Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Genel Baskani Seçen Örgütümüz, Milletvekilini De Seçer

Genel Baskani Seçen Örgütümüz, Milletvekilini De Seçer

CHP 23. dönem Istanbul Milletvekili Sinasi Öktem, Parti Meclisi`nin hakim denetiminde önseçim karari almasiyla Istanbul 2. Bölgede yeniden milletvekili aday adayi olan Öktem; ?Genel Baskani seçen Örgütümüz, Milletvekilini de seçer?? Dedi.

Genel Baskani Seçen Örgütümüz, Milletvekilini De Seçer

CHP 23. dönem Istanbul Milletvekili Sinasi Öktem, Parti Meclisi’nin hakim denetiminde önseçim karari almasiyla Istanbul 2. Bölgede yeniden milletvekili aday adayi olan Öktem; “Genel Baskani seçen Örgütümüz, Milletvekilini de seçer…” Dedi.

CHP Istanbul Il Baskanligini alti yil yaparak bu görevi en uzun süre devam ettirmis Baskanlardan olan Sinasi Öktem, döneminde daima “ön seçim” için mücadele verdiginden cezalandirilmis bir siyasetçi.

Ökten; “Bugün, Ön seçim yapilacak olmasi, önseçim yapilacagi için bütün örgütün ayaga kalkmasi, hareket ve ivme kazanmasi geçmiste yillarca vermis oldugumuz mücadelenin kazanimlaridir” diyerek açiklamalarda bulundu;

HALKIMIZIN PARTIDEKI TEMSILCISI ÖRGÜTTÜR.

CHP’nin bir tane çikis yolu var.  Biz kurucu idarenin bize açtigi yoldan yürüyerek ancak halkin destegini alabilecek bir siyasi gücüz. Biz ancak halkimizin destegiyle iktidara yürüyebiliriz.

Halkimizin partideki temsilcisi örgüttür.

GENEL BASKAN SEÇEN ÖRGÜT MILLETVEKILINI DE SEÇER

Her bölgede ortalama yetmis bin üye var. 1. Bölgede 120 bin civarinda parti üyesi tarafindan temsil edilmekteyiz, bu üye yapilanmasi sorgulanabilir, yargilanabilir üyeler eksiktir fazladir bunlarin hepsi mümkündür ama bir sey unutulmamali ki bu üye yapisindan çikan delegeler, Merkez Yönetim Kurullarini, Parti Meclisini, Genel Baskani seçmektedirler. Üyeler ve Delegeler partinin Merkez Yönetimini ve Genel Baskanini seçiyor,  Milletvekillerini mi seçemiyor.

Milletvekili,  Belediye Baskani, Belediye Meclis üyeliklerine gelindiginde bizim partinin örgüt yapisi, üye yapisi tartismaya açiliyor.

Üyeler mahalli delegelerini, mahalli delegeler ilçe ve il delegelerini, il delegeleri il Baskanlarini seçiyor, kurultay delegelerini seçiyor onlar da gidip genel baskani seçiyorlar bu üyeler milletvekillerini de seçebilirler.

Bunun mücadelesini çok uzun zamandan beri veriyoruz, 2007 seçimlerinden önce yaptigimiz Conrat Oteli toplantisinda o zaman ki Genel Baskaninda oldugu merkez yönetim kurulunun da oldugu parti meclisinin ve Istanbul milletvekillerinin hepsinin dahil oldugu toplantida ben o dönemin il baskani olarak örgütümün görüslerini dile getirdim ve bu partinin tek yolunun ön seçim oldugunu hatta kontenjanlar kullanilarak bugün fermuar sistemi dedigimiz sistemi önererek ön seçim talebinde bulunduk.

ÖNSEÇIMDE BU KADAR KONTENJAN KULLANILMAYABILIRDI

6 sene Il Baskanligi yaptim, Ön seçim talebinde bulunduk diye örgütümüz bastan asagi ben dahil agir sekilde cezalandirildi. Simdi ayni yöneticiler üyelerin oy kullandigi, hakim denetiminde ön seçim istemektedirler, demek ki hukuk,  hem parti içi hukuk herkese birgün lazim oluyor, bu anlayisla bu mücadeleden gelen bir anlayis olarak biz bu ön seçimde diretiyoruz. Ön seçim olmali ama bu kadar kontenjan da kullanilmamaliydi, yüzde 5 kontenjanla yetinilmeliydi.  Bir baslangiçtir önemli olan hiç degilse 90 yillik partinin bir yerden parti içi demokrasiyi isletmeye baslamasidir.

Ön seçim bir kültürdür, bugün eksiklikleri, fazlaliklar, haksizliklar olabilir, birçok hak eden arkadasim aday olamaz, seçilemez bunlarin hepsi olabilir bunlarin içerisinde biz de olabiliriz ama bir mücadeleyi baslatmis oluruz.

Örgütle partiyi yönetenler ve örgütle Milletvekilleri arasinda bir içiçelik olur. Bir Milletvekilinin örgütün ihtiyaçlarini karsilamak için çaba sarf etmesinin bir anlami yok, nasil olsa onu örgüt seçmiyor, dolayisiyla üyelerin deger kaybi oluyor. Parti gözünde üyeler deger kaybedince parti de üyeler gözünde deger kaybediyor.  Delegeler için de ayni sey söz konusu ve dolayisiyla da halk için de ayni sey söz konusu. Üyelerinin gözünde deger kaybetmis bir partinin halkin gözünde deger bulacagini düsünmek kadar herhalde siyaset bilimine aykiri bir sey olamaz.

ÖRGÜTÜMÜZE DEGER VERILMELI, ÖRGÜT DE VARLIGINI HISSETMELI

CHP örgütü yüksek oranda bu önseçime katilmali, yüzlerce arkadasim çikmali, aday olmali, tecrübe kazanmali, hissettirmelidir.

Insan psikolojisinde en önemli sey deger verilmektir. Deger verildigini hissettiginizde siz daha farkli bir birey olursunuz. Simdi örgütümüze deger verilecek örgütümüz de buna göre sandiga sahip çikacak , örgütümüz siyasi çalismalarini yapacak ve ben seçtim diyerek, çorbada benim de tuzum var deyip mutlu olacak ve seçilenler de partiyi kolay kolay birakip gidemeyecekler.

KOMISYONA KATILMADAN PARTIYI TERK EDENLER VAR

Gittikleri mahallelerde oturduklari evlerde, lokallerde, kafelerde hep bir partiliyle karsilacaklar ve partili de diyecek ki niye istifa ettin? Hangi köskün, bilmem neresinden kimin önerisiyle listeye koydugun Millet Vekili komisyon toplantisina bile katilmadan partisini terk ediyor, baska partiye geçiyor, hiçbir partilinin de ona hesap sorma hakki yok, imkani yok çünkü yasadigi yerler ayri, var oldugu dünya ayri, düsünceler ayri..

CENGIZ’IN NIÇIN MILLETVEKILI OLDUGUNA BIRILERI CEVAP VERMELI

Emek sömürüsü ortadan kalkacak, kim CHP’nin merkez yoklamasiyla olusan Millet Veklillerinin arkasinda etkin oluyor? Bu soruya zaman zaman cevap bulmakta zorlaniyoruz. Ercan Cengiz bu partide niçin Millet Vekili olduguna birilerinin cevap vermesi lazim. Ercan Cengiz kimdi ki hangi siyasi sosyal faaliyetleriyle hangi sosyal demokrat durusuyla hangi devrimci durusuyla hangi ilerici yurtsever durusuyla bu partide milletvekili oldu sonrada ihanet edip gitti? Bu sorunun cevabini kim verecek hesabini kim verecek? Örgüt seçerse örgüt verir.

Bu son 10-15 yilda olusturulan milletvekilleri listesinin hem eski yönetim döneminde hem bugünkü yönetimde patir patir nasil döküldüklerini hepimiz gördük. Bizim o ilk önseçim istedigimiz ve bunun için cezalandirildigimiz dönemde bile aday olarak seçilen birçok Milletvekili partiyi terk etti.

Milletvekili 150 bin civari oy ile seçiliyor, 4 tane Istanbul milletvekili partiyi terk ettiginde 600 bin oy ediyor, bu 600 bin emektir 1 oy için bu örgüt, bu parti, bu insanlar, partiye oy verenler, muhtarlar, delegeler, memurlar herkes çalismaktadir, “onun için tek yol ön seçimdir” dedik ve hakliligimiz görüldü.

SIYASI ANLASMALAR, KONTENJANI GEREKTIRIYOR

Biz fermuar  sistemine de raziyiz hiç degilse yarisi örgüt tarafindan temsil edilecektir ayrica Genel Merkezin birtakim kontenjanlari kullanmasini da hakli buluyoruz, siyasi anlasmalar da vardir, siyasi görüsmeler vardir. Önümüzdeki süreçte siyasi gelismeleri degerlendirmek elbette ki parti yönetiminin daha bilinçli yapacagi bir istir.  Onu elbette ki tabandaki arkadasim çok yakindan göremez, Disisleri Bakani olacak arkadas belki bizim örgütten çikmayabilir Içisleri Bakani olacak arkadas bizden çikmayabilir,  bunlar için genel merkezin kontenjan kullanmasindan da daha dogal bir sey yok,  biz bunu bir parti sorumluluk ve olgunluguyla içtenlikle destekliyoruz…”

 

SINASI ÖKTEM KIMDIR.

1955 yilinda Gümüshane’de dogdu.

Ümraniye Lisesi’ni bitirdi, 1976 yilinda Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi’nden mezun oldu.

1971’de CHP Üsküdar Gençlik Örgütü’ne üye olarak siyasi yasamina basladi.

1980 yilina kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nde Ilçe Delegesi, Il Delegesi, Kurultay Delegesi, Gençlik Kolu Sekreterligi ve Yönetim Kurulu Üyeligi yapti.

1978-1980 Ümraniye Halk Evi Kurucu Sekreterligi, 1988 – 1989 Sosyal Demokrat Halkçi Parti Ümraniye Kurucu Ilçe Baskanligi görevlerinde bulundu.

Ümraniye’nin Büyüksehir Belediyesine bagli ilçe oldugu dönemde 1. Dönem 1989–1994, Ümraniye’nin seçilmis ilk ilçe Belediye Baskani oldu.

1995 yilinda Genel Baskanin talimatiyla Cumhuriyet Halk Partisi Gümüshane Milletvekili Adayi oldu.

2000-2002 yillarinda CHP Ümraniye Ilçe Baskanligi yapti.

2002-2007 yillarinda iki dönem üst üste kongre kazanarak CHP Istanbul Il Baskanligi görevini en uzun süre yapan il baskani oldu. Yirminin üzerinde ilçe binasi ve Sishane’de bulunan il binasinin satin alinmasini organize etti.

2005 yilinda CHP 13.Olaganüstü Kurultayi’nda Kurultay Baskanligi yapti.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde Milletvekili adayligi için görevinden istifa etti ve Istanbul 1. bölge 8. siradan aday olarak seçimlerden TBMM 23. dönem Milletvekili olarak çikti.

Mecliste, Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu’nda görev aldi.

Anadolu Bilim Kültür Cem Vakfi Kurucu Baskanligi, Filiz Yayinevi Yönetim Kurulu Baskanligi yapti.

Halen Öktem Bagcilik ve Sarapçilik Yönetim Kurulu Baskani olarak Trakya Bölgesi’nde çiftçilik ve bagcilikla ugrasmaktadir.

Evli, iki çocuk babasidir.

 



  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu