çikaracak kanuni yaptirimlar acilen hayata geçirilsin, çaresizligimiz, tükenen umutlarimizin hayat bulacagi Fikirtepe`de bütün adalarin ruhsatlarini alip insaata baslamalarinin önündeki engelleri kaldiracak, yasal düzenlemeleri yaparak, acilen denetçi bir ekip olusturarak, sorunlari yerinde çözme iradesini ortaya koymasini talep ediyoruz diye yapildi."

Karatas devaminda söyle dedi:

"Acele kamulastirma dediniz aylar sonra, iki gün önce bir örnegini görebildik. Müteahhitlerin yeterliliklerini arastirmadan muafiyet belgesi vererek ödüllendirdiniz. Dolayisiyla çikar çevrelerine rant kapisi açtiniz. Burada isini yapmak isteyen iyi niyetli müteahhitlerin önünü açacak düzenlemeyi hayata geçirin. Buradaki topluluk adina bu günü milat kabul ediyor, sizlerden gelecek olumlu çalismalarin haberi ile umutla bakacagimiz bir dönem olsun istiyoruz" diye konustu. 

 FIDEM Yönetim Kurulu Baskani Ercüment Oruç ile 1 Subat Kentsel Dönüsüm Protestosu Üzerine  TIKLAYINIZ



  • Çarşamba 20.4 ° / 15.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 22.5 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 19.5 ° Güneşli