Gelibolu Milli Parki gezilmesi gereken vatan topragimizdir
Gelibolu ve Çanakkale Savaslari Tarihi Alan Baskanligi kurulmasi hakkinda kanun üzerine CHP grubu adina Istanbul Milletvekili Prof Haluk Eyidogan,`4533 sayili Kanun’un amaçlari arasinda yer alan “Türk Vatan Savunmasi” sözcükleri kaldirilmistir. Neden? “Türk Vatani” ifadesinde bir yanlis mi vardir? Rahatsiz edici bir sey mi vardir? Burada bunu hamaset yapmak için söylemiyorum. Dikkatinize sunuyorum. Neden bu ayrinti? Niyetiniz ne? Bunu açiklamak zorundasiniz” diyerek yaptigi konusmasinda sert ifadelerde bulundu.
Tali komisyona gitmeyen tasari hakkinda nasil rapor verilir
Eyidogan; Gelibolu ve Çanakkale Savaslari Tarihi Alan Baskanligi kurulmasi da benzer anlayisla “acele sekilde” komisyona sunulmustur. 5 tane tali komisyon adi olmasina ragmen esas komisyonda is bitirilmeye çalisilmistir. Alt komisyon görüsmesine gitmesi için uzun bir ugras verildikten sonra Alt komisyonda görüsülmüs ancak tali komisyonlarda görüsülmemistir. 5 tali komisyon “rapor vermedi” diyerek kayda geçirilmistir. Tali komisyona gitmeyen tasari hakkinda zaten nasil rapor verilir ki? Adet yerini bulsun yoluyla böyle seylerin bu Yüce Meclis çatisi altinda yapilmamasi gerektigine inaniyorum.
Her karis topragi sehitlerimizin kani ile sulanmis topraklardir
Çanakkale Gelibolu Yarimadasi, emperyalist devletlerin milletimizi yeni bir sömürge ülke haline getirmek ve vatanimizi bölüp parçalamak üzere isgal sürecini baslattigi bir vatan topragidir. Oralar Her karis topragi sehitlerimizin kani ile sulanmis topraklardir.
Bu ülkenin tam bagimsiz ve özgür olabilmesi için, baris için Çanakkale- Gelibolu’da sehit olanlarin, gazilerin oralarda her toprak parçasinda anilari ve hikayeleri vardir. Kumkale Oyalama Çikarmasi, Seddülbahir Bölgesindeki Muharebeler, Alçitepe (Kirte) Çikarmasi, Ariburnu Bölgesi’ndeki Muharebeler, Anafartalar-Suvla Koyu Çikarmasi Çanakkale kara ve deniz savaslarinin seref dolu mekanlaridir.
O günlerin benzerini bugün Ortadoguda yasiyoruz
Bugün Gelibolu Yarimadasi`ndaki anitlar, sehitlikler ve mezarlar bugüne dair önemli dersler çikarilacak, yeni nesile mutlaka aktarilmasi gereken agir, aci dolu yasanmisliklari hatirlatir. Kardesi-kardese, dindasi-dindasa düsüren sömürgecilerin ve isbirlikçilerinin neler yaptigini ve yaptirdigini bugün Ortadoguda çok aci örnekleriyle yasiyoruz.
Gelibolu Milli Parki görülmesi ve gezilmesi gereken bir vatan topragimizdir
Orada yasananlar bize barisin, özgürlügün ve bagimsizligin ne kadar degerli oldugunu, bu degerlere sarilmamiz gerektigini gösteriyor. Gelibolu Milli Parki da bu anlamda görülmesi ve gezilmesi gereken bir vatan topragimizdir.
Hükümet, ülkemizi her gün bir yenisini görmeye alistigimiz ve kabullenmeye zorlandigimiz oldu-bittilerle yüz yüze birakmaktadir. Milli ve manevi degerlerimizin kilometre taslarini olusturan hassas konularda, sürekli kendi ideolojik yorumlari ve saptirmalari dogrultusunda profesyonel propoganda yollari ile kafalari karistiran yorumlar ve uygulamalar yapmaktadir
Bu gün görüstügümüz Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi Kurulmasi Hakkinda Kanun ile de yine bir oldu-bitti yaratilmak istenmektedir. 2015 yilinda kutlanacak olan Çanakkale ve Gelibolu Savaslarinin 100.Yil etkinliklerine yetistirilme kaygisi ile yazilan ancak satir aralarinda çok ciddi soru isaretleri birakan bir kanunun metni ile yeni bir fiili durum yaratilmak istenmektedir.
Milli Kurtulus Mücadelemizin degerli komutanlarinin itibarlarini zayiflatmayi amaçlayan ve bu degerli memleket evlatlarinin basarilarini görmezden gelerek savasin aslinda evliya ve dogaüstü güçlerin gayreti ile kazanildigi algisinin yaratilmaya çalisildigi gözlenmektedir. Hükümet, uygulamaya koymaya çalistigi bu kanun tasarisi ile basta kurum baskani olmak üzere tanimi ve mesleki formasyonu bile tanimlanmamis bir yapilanmanin adimlarini atmak istemektedir. Ayrica bu Kanun Tasarisi`nin metni üzerinde yaptigimiz incelemeler, biz de, ilgili sivil toplum kuruluslarinin görüs ve bilgisine basvurulmadigi fikrini olusturmustur.
Kanunun daha nitelikli, bilimsel ve toplumsal uzlasi kültürü dogrultusunda hazirlanmasi gerekmekteydi. Asagida Komisyon tarafindan dikkatle degerlendirilmesini istedigimiz tespitler sunlardir:
Tasarida yerellige dayali sovenist bir retorige dönüstürülmüstür
4533 sayili Kanun’un neden yürürlükten kaldirildigi ve buna neden ihtiyaç duyuldugu, 4533 sayili Kanun’un hangi tür sorunlarin çözümünde yetersiz kaldigi, bu Tasariyla bunlarin nasil çözülecegi, 4533 sayili Kanunda öngörülmeyen hangi tür ek amaçlarin benimsendigi gibi hususlarin Tasarinin genel gerekçesinde açiklamalari yoktur. Tasarinin genel gerekçesi hamasetle geçistirilmeye çalisilmistir. 4533 sayili Kanun’un genel gerekçesindeki evrensellige gönderme yapan “barisçil” ifadeler, Tasarida yerellige dayali sovenist bir retorige dönüstürülmüstür.
Bu kanunla kaldirilmaya çalisilan 4533 sayili Gelibolu Milli Parki Kanunu`nun genel gerekçesinde söyle deniyor: “Dünya ve Türk Harp Tarihi`nin önemli bir dönüm noktasini teskil eden 1915 Çanakkale deniz ve kara muharebelerinin yogun cereyan ettigi sahalari kapsayan Gelibolu Yarimadasi Tarihî Millî Parki`nin; Tarihî, kültürel ve dogal dokusunu koruyarak, Çanakkale savaslarinda, Türk milletinin vatan sevgisini, kahramanligini, cesaretini, azmini ve fedakârligini Millî Parka gelen yerli ve yabanci ziyaretçilere yasayan tarih yorumu ile sunmak üzere yeni düzenlemeler yapilmasi gerekmektedir.”
4533 sayili Gelibolu Kanununda amaç ise söyle belirlenmistir
4533 sayili Gelibolu Kanunu`nda amaç ise söyle belirlenmistir: “1915 Çanakkale Deniz ve Kara Muharebeleri`nin cereyan ettigi Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parkinin tarihi, kültürel degerleri ile orman ve bitki örtüsünün korunmasi, gelistirilmesi ve yönetimine iliskin esas ve usullerin düzenlenmesi ile Türk vatan savunmasinin ve doganin güzel bir örnegi olarak uluslararasi barisa hizmet etmesi için dünya uluslarina tanitilmasi.”
Getirilen yeni kanun tasarisinin amaç ve kapsamina dair açiklamalari ile 4533 sayili Kanunun açiklamalari açisindan bazi önemli farklar göze çarpmaktadir
.
Türk Vatani” ifadesinde bir yanlis mi vardir?
Birinci fark; 4533 sayili Kanun’un amaçlari arasinda yer alan “Türk Vatan Savunmasi” sözcükleri kaldirilmistir. Neden? “Türk Vatani” ifadesinde bir yanlis mi vardir? Rahatsiz edici bir sey mi vardir? Burada bunu hamaset yapmak için söylemiyorum. Dikkatinize sunuyorum. Neden bu ayrinti? Niyetiniz ne? Bunu açiklamak zorundasiniz.
Bu tür degisiklikler ile maalesef daha baska büyük degisikliklere kapi açilmaktadir. Bayraklarimizin indirildigi bu zor günlerde, T.C. harflerinin devlet kurumu tabelalarindan kaldirildigi bu zor günlerde, gidisat bizi endiseye sevketmektedir. Hükümet bu endiselerimizi giderecek bir seyler söylemelidir. Iyi niyetle yazildigina inanmak istedigimiz bu kanun tasarisinda yine bizi tereddütlere ve endiselere sevk edecek bazi girisimler karsimiza çikmistir.
Ikinci fark; Gelibolu Tarihi Yarimadasinin, “uluslararasi barisa hizmet etmesi için dünya uluslarina tanitilmasi” amacinin madde metninden çikarilmasidir. Kendi tarihimizin “maneviyat” temelinde, “menkibeler” esliginde kendimize tanitilmasi amacinin benimsenmesi gibi bir dar görüslülügü onaylamiyoruz. Amaç metninde “tanitilmasi” kelimesinin yerine “uluslararasi barisa hizmet etmesi için dünya uluslarina tanitilmasi” ibaresinin mutlaka eklenmesi gerekmektedir.
Bu Kanunun amacinin yeniden yazilmasi gerekmektedir.
Bu amaci biz size tekrar yazdik. Bakiniz AMAÇ için Önerimiz sudur, tirnak içerisinde okuyorum:
“Türk Vatani savunmasi sirasinda Çanakkale deniz ve kara savaslarinin meydana geldigi Gelibolu Milli Tarihi Alaninin tarihi, kültürel ve manevi degerleri ile dogal dokusunun korunmasi, yasatilmasi, gelistirilmesi, uluslararasi barisa hizmet etmesi için dünya uluslarina tanitilmasi, gelecek kusaklara aktarilmasi ve yönetimini saglamak üzere görev alani Tarihi Alan ile sinirli ve Gelibolu Yarimadasi ile Çanakkale Savaslarinin yasandigi Anadolu Yakasi sahalari hariç olmak üzere Çanakkale Savaslari Gelibolu Milli Tarihi Alan Baskanliginin kurulmasi ile görev ve yetkilerini düzenlemektir”
Bu sekilde yeniden düzenlenerek, Çanakkale Savaslari Gelibolu Milli Tarihi Alan Baskanliginin görev alaninin hududu ve sümulü belli bir alanda faaliyetini sürdürmesinin saglanmasi gereklidir.
Bu kanun tasarisinin karsimiza çikardigi önemli bir sorun da tanimlar bölümünde yer alan ve bugüne kadar hiçbir yerde resmi tanimi olmayan ve Gelibolu’ya atfen yapilmis “Tarihi Alan” ifadesidir. Tarihi alan olarak tanimlanacak çok yer vardir bu ülkede. Her yerden tarih fiskiriyor bu topraklarda.
Bir tanimlama yapmadan, kaçamak bir yaklasimla 4533 sayili Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki Kanunundaki Milli Park ifadesi “Tarihi Alan” ifadesi ile yer degistiriliyor. Madem bir degisiklik yapacaksiniz o zaman bir yeni tanim yapin.
Ilgili Kanun ve yönetmeliklerimizde “Tarihi Sit” ve “Milli Park” tanimlarimiz var. O halde bunlardan esinlenerek, geliniz bu kanun vesilesi ile yeni bir tanim yapalim. Gelibolu Tarihi Alan ifadesinin Gelibolu Milli Park tanimina benzer bir ifadeyle anlamini kaybetmeyecek bir biçimde tanimlayalim. Neden “Milli” sözcügü kaldiriliyor? “Milli “ sözcügünün bir zararini mi gördünüz? Biraz önce benzer bir durumu açiklamistik. “Türk Vatani savunmasi” ifadesini de kaldiriyorsunuz. Amaç Gelibolu için daha iyi bir sey yapmak mi yoksa bunu firsat bilip baska sulara yelken açmak mi? Bu gidisle siz Milli Egitim Bakanliginin adindaki “Milli” yi de kaldirirsiniz? Ayni bazi kurumlarin adlarindan T.C. yi kaldirdiginiz gibi.
Milli Tarihi Alan” basligi altinda bir tanim öneriyoruz.
Simdi biz bu “Tarihi Alan” tanimi yerine ayni koordinatlardaki alana “Milli Tarihi Alan” basligi altinda bir tanim öneriyoruz. Milli sözcügünü de katarak. Tabii Eger rahatsiz olmazsaniz.
Söyle diyoruz: “ Ekli haritada ve koordinatlar listesinde sinirlari belirtilen ulusal ve uluslararasi açidan önemli milli olaylarin cereyan ettigi, tarihi ve kültürel kaynak degerleri ile mutlak koruma altina alinmasi gereken alan ve bu kanunla Baskanliga tahsis edilen Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Milli Tarihi Alani”
Ayrica; burada “Tarihi Alan Planlari” tanimini yeniden yapiyoruz. Buna göre tanim söyle olacak: “Bu Kanun hükümlerine göre hazirlanan, Milli Tarihi Alanin korunmasi, gelistirilmesi, yönetimi, tanitilmasi, koruma esaslari ve kullanma sartlarinin belirlenmesi, bölgenin sagliklastirilmasi, yenilenmesi, açik alan sistemi yaya dolasimi, tasit ulasimi ve altyapi tesislerinin tasarim esaslari ile bölge halkinin sosyal ve ekonomik yapisinin iyilestirilmesi konularinda hedefler, stratejiler ve kararlari belirleyen ve Bakanlikça onaylanan her tür ve ölçekteki koruma planlari” seklinde düzenlenerek bu planlarin ayni zamanda bir koruma plani oldugu vurgulanmalidir. Aksi takdirde bu planlar imar planlari gibi mütalaa edilerek ileride önlenemez ihlallere ugrayacaktir.
Bu kanun Tasari ile birçok hükmü anayasamiza aykiri biçimde degistirmeyi veya yok sayarak yeni bir uygulama ile kendi kapsamina almak gibi bir anayasa ihlalini amaçlamistir.yrica Bu Tasari ile kurulacak Baskanlik hiçbir kamu kurulusunda olmayan ayricaliklara sahip kilinirken; faaliyetin kamu hizmeti kapsamina alinmasi ve kamusal fon tahsis edilmesi amaciyla bagdasmayan ve bütün kamusal faaliyetlerin temelinde yatan kamu yarari ilkesine aykiri olan düzenlemeler yapilmaktadir.
O düzenlemeler sunlardir:4533 sayili Kanunla kurulan Orman ve Su Isleri Bakanligina bagli Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki Müdürlügü’nün yerine, Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesinde merkezi Çanakkale’de bulunan tüzel kisilige sahip “Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi” adinda yeni bir kamu kurulusu kurulmasi;
- Gelibolu Yarimadasinin 09.08.1983 tarihli ve 2873 sayili Milli Parklar Kanunu kapsamindan ve Tarihi Milli Park statüsünden çikarilarak bu Tasariyla olusturulan “Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alani” kapsamina alinmasi;
- Orman ve Su Isleri Bakanligi bütçesi içinde yer alan ve ita amiri/sahibi Bakan olan “Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki Özel Hesabi” yerine, Kültür ve Turizm Bakaninin onayiyla yürürlüge giren ve Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani’nin yetkisinde olan bütçe denetimi disinda ve dolayisiyla TBMM’nin yetkisi disinda yeni bir bütçe olusturulmasi;Baskanliga verilen kamu görevlerinin, 4533 sayili Kanunda öngörülen memur statüsü bir yana isçi statüsünde de olmayan ve fakat is mevzuati hükümlerine göre yapilacak “is sözlesmesi” ile istihdam edilmesi öngörülen “Devlet memuriyetine atanma yeterligini haiz uzman personel ve destek personel” eliyle yürütülmesi;
- Baskanligin kamu kurum ve kuruluslarinda çalisan isçiler hariç ihtiyaç duydugu diger personeli (memur ve sözlesmeli personel), personelin muvafakati aranmadan ilgili kurumun iznini almak kaydiyla geçici görevle çalistirabilmesi;
- Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani’nin kamuda veya özel sektörde en az bes yil çalismis olanlar arasindan müsterek kararname ile atanmasi;
- Baskanligin ana faaliyetlerine yönelik ihtiyaçlarini 4734 sayili Kamu Ihale Kanununa tabi olmadan karsilayabilmesi ile bütçenin hazirlanmasi, uygulanmasi ve kontrolünde 5018 sayili Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa, islettirecegi yerleri kiralamasinda 2886 sayili Devlet Ihale Kanununa ve kiyilarin kullanimina iliskin olarak da 3621 sayili Kiyi Kanununa tabi olmamasi.
-
Milletin unutuldugu bir taslak hazirladiniz
Bu tasarida göze çarpan bir baska nokta ise; devletin var oldugu ancak milletin unutuldugu bir taslak olmasidir. Öyle ki; köy yerlesim alanlarinda yerlesik veya zilyetlik bagi olusmus tasinmazlardaki hak sahiplerinin ekonomik ve sosyal konumu hiç düsünülmemistir. Burada yasayan Gazi Köy halki adeta üstü kapali bir tehcir uygulamasina tabi tutulmuslardir. Devleti tarafindan yillardir ekip biçtikleri topraklardan, ekili ve dikili alanlarindan sökülüp atilmak istenmektedirler.
Bu kanunda belirlenen ölçütlere göre dört yillik yüksekögretimi bitirdikten sonra (veya önce) özel sektörde veya kamu sektöründe bes yil çalismis olan herkes, kamu tüzel kisiligine sahip “Tarihi Alan Baskanligi” görevine atanabilecektir. Bize göre Bu düzenlemenin Mimarlik, Sehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarligi, Tarih, Cografya veya bunlara denkligi Yüksekögretim Kurulu tarafindan kabul edilen yurtdisindaki yüksekögretim kurumlarindan mezun olup, Kamu Kurum ve Kuruluslari emrinde en az 5 yil görev yapmis olanlar ile Genelkurmay Baskanligi Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Baskanligi ve Askeri Müze Komutanligi emrinde askeri tarih konularinda en az 5 yil görev almis, meslekî açidan yeterli bilgi ve deneyime sahip, meslegi ile ilgili olarak kamuda veya özel sektörde en az bes yil çalismis olanlar arasindan müsterek kararname ile atanir.” seklinde olmasi gerekiyor.Yüce Meclise Saygilarimi Sunuyorum’ dedi.