Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

FINDIK DALDA BIR IKI

FINDIK DALDA BIR IKI

Cografya kitaplarinda, harita üzerinde Orta Karadeniz de koca bir çotanak findik resmi olurdu. Simdilerde var mi bilemiyorum ama böyle giderse findigin resmi, harita üzerinden tamamen silinip sadece hatiralarimizda kalacak.

FINDIK DALDA BIR IKI

Cografya kitaplarinda, harita üzerinde Orta Karadeniz de koca bir çotanak findik resmi olurdu. Simdilerde var mi bilemiyorum ama böyle giderse findigin resmi, harita üzerinden tamamen silinip sadece hatiralarimizda kalacak. Gelecek nesiller belki hiç bilemeyecek Karadeniz findiginin tadini, Ordu`nun yagli findigini, Giresun karasini...

Findik her yönüyle bir nimettir. Findigin yesil kabuklari toprak için en verimli gübrelerden biridir. Kabugu isinmak için kullanilip hatta kabugunda pisirilen yemeklerin ve Türk kahvesinin tadi inanilmazdir. Içindeki vitaminleri ve lezzeti ile kendine her zaman bir yer bulabilir. Tazesi, kavrulmusu, çig hali ile çerez tabagina, belki bir okul çocugunun cebine yada bir börege, tatliya, çikolataya, reçelin içine hatta çorbanin içine girmisligi vardir. Asla yadirgamazsiniz her damak tadina uyum saglar. Uyum saglayamadigi durumda karsimiza findik yagi olarak bile çikabilir. Findik, degerini bildigi için naza çeker kendini.

Findik zordur, kendisi ile ilgilenilmesini isteyen nazli bir yemistir. Her findik sonrasi bahçeleme yapip, ise yaramayan kurumus dallari kesilsin, bahara dogru gübre atilsin, çiçeklendigi zaman üzerine kar yagmasin, çok günes gelip tomurcuklarini  kurutmasin ister. Toplanmasina yakin bahçede bütün otlarin temizlenmesini, kesilmesini bekler. Toplamaya basladiginizda dallari karistirmamanizi, dali nasil çekildiyse ayni sekilde geri birakmanizi ister. Topaklari kimi zaman yapraklarin içinde saklar kendini, zorlukla çektiginiz dali yerine biraktiginizda bir topak findik gülümser size buradayim diye. Bazen birakamazsiniz orada çekiverirsiniz dali, tek bir topak için bazen de birakirsiniz oldugu yerde, basakcinin ya da kurdun kusun nasibi olsun diye...
    Elinize degen bin bir çesit böcege yada gözünüze girmeye çalisan bir findik dalina ragmen, Karadeniz` in yamaçlarinda düse kalka belki de yuvarlana yuvarlana toplarsiniz findigi. Topaklari iyice kurusun, Karadenizli olduguna bakmadan yagmur degmesin, her gün çevrilip her topagi günes görsün diye bekler. Zamani gelince topagindan ayrilmak ister. Patoz makinesi ile topaklari havalanip bir tarafa, taneleri bir tarafa ayrilirlar birbirinden. Tekrar tanesi günes görsün, yagmur istemez yine, en ufak bir yagmurda hemen kurumak ister. Ilgilenmezseniz  size çürümüs olarak geri döner. Bazen çok yagmura teslim ederseniz yagmur sularinin pesine takilip gidiverir. Kurumus tanelerinin seçilmesini, içi bos findiklarin, çürüklerin ayrilmasini ister.
     Findigin bütün nazlarini çektikten sonra artik çuvallanip kimi çerezlik saklamak için evlere yada tüccara gitme zamani gelmistir. Tüccara geldiginizde yorgunlugunuzu degecek müjdeli haberi beklersiniz. FINDIGIN FIYATI?????

Orta Karadeniz `in geçmis yillarda en büyük geçim kaynaklarindan biri olan findigin su an geldigi durum düsündürücü, artik kazanç için degil, findigi bahçeye dikenlerin hatirasina saygisizlik olmasin diye toplanir oldu. Agustos ayi önceden zenginlik ayi idi. Bütün hazirliklar planlar ona göre yapilirdi. Findik isi zorlu olmasina ragmen sonunda alinan kazanç bütün yorgunluklari unuttururdu. Findik ayi demek nisanlilarin evlilik okul çocuklarinin egitimi, yaslinin gelecek yila kadar geçim umuduydu. Artik findiga biçilen deger o kadar düsüktür ki degil gelecege umut vermek kendi masrafini karsilamaz hale gelmistir.

     Deger verilmez ise findik üreticisi ne kadar dayanir bilinmez. Bu kadar önemli bir yemisi kendi elimizde kendi ülkemizde iken hak ettigi degeri verelim. Findik bahçeleri maalesef masrafini karsilamaz hale geldi, kendiniz topladiginizda size sadece yorgunlugu kalir, kendiniz toplayamadiginiz takdirde disaridan aldiginiz isçilerin bile parasini çikartamaz hale gelmistir. Üretici küsmeye, yavas yavas findik bahçeleri kaybolmaya basladi. Ülkemiz topraklarinda yetisen en önemli besin kaynaklarindan olan findigi kaybetmeyelim. Gelecek nesillere findigi çok alakasiz bir ülkeden ithal ederek degil kendi topraginda Karadeniz` de üreterek, harita üzerinde var olan yerini kaybetmeden bütün nazlarina ragmen maddi ve manevi degerini verelim.



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı