ABD `den ithal edilen ve Mersin Limani`na getirilen 23 bin ton pirinçte Genetigi Degistirilmis Organizma (GDO) bulunup bulunmadigina yönelik sorusturmada analizde görevlendirilen Istanbul Teknik Üniversitesi`nin (ITÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Mersin Cumhuriyet Bassavciligi`na gönderdigi yazida bu çalismadan çekildiklerini bildirdi.
Rektör Karaca, sorusturmayi yürüten savciligin pirinç numunesi ulastirdigi ITÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Arastirma Merkezi Müdürü (MOBGAM) Yrd. Doç. Dr. Alper Tunga Akarsubasi`nin konuyla ilgili gayri resmi olarak üniversiteyle ilgisi bulunmayan Dr. Mustafa Kolukuruk`u görevlendirdiginin anlasildigini belirtti. Rektör Karaca, MOBGAM`in hazirladigi `GDO vardir` yönündeki raporlara karsi noter kanaliyla gönderilen itiraz ihtarnameleri üzerine 5 profesörün inceleme yaptigini, raporlarin teknik hatalarla dolu oldugunu ve bilimsel gerçeklerin çarpitildigini ifade etti. Rektör Karaca, "Kamuoyunda daha fazla yipratilmamasi amaciyla analiz görevinden üniversite olarak affimizi talep ediyoruz" dedi.
RAPORLAR BÜYÜTEÇ ALTINA ALINDI
ITÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Arastirma Merkezi`nin (MOBGAM) `GDO vardir` yönündeki raporlarina olayin taraflarindan Tat Bakliyat Memisoglu`nun Avukati Hulki Özel itiraz etti. Firmanin avukati mayis ayinda Mersin 6`nci Noterligi araciligiyla ITÜ Rektörlügü`ne iki ayri itiraz ihtari gönderdi. Bunun üzerine harekete geçen ITÜ Rektörlügü konusunda uzman 5 profesörden bilirkisi heyeti olusturup, iç bünyede sorusturma baslatti. Bu bilirkisi heyeti `Pirinç analizlerine istinaden verilen raporlarin degerlendirilmesi` baslikli 7 sayfalik rapor hazirladi.
`BILIMSEL GERÇEKLER ÇARPITILDI`
Bu raporda, ilk rapor reddedilip, su tespitlere yer verildi: "Raporda imzalari bulunan yetkililer ve bilirkisiler, her pirinçte dogal olarak bulunan (endojen) standart pirinç referans genlerine dayanarak, numuneleri GDO`lu pirinçler olarak tanimlamislardir. Raporda belirtilen analizlerde, kullanilan Phopholipase D ve GOS9 genleri, sadece ve sadece pirinçlerin `pirinç oldugunu` tanimlamakta, pirinçlerin Transgenik/GDO olduguna dair en ufak bir bilgi vermemektedir. Bu tartisilamaz, süphe getirmez bir bilimsel gerçek olmakla birlikte, raporda imzalari bulunan yetkili ve bilirkisiler, verdikleri raporda da esas aldiklarini ifade ettikleri EU Reference Laboratory of GM Food And Feed`in önerdigi referans yöntemlerde de Phopholipase D ve GOS9 genlerinin sadece internal kontrol referans gen olarak kullanilmasi gerektigi açikça belirtildigi halde, bunu tamamen göz ardi ederek, en temel ifadesi ile deneylerin prosedür olarak çalistiginin dogrulanmasi için kullanilan, kontrol genlerinin mevcudiyetini, var olduklarina bilimsel olmayan bir sekilde inandiklari transgenik GDO`lu pirinçlerin mevcudiyetini ispat için kullanmislardir. Bu yaklasim bilimsel olmaktan da öte, bilimsel gerçekleri çarpitir ve kamuoyunu yaniltir nitelikte, ayrica yarginin yanlis yönlendirmesine sebebiyet verebilecek mahiyettedir. Bütün bilimsel veri eksikligine ragmen, analizi yapilan pirinç ve çeltik örneklerinde ABD kökenli LLRice601, Çin kökenli Bt63 irklarinin bir arada oldugunun söylenmesi bilimsellikten çok uzak bir yaklasimdir."
`ÇARPITILMAYA DEVAM EDILDI` Mersin Cumhuriyet Savciligi`na gönderilen yazida, ikinci raporun da ayni paralelde oldugu, bilimsel gerçekleri çarpitan, kamuoyunu yaniltacak, yarginin yanlis yönlendirilmesine sebebiyet verecek maliyetteki iki rapordaki hatanin sorumlulugunu almak yerine, son olarak yeni bir rapor düzenlenip, tarafli çabalarla, bilimsel gerçeklerin çarpitilmaya devam edildigi bildirildi.
Profesörlerden olusan bilirkisi heyetinin degerlendirmesinin son bölümünde, "Verilen tüm raporlarda sunulan mevcut deneysel veriler isiginda pirinçlerin ne GDO`lu, ne de GDO`suz oldugunu söylemek, veya baska bitkilerden bir kontaminasyon olup olmadigini bilimsel bir sekilde söylemek mümkün degildir. Sadece primlerle degil, problar kullanarak daha hassas ölçümlerin ve bulasma ihtimallerinin de deney kurgusu içerisine konularak yapilmasi gerekmektedir" denildi.
ITÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da, bilirkisilerin degerlendirmelerine yer verdigi yaziyi Mersin Cumhuriyet Bassavciligi`na gönderip, "Kamuoyunda daha fazla yipratilmamasi amaciyla analiz görevinden üniversite olarak affimizi talep ediyoruz" diyerek bu çalismadan çekildiklerini bildirdi.
7 SANIK IÇIN 5-12 YIL HAPIS ISTEMIYLE DAVA AÇILDI GDO`lu pirinç ithalati iddiasiyla ilgili Tat Bakliyat Memisoglu, Gözde Tarim ve Tiryaki Argo sirketleri hakkinda sorusturma baslatilmisti. Bu firmalarda görevli 7 kisi tutuklanmis, daha sonra yapilan itirazlar üzerine tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakilmisti. Olayla ilgili hazirlanan ve Mersin 4`üncü Agir Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede `Teselsülen Biyogüvenlik Kanunu`na muhalefet etmek` suçundan 7 sanik hakkinda 5-12 yil arasinda degisen sürelerle hapis cezasi istenmisti.