Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazi`yi unutmadik, unutturmayacagiz

Gazi`yi unutmadik, unutturmayacagiz

SERBAY MANSUROGLU/BIRGÜN Gazi Katliami`nda yasamini yitirenler unutulmadi. 12 Mart 1995`te Istanbul Gaziosmanpasa Ilçesi Gazi Mahallesi`nde çikan olaylarda hayatini kaybedenler anildi. Gazi Mahallesi`nde gerçeklestirilen anmada, aradan 17 yil geçmesin

Gazi Katliami’nda yasamini yitirenler unutulmadi. 12 Mart 1995’te Istanbul Gaziosmanpasa Ilçesi Gazi Mahallesi’nde çikan olaylarda hayatini kaybedenler anildi. Gazi Mahallesi’nde gerçeklestirilen anmada, aradan 17 yil geçmesine ragmen sorumlularin hak ettigi cezayi almadigi, faillerin ortaya çikarilip adil yargilanmadigi vurgulandi.

‘HESAP SORACAGIZ’

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden olusan kalabalik grup Gazi Mahallesi eski karakolun bulundugu sokakta sabah saatlerinde toplanarak, Gazi Katlliami’nda yasamini yitirenlerin defnedildigi mezarliga kadar yürüyüs düzenledi. Yürüyüste, ‘Hakkari, Mutki, Sivas, Maras, Gazi katilleri ayni’ ‘Irkçiliga ve katliamlara karsi direnisi büyütelim’ ‘Adalet için sokaktayiz, katillerden hesap soracagiz’ yazili pankartlar tasindi. ‘Gazi’yi unutmadik, unutturmayacagiz, Gazi’nin hesabini soracagiz’ sloganlari atildi. Gazi Katliami`nda yasamini yitirenlerin aileleri sabah erken saatlerde mezar ziyaretinin ardindan, yasamini yitirenlerin öldürüldügü Nalbur Duragi`nin bulundugu alana karanfiller birakti. Aileler daha sonra korteje katildi.

ÇOK SAYIDA KURUM VE KISI KATILDI
Anmaya BDP, ÖDP, ESP, ESDP, Halk Cephesi, DHF, Mücadele Birligi, SGDF, TKP, EMEP, Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi, HDK, Özgür Demokratik Alevi Dernegi ve SODAP katildi. Ayrica ÖDP Genel Baskani Alper Tas, HDK Istanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP Denizli Milletvekili Ilhan Cihaner ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Baskani Turgut Öker de Gazi Katliami anmasina katilan isimlerdi.

NE OLMUSTU?
12 Mart 1995’te Gazi Cemevi ve Dostlar, Öntas ile Yavuz Kiraathaneleri’nin yani sira Sarioglu Pastanesi bir taksiden açilan atesle taranmisti. Ardindan Gazi Mahallesi’nde çikan olaylarda 17 kisi hayatini kaybetmisti. Devaminda, Gazi olaylarinin protesto edildigi Ümraniye’de de 5 kisi yasamini yitirmis, onlarca kisi yaralanmisti. Katliamdan sonra sadece 20 polis hakkinda dava açildi. Yillarca devam eden davada 18 polis beraat etti, 2 polis ise hafif cezalara çarptirilmisti. Gazi Katliami’nin gerçek sorumlulari ise aradan geçen 17 yila ragmen bulunmadi.


  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli