Gazeteciler “Gazeteciler gününü kutlamiyoruz” dediler
Türkiye Gazeteciler Sendikasi öncülügünde, Basin ve Emek örgütleri, Türkiye Basin Yayin ve Matbaa Çalisanlari Sendikasi-Disk Basin-Is üyeleri ve gazeteciler "10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü" nedeniyle sloganlarla Istiklal caddesinden Galatasaray meydanina kadar yürüdüler.
Gazeteciler “Gazeteciler gününü kutlamiyoruz” dediler
Etkinlikte, Silivri Cezaevinde tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül`ün yazdigi mektup da okundu.
TGS ve DISK Basin-Is üyesi gazeteciler saat 12.00`da Istiklal Caddesi Tünel Meydani`nda toplandi. `Gerçegin pesindeyiz teslim olmayacagiz` yazili pankart açan gazeteciler, "Özgür basin susturulamaz", "Zindanlar bosalsin gazetecilere özgürlük" seklinde sloganlar atti.
Can Dündar`in esi Dilek Dündar`in katildigi eyleme CHP genel baskan yardimcilari Gürsel Tekin, Enis Berberoglu, Yakup Akkaya, Sezgin Tanrikulu, CHP Milletvekilleri Baris Yarkadas, Gülay Yedekçi, Hilmi Yarayici ile PM Üyesi, Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Istanbul Il Baskanvekili Orhan Örkmez, CHP Istanbul Il Sekreteri Hakki Saglam ve Il Yöneticileri, Ilçe Baskanlari ve çok sayida CHP`li ile vatandaslar eyleme destek verdi.
Sloganlarla Galatasaray Meydani`na kadar yürüyen gazeteciler adina basin açiklamasini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymani Gülseren Ergezer Güven okudu.
Açiklamada, "Basin Is Yasasi`nin kabulüyle gazetecilere bagislanan bayramin isminin `Çalisan Gazeteciler Bayrami" konuldugu belirtilerek, "Oysa issizlik bu isin fitratinda var, bunu hepimiz çok iyi biliriz. Hiçbir zaman bayram kutlayacak kadar iyi hissetmedik kendimizi. Ya arkadaslarimiz öldürüldü ya dört duvar ardina hapsedildi, dövüldü, yargilandi. Ya da dayatilan kölelik sartlari nedeniyle dermanimiz olmadi bayram kutlamaya. Elli yil kadar önce is yasasi ile taninan haklar parça parça geri alindi. Yetmedi yasanin son kirintilarina, kidem tazminatina göz diktiler. Onu da degistirip tüm haklari gasp etme pesindeler" denildi.
Açiklamada son zamanlarda yaptiklari haberler nedeniyle 30`a yakin gazetecinin cezaevinde oldugu belirtilerek, "Muktedirler diyor ki, `gazetecilik nedeniyle tutuklu degiller.` Ama savcilarin arkadaslarimiza karsi ellerindeki tek delil yaptiklari haberler. Biz bu bayrami kutlamayi tüm gazetecilerin özgürlügüne kavustugu ve özgürce yazabilecegi güne erteledik. Insanca çalisip, insanca yasabildigimiz zaman kutlamaya baslayacagiz" ifadelerine yer verildi.
Basin açiklamasinin ardindan MIT TIR`lari haberi nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar`in esi Dilek Dündar, Can Dündar ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül`ün, 10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü nedeniyle yazdiklari mektubu okudu.
Mektup söyle:
"Meslektaslar, önce sunu ifade edelim. Bu ülkede gazetecilik hiçbir zaman kolay olmadi. Sonra da sunu ekleyelim. Ama hiçbir zaman bu kadar zor olmadi. Isten topluca çikarildigimiz, itilip kakildigimiz, is bulamadigimiz olmustu. Ama bu kadar büyük bir tasfiye dalgasiyla kusatildigimiz olmamisti. Baskin da yedik, bombalandik da, dövülüp vurulduk da. Ama baskin yapanlarin, dayak atanlarin hedef gösterenlerin bu kadar pervasizca sirtlarinin sivazlanip, ödüllendirildigi de görülmemistir. Birbirimizle çatistigimiz, atistigimiz, gürestigimiz olmustur. Ama birbirimizin adresini verip oraya tetikçilerini yolladigimiz, ekrana çikip `bu haberi yapani kaza süsü verilip öldürürler` diyecek izansizligi gösterdigimiz olmamistir. Patronlar hep iktidarla iyi geçinmeye çalismistir. Ama Basbakana askini ilan ettigi, onu üzdügü için gözyaslarina boguldugu görülmemistir. Merkez medya iktidar safinda mevzilenirdi hep. Tek talimat ile bunca gazetenin ayni manset ile çiktigina, biat etmeyenlerin kayyum ile vergi memuru ile ulu orta cezalandirdigina sahit oluyoruz.
Kitap toplatilmasina, gazete basilmasina, sansüre aliskiniz. Ama çikmamis kitabin yasaklanmasina, kitabin bombadan tehlikeli oldugunu söyleyen Basbakana, dünyanin önde gelen gazetecilerine meydanda `ey` diye ayar verilmesine, twitterin davul ve zurna ile yasaklanmasina ilk kez taniklik ettik. Bu kosullarda gazetecilik bitti mi? Hayir. Bu karabulutu dagitmak, meslegimizi boguldugu çamurlu havuzdan çikarmak, halkin yalanlar karsisinda gerçege ulasma hakkini savunmak. Aramizda görüs farkliliklarini erteleyip özgür bir medya için bir arada durmak. Baskilari biraz da gögüsleyip özledigimiz, hürriyet iklimini yasatmak için gazetecilik asil simdi lazim. Bu duygularla çalisan gazetecilerin gazeteciler gününü kutluyorum. Silivri`de eskisinden de çok çalisiyoruz."