Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Genç yasta emeklilige son!

Genç yasta emeklilige son!

Maliye Bakani Simsek, ?48 yasinda emeklilik hâlâ sürüyor. Yeni bir reform üzerinde çalisiyoruz? diyerek emeklilik yasinin yükseltilecegini ima etti Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Simsek, “Dünyada emeklilik yasinin 48-49 oldugu baska ülke yok. Ama Türkiye’de bu devam ediyor” dedi. 2007’deki reformla emeklilik yasi 65’e çikarilmisti. Ancak reform kapsamina, yillar içinde kademeli olarak geçildiginden, halen daha erken yasta emekli olunabiliyor.

Maliye Bakani Mehmet Simsek, Sosyal Güvenlik Sistemi’ne yapilan kaynak aktarimina çeki düzen vereceklerini belirterek, yüzbinlerce kisiyi ilgilendiren kritik bir imada bulundu. Simsek, sisteme bu yil 69 milyar lira aktarildigini, 2013’te bu rakamin toplam 72.9 milyar liraya çikacagini vurguladi. Bu toplamin içinde açigin finansmani için 25 milyar liralik harcamanin bulundugunu söyleyen Simsek, sosyal güvenlik harcamalarini azaltmaya dönük reform çalismalari bulundugunu kaydetti. 2012 Yil Sonu Bütçe Gerçeklesme Tahmini ve 2013 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarisi hakkinda basin toplantisindan sonra sorulari yanitlayan Bakan Simsek, çalismalariyla ilgili sunlari aktardi: 

“Bu konuda bir çalismamiz var. Fakat ne kadari Meclis’te yasalasacak bilmiyorum. Çok açik ve net olarak söylüyorum, su anda dünyada emeklilik yasinin 48-49 oldugu baska hiçbir ülke yok. Ama Türkiye’de bu hâlâ devam ediyor. Diger ülkeleri bilmiyorum ama 34 OECD ülkesinde ortalama emeklilik yasi 64-65’tir, bazi ülkelerde 67’dir.” 

Türkiye’nin ‘mezarda emeklilik’ olarak anilan Sosyal Güvenlik Reformu 2007’de hayata geçirilmis emeklilik yasi 65’e çikarilmisti. Ancak reform kapsamina, yillar içinde kademeli olarak geçildiginden, halen daha erken yasta emekli olunabiliyor. Buna göre mevcut reform yasasina göre kadinlarda, sigortali baslangiç tarihi 1991 ve daha önceki yillarda olanlarlar, halen 48 ve daha küçük yaslarda emekli olabiliyor. Erkeklerde sigortaliligi 1985 yilinda baslayanlar, 48 yasinda emeklilik hakki elde edebiliyor. Maliye Bakani’nin isaret ettigi yeni çalisma, 50 yasin altinda emekli olmanin önüne geçebilmek amaciyla kademeli geçis sürelerinin degistirileceginin sinyali olarak algilandi.

5 milyon asgari ücretliye kötü haber

Mehmet Simsek, 5 milyon asgari ücretliye kötü haber vererek, bir süre önce TBMM Anayasa Komiyonu’nda gündeme gelen asgari ücretin vergi disi birakilmasi önerisiyle ilgili olarak net konustu: “Bu konuda bizlerle istisare olmadi. Böyle bir öneriyi kaale alarak düzenleme yapmayiz.” Simsek ayrica Anayasa metnine bu yönde bir düzenleme konulmasini da elestirerek söyle konustu: 

“Bir ülkede Anayasa’nin asgari ücretin vergisine kadar giriyor olmasi herhalde bize özgü. Yani birçok ülkenin anayasasi sadece temel hak ve özgürlükleri siralar, devletin temel yapisini ifade eder. Geriye kalan bütün düzenlemeler kanunla yapilir. Bu konuda bizlerle de herhangi bir istisare olmadi. Biz de su anda bunu kaale alarak bir düzenleme yapmayiz. Asgari ücretten alinan vergi bizden önce yüzde 12.8’di. Bunu yüzde 0.7 ile 5.3 arasina indirdik. Asgari ücretlinin önemli bir bölümünden zaten hiç vergi almiyoruz. Sonuç olarak böyle bir seyi öngörmüyoruz.”



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı