GELECEK BILISIMLE GELECEK
Yüzyilin en çok ragbet gören ve en hizli degisen teknoloji “Bilisim Teknolojisi”. Her yeni gün yeni bir bulusla karsilasiyoruz. Insan algilamakta zorlaniyor müthis isletim sistemleri, maksimum çözünürlüklü fotograf makineleri…
Dünya ülkeleri bilim ve teknoloji açisindan inanilmaz bir yaris içerisinde. Teknolojiye deger veren ülkeler bayragi elinde tasiyor. Türkiye bu yarisin neresinde?
Türkiye bu yarisin çok gerisinde maalesef.Yazilim be bilisim teknolojisine dünya ülkeleri kadar deger vermiyoruz. Aslinda çogumuzun elinde akilli telefon, son teknoloji tabletvs… Iyi birer kullaniciyiz. Internet kullaniminda dünya derecemiz var. Lafa baslarken “çagimiz bilisim çagi”, ”teknoloji hayatimizin içinde” , “bilim ve teknoloji bu çagda çok önemli” gibi standart cümleleri sik sik kullaniriz. Öneminin farkindayiz (!)
Güney Kore(1950-1953) yillari arasinda Kuzey Kore ile savasmis yaklasik 3.000.000 vatandasi hayatini kaybetmistir. Ekonomisi ciddi oranda sarsilmis dost ülkelerden yardim almistir. O zamanlar Türkiye ile ekonomik olarak hemen hemen ayni. Ülke ciddi bir sinavdan geçmis, maddi manevi yipranmis ama çabuk toparlamis.Adamlar altmis bes senede dünya devleri arasina giriyor.Ama nasil? Yazilama önem veriyorlar. Ingiltere de, Almanya da anaokulundan itibaren yazilim dersleri veriliyor. Anaokulundaki çocuk ne anlar demeyin algoritmalari renkli kutucuklar seklinde gösteriyorlar. Oyunla degisken tanimliyorlar. Bu alana ilgi uyandirmaya çalisiyorlar. Gençlerin en büyük hobisi uygulama yazmak. Bu alanda rekabet diz boyu. Çünkü yazilim gelistikçe üretimde gelisiyor. Üretim artikça ekonomi düzeliyor. Hatta devler ligine bile çikiliyor.Hayal degil adamlar yapti iste.Bizde ise bir arpa boyu ilerleme yok. Bilisim derslerini bile gereksiz görür hale gelmisiz. “Herkes bilgisayar kullaniyor” diye bir dedikodu yayilmis. Bilgisayar kullanmayi ofis programlari ile sinirlayacak kadar basit bakiyoruz olaya. Yazilim neymis bilenimizin sayisi sinirli. Yazilimcilarimizin sayisi tüm kullanicilarin sadece %1. Halbuki ilk dersleri zorunlu kilan ülkeler arasindaydik birileri biliyordu bilisimi yakalamak esittir çagi yakalamak demek oldugunu. Ama olmadi degistir egitim sistemi gereksiz gördü birden bu hayati önem tasiyan bu dersi… Kaldiriverdi önce gereksiz ya. Sonra seçmeli hale getirdi. Simdi ise iki kademede zorunlu iki kademede seçmeli. Tüm ülkeler ileriye adim atarken Türkiye geri adim atti bu alanda. Bu ülkemiz açicindan oldukça üzücü ve düsündürücü. Burada egitimcilere de büyük is düsüyor aslinda her sene ögrenci seviyesine uygun bir proje üreterek dersin hedefe dönük olarak islendigi anlasilmali, ve gerekliliginin sart oldugu vurgulanmalidir.
Sözün özü yazilima ve bilisime gereken önemi vermezsek ülkenin 2023 hedeflerine ulasmasi çok zor. Bu yarista bizde variz demek istiyorsak gelisen ve hizla degisen bu teknolojiyi yakalamamiz lazim. Bunun içinde bilisim derslerinin tüm kademelerde zorunlu hale gelmesi, tüm ögrencilerin bireysel yada grupsal proje üretmeleri istenmeli. Gelecek bilgiyi üretenlerin olacaktir. Efendimizin güzel bir hadisi ile noktayi koyalim. "Dünyayi isteyen bilime, ahireti isteyen bilime, hem dünyayi hem ahireti isteyen yine bilime sarilsin." Hz. MUHAMMED (s.a.v)
DURDANE TAN