Gerçek issizlik orani: Yüzde 16.6

Gerçek issizlik orani: Yüzde 16.6

Bu rakam DISK-AR`a ait... TÜIK tarafindan açiklanan yüzde 8.4`lük issizlik oraninin, issizlerin büyük bir kismini ?issiz` saymadigini belirten DISK Arastirma Enstitüsü (DISK-AR), gerçek issizlik oraninin çok daha yüksek oldugunu açikladi.

Bu rakam DISK-AR’a ait... TÜIK tarafindan açiklanan yüzde 8.4’lük issizlik oraninin, issizlerin büyük bir kismini ‘issiz’ saymadigini belirten DISK Arastirma Enstitüsü (DISK-AR), gerçek issizlik oraninin çok daha yüksek oldugunu açikladi.
DISK’in hesabi TÜIK’inden farkli... Çünkü TÜIK, örnegin is aramis ama bir süre sonra is bulma umudunu kaybetmis olan issizleri ‘issiz’ olarak kabul etmiyor. Iste, DISK, hesabina TÜIK’in kabul etmedigi issiz kategorilerini de ekleyince oranlar ikiye katlaniyor.

Böylece; umudu olmadigi için ya da diger nedenle son 3 aydir is arama kanallarini kullanmayan issizler dahil edildiginde issizlik orani yüzde 8.4 degil, yüzde 14.21, issiz sayisi da 2 milyon 373 bin degil, 4 milyon 223 bin oluyor. Gizli issiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiginde issizlik orani yüzde 16.6’e yükseliyor.

Türkiye’de çalisma çagindaki her iki kisiden birinin çalisamadigini belirten DISK-AR, issiz sayilmayan umudu kesik issizlerin sayisinin ve ev içi emegin görünmez olmasinin sonucunda açiga çikan bu durumun Türkiye’de issizligi oldugundan düsük gösterdigini belirtti. Geçen yil ayni dönem için isgücüne katilim oraninin yüzde 51.2 düzeyinde oldugunu kaydeden DISK-AR, “Isgücüne katilim orani yüzde 0.4 puan düsmeseydi, issiz sayisi geçen yildan 30 bin fazla olacakti.” dedi.

HER 4 GENÇTEN BIRI ISSIZ

Gençler için ise durumun daha da kötü oldugunu vurgulayan DISK-AR, her iki gençten birinin kayitdisi çalisirken, umudu kesik issizlerle birlikte her 4 gençten birinin issiz olduguna dikkat çekti.

DISK-AR, resmi olarak yüzde 16.3 olan issizligin, umudu olmadigi için ya da diger nedenle son 3 aydir is arama kanallarini kullanmayan gençler dâhil edildiginde yüzde 25.75’e ulastigini belirtti. (Istanbul/EVRENSEL)


IS ARAMA ORANI YÜKSEK OLSAYDI...

AB ülkeleri için Eurostat 2011 yili verilerine göre isgücüne katilim oraninin yüzde 68.6 düzeyinde oldugunu belirten DISK-AR, “Türkiye’de is isteyenlerin (isgücüne katilim) orani AB-27 ortalamasi kadar olsaydi issiz sayisi 12 milyon 67 bin olacakti. Geçen ay bu sayi 11 milyon 933 bin düzeyindeydi. Ayni hesaplamaya göre issizlik orani ise yüzde 32.1 düzeyine çikacakti” ifadelerini kullandi. 27 AB ülkesi ile karsilastirildiginda Türkiye’nin issizlik oranlari bakimindan geçtigimiz aya göre yüzde 9.1 oran ile 14. siraya geriledigi ifade edildi.

ÇALISMA SÜRELERI DÜSÜRÜLMELI

Issizlikle mücadeleyi emegin kazanilmis haklarini ortadan kaldirmak amaciyla kullanmaya çalisan her türlü anlayisa karsi, isçiler, issizler, emekçilerin alternatifsiz olmadigini vurgulayan DISK-AR, issizlikle mücadele için yapilmasi gerekenleri söyle siraladi: “Haftalik çalisma süresi gelir kaybi yasanmaksizin 37.5 saate, fazla mesailer için uygulanan yillik 270 saat siniri, 90 saate düsürülmelidir. Herkese en az 1 ay ücretli izin hakki taninmalidir. Herkes için is güvencesi ayrimsiz bir biçimde uygulanmalidir. Sendikal hak ve özgürlükler güvence altina alinmali, sendikal barajlar, noter sarti kaldirilmali, herkesin sendika hakkini özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapilmalidir Kamu girisimciligi ve hizmetleri istihdam yaratacak sekilde yeniden ele alinmalidir Kamuda personel açigi derhal kapatilmalidir. Taseronlasma ve kayitdisi istihdam engellenmelidir.”