Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Gediz Elektrik ihalesi duvara tosladi!

Gediz Elektrik ihalesi duvara tosladi!

Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 231 dolarlik teklif ile kazanan Elsan-Tümas-Karaçay Ortak Girisim Grubu`nun 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklandigi ortaya çikti. Uzmanlar, grubun yasal süreyi tamamlamamis olmasi nedeniyle ihalenin iptal edilmesi ge

CANER TASPINAR-SAMI MENTES/HABER MERKEZI- Izmir ve Manisa`nin elektrik dagitiminin yapildigi Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 231 dolarlik teklif ile kazanan Elsan-Tümas-Karaçay Ortak Girisim Grubu’nun yönetim kurulunda yer alan kisilerin 6 ay süreyle kamu ihalesinden yasaklandigi ortaya çikti.

YURT’un “Tuhaf Ihale” basligiyla duyurdugu Gediz Elektrik ihalesini, 19 Aralik 2012 günü ELSAN, TÜMAS ve KARAÇAY Sirketi’nden olusan Ortak Girisim Grubu aldi. Haberimizde, IC Içtas Insaat, Zorlu Holding, Torunlar Gida, Çalik Enerji, Enerjisa,  Fernas ve Genpa Telekom sirketlerinin ihaleden çekilmesine dikkat çekmistik. YURT, bu kez ihaleyi toptan iptal ettirecek olan ve herkesin “gözden kaçirdigi” belgeyi açikliyor.

SIRKETLERIN YÖNETIM KURULLARI AYNI
Öncelikle Gediz Elektrigi alan Ortak Girisim Grubu’ndaki sirketlerin yönetim kurulunda kimler olduguna bakalim. ELSAN sirketinde Ceyhan Saldanli, Mehmet Akif Gül ve Ali Yagli bulunuyor. TÜMAS’in yönetiminde de Ceyhan Saldanli, Mehmet Akif Gül ve Bekir Çobanoglu yer aliyor. Son olarak KARAÇAY sirketinde ise Ceyhan Saldanli, Ali Yagli ve Ali Ihsan Keskin yönetim kurulunu olusturuyor. Ortak Girisim Gurubu’nda yer alan 3 sirketin de yönetim kurulu baskanligini Ceyhan Saldanli yapiyor.

6 AY DOLMADAN IHALEYE GIRDILER
Ceyhan Saldanli, Mehmet Akif Gül ve Ali Yagli’nin yönetim kurulunda yer aldigi Bereket Enerji’nin kamu ihalelerinden 6 ay süreyle yasaklama almasi Gediz Elektrik ihalesine gölge düsürdü. Bereket Enerji, 7 Mayis 2012’deki Alasehir M Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumu’nun yaptigi “serbest piyasadan elektrik enerjisi alimi” ihalesini kazandi. Ancak sirket bir süre sonra ihaleyle ilgili sözlesmeyi imzalamaktan vazgeçti. Bu nedenle zor durumda kalan Idare, 29 Mayis’ta ihaleyi iptal etmek zorunda kaldi. Bunun üzerine kurum, Kamu Ihale Kanunu’nun 58. maddesine dayanarak, tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji’ye 6 ay süreyle yasaklanmasi karari aldirdi. Bereket Enerji’nin aldigi ceza 10 Temmuz 2012’de resmi gazetede yayimlandi. Böylece, Bereket Enerji nedeniyle cezali konumda bulunan Ceyhan Saldanli ve yönetimi, 6 aylik ceza süresini doldurmadan, cezanin üzerinden 5 ay 9 gün geçmisken Gediz Elektrik ihalesine girmis oldu.

‘IHALE HEMEN IPTAL EDILMELI’
Konuyu YURT’a degerlendiren Ticaret Hukuku Uzmanlari, Bereket Enerji sirketinin 6 ay süre ceza almasi nedeniyle sirketin ortaklari ve yönetim kurulunda yer alan kisilerin bu süre dolmadan baska sirketler adiyla bile kamu ihalesine giremeyecegini belirtti. Gediz Elektrik ihalesinin hemen iptal edilmesi gerektigini savunan Uzmanlar, “Ihalede böyle bir cezanin gözden kaçirilmasi bir skandaldir” dedi.
 
TEK SIRKET
Denizli, Aydin, Mugla bölgesine elektrik dagitimini yapan AYDEM sirketi de Bereket Grup bünyesinde bulunuyor. Bereket Grubun Izmir ve Manisa bölgesine dagitim yapan Gediz Elektrik ihalesini almasiyla Ege bölgesinde elektrik dagitimini yapan tek sirket haline geldi.
 



  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 23 ° / 14.8 ° Güneşli