Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Gazetecilik gitmediginiz toplantiyi yazmak midir?

Gazetecilik gitmediginiz toplantiyi yazmak midir?

Semercioglu, sinema yazarlarini elestirmeden önce su sorunun yanitini vermeli: Gazetecilik, katilmadiginiz bir toplantiyi PR`cilarin tek tarafli bilgileriyle yazmak midir?

Cengiz Semercioglu, Hürriyet Kelebek’te dünkü kösesinde 30 Mart’ta Kamer Insaat’in Emek Sinemasi ile ilgili sinema yazarlarina yönelik toplantisini yazmis. Semercioglu, Kamer Insaat yöneticilerinin toplanti boyunca sinema yazarlarina iyi niyetle dertlerini anlatmaya çalistigini, ancak yazarlarin daha toplanti baslar baslamaz ayaga kalkarak “Emek’i yiktirmayiz, ne yüzle buraya geliyorsunuz” diyerek bagirmaya basladiklarini belirterek yazisina söyle bir baslik atmayi uygun görmüs: “Sinema yazarlari gazeteci mi, aktivist mi?”
Önce bu basliga kisa bir yanit vererek baslayalim. Sinema yazarlarinin bir kismi gazetecilik yapar. Bir kismi akademi üyesidir. Bir kismi yazarlik, çevirmenlikle geçinir ve evet bir kismi da aktivistlik yapar. Yani bunu yapmalarinin önünde ‘etik’ bir engel yoktur.
Ama asil problem bu degil. Problem, Semercioglu’nun gitmedigi bir toplantiyi yazmaya kalkmasinda ve tamamen yanlis bilgiler vermesinde. Öncelikle SIYAD bu toplantiya katilmayacagini açikladi ve üyelerini de katilmamaya davet etti. Yani toplantida SIYAD üyeleri yoktu. Radikal’den ben, Sabah’tan Olkan Özyurt, Milliyet’ten Nil Kural ve Evrensel’den Çagdas Günerbüyük ‘gazeteci’ kimlikleriyle oradaydilar ve bagirip çagirmadiklari gibi, Kamer Insaat yöneticisi Levent Eyübyoglu’na gayet iyi sorular yönelttiler. Bu isimler disinda Vecdi Sayar oradaydi ve sakin bir sekilde toplantiyi dinledi. Yani 90 üyesi bululan SIYAD’dan ‘görevi geregi’ orada olmayan bir tek Vecdi Sayar bulunuyordu. Ama Semercioglu’nun yazisina bakilirsa bütün SIYAD o toplantiya katilmis ve soru sormak yerine toplantiyi düzenleyenleri konusturmamayi tercih etmisti. Toplantida protestoyu gerçeklestirenler Isyanbul Kültür ve Sanat Varyetesi üyeleriydi ki, gazetecilerin orada soru sorma hakki kadar onlarin da protesto etme hakki var. Madem is üzerinden tanim yapiyoruz, onlarin isi de bu. Semercioglu’nun bütün SIYAD üyelerine atfettigi aktivistlik görevini ise tek basina Senem Aytaç üstleniyordu, ki kendisi gazeteci degildir.
Semercioglu, ertesi gün gazetelerde SIYAD’in toplantiya katilmadigina dair haberler yer almasina ragmen bu bilgileri de es geçiyor. O günün gazetelerini iyi okuyamamis olmasi anlasilabilir ama hakkinda yazi yazacagi bir konuda “Daha önce neler yazilmis” diye dönüp bakmamak ne kadar gazetecilik, bu soruyu da kendisi yanitlasin.
Semercioglu, çogu gazeteci olmayan sinema yazarlarini ‘meslek ilkeleri’ konusunda elestirmeden önce su sorunun yanitini vermeli: Gazetecilik, katilmadiginiz bir toplantiyi PR’cilarin verdigi tek tarafli bilgilerle yazmak midir?



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı