Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Genel-Is Genel Merkezi, Maltepe Belediyesi ile anlasti, sendika subesi ve isçiler tepki gösterdi

Genel-Is Genel Merkezi, Maltepe Belediyesi ile anlasti, sendika subesi ve isçiler tepki gösterdi

Maltepe Belediyesi’nde baslatilan grev ardindan Genel-Is Genel Merkezi, Belediye yönetimiyle anlasti. Grev yasal olarak sona ererken isçiler ve sendika subesi varilan anlasmaya tepki gösterdi.

Haber/Elmas AYDOGAN

Genel-Is Istanbul Anadolu Yakasi 2 No’lu Sube üyesi Maltepe Belediyesi isçileri, düsük zam dayatmasina karsi baslattiklari grevi, Genel-Is Genel Merkezinin toplu is sözlesmesine (TIS) imza atmasiyla sonlandirdi. Genel-Is Genel Merkezinin iradelerini yok saydigini belirten isçiler, isyerlerinde mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Maltepe Belediyesi isçilerinin grevi 6 gündür sürerken, Genel-Is ile Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN arasindaki görüsmeler hafta sonu da sürdü. Görüsmelere Genel-Is Genel Merkezi de dahil oldu.

Yapilan görüsmeleri isçilere aktaran Sube Baskani Yenigül Özen Dolgun, “Biz burada ekmegimizin pesindeyiz, bizi hedef göstermelerine, mücadelemizi maniple etmelerine müsaade etmeyecegiz. En son söyledikleri sey ‘En fazla 4 bin 700 yapariz’ oldu. Bunu sube yönetimi olarak kabul etmeyecegimizi söyledik. TIS yetkisi Genel Merkezde oldugu için Genel Merkez bu iradesini kullanacagini söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci baslatmis oluruz. Pandemi kosullarini da gözeterek bunu da hep birlikte degerlendirecegiz, birlikte karar verecegiz” dedi.

Isçi temsilcileri de yaptiklari açiklamada “Sandik kuracagiz, referandum yapacagiz, ya tamam diyecegiz ya devam diyecegiz” dedi.

REFERANDUM BITMEDEN AÇIKLAMA YAPTILAR

Isçiler sonrasinda sandik kurarak oy kullanma islemine basladi. Isçilerin referandumu sürerken önce Maltepe Belediye Baskani Ali Kiliç ve CHP Milletvekili Veli Agbaba sosyal medya hesaplarindan anlasmanin saglandigini, grevin sona erdigini duyurdu.

Kisa bir süre sonra ise Genel-Is Genel Merkezi Twitter’dan yaptigi paylasimda, “Maltepe Belediyesinde toplu is sözlesmesi görüsmelerinde anlasma saglandi. Yapilan anlasmaya göre ikramiye dahil en düsük ücret net 4 bin 700 TL oldu. Uyusmazlik nedeniyle 23 Subat’ta baslayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermistir” dedi.

Referandumdan devam karari çikmasina ragmen Genel-Is Genel Merkezinin TIS’e imza atmasi isçilerin tepkisini çekti. Referandum sonrasi gruplar halinde toplantilar yapan ve grevlerini sonlandiran isçiler “Irademiz yok sayildi. Bu anlayisa karsi mücadelemizi isyerlerinde sürdürecegiz” dedi.

SÜREÇTE NELER YASANDI?

696 sayili KHK ile belediye sirketlerine geçirilen isçilerin ücretleri düsürüldü, Yüksek Hakem Kurulu tarafindan belirlenen zam oranlari iki sene boyunca yüzde 4+4’te kaldi. Taserondayken daha yüksek ücret alan isçiler TIS görüsmelerini bekledi. Maltepe Belediyesinde de TIS görüsmeleri 6 ay önce basladi. Belediye yönetimini CHP’li belediyeler tarafindan kurulan SODEMSEN temsil ederken, isçiler adina ise üyesi olduklari Genel-Is Istanbul Anadolu Yakasi 2 No’lu Sube temsil etti.

Görüsmeler basladigi sirada Maltepe Belediyesi yönetimi taban ücretin brüt 123 liradan 125 liraya çikarilmasini ve 11 lira zam yapilmasini teklif ederken isçiler brüt 180 liraya çikarilmasini istedi. Belediye 14 lira 85 kurusluk yemek ücretine 2 lira 15 kurus zam teklif ederken, isçiler 40 lira istedi. Belediye 8 lira 50 kurus olan yol ücretine 1 buçuk lira zam yapilmasini teklif ederken isçiler aylik tam seyahat karti parasi olan 275 liraya çikarilmasini istedi. Isçiler ayrica 112 günlük ikramiye, Kurban ve Ramazan Bayramlarinda 400 ve 300 TL verilmesini de talep etti. Belediye isçileri bu rakamlar üzerinden pazarlik yapilabilecegini belirtirken belediye yönetimi 6 ay boyunca yüzde 8’lik zam teklifinde israr etti.

Anlasma saglanamamasi üzerine 23 Subat’ta Maltepe Belediyesinde grev basladi. Grev baslar baslamaz belediye yönetimi Kadiköy’de oldugu gibi yol, yemek, asgari geçim indirimini de dahil ederek yüzde 47 zam teklif ettiklerini, en düsük ücretin 4 bin 118 lira oldugunu, bunun kabul edilmedigini söyledi. Isçiler ise her sey dahil edildiginde yüzde 47’lik zammin, asgari ücrete yapilan zam sonrasi ücretleri asgari ücretin altinda kalan yaklasik 30 isçiyi kapsadigini 1500 isçinin ise bundan etkilenmedigini açikladi. Isçiler ayrica belediye yönetiminin bu rakamlara yol, yemek, asgari geçim indirimini dahil ettigini, çiplak ücrete sadece yüzde 8 zam teklif edildigini duyurdu. Isçiler her sey dahil yapilan zammin aylik 235 lira oldugunu, bu haliyle ücretlerinin 3 bin 700 ila 3 bin 800 lira oldugunu belirtti.

Bu süre içerisinde çöp toplamaktan, 70 kisilik bir grubun isçilere saldirmasi gibi isçilerin grevi çesitli sekillerde kirilmaya çalisildi ancak isçiler buna izin vermedi. Isçiler AKP’nin ekmegine yag sürmekle itham edildi.

Grevin son iki günü ise CHP merkez yöneticileri duruma dahil oldu. Grevin 6. günü belediye yönetimi son teklifini her sey dahil 4 bin 700 lira olarak açikladi. 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı