Gallup`un Gezi Parki olaylari sirasinda Türkiye `de yaptigi anketler, kentsel ve kirsal kesimin görüsleri arasinda giderek genisleyen bir uçurum olustugunu gözler önüne serdi. Mayis ve Haziran aylarinda en az 100 bin nüfuslu kentlerde yasayanlarin yüzde 43`ü hükümete güven duyarken, bu oran kirsal kesimde yüzde 68`e ulasiyor.
Arastirma Gezi Parki protestolarinin yasandigi dönemde Türk halkinin nasil bir kirilma yasadigina dair bilgi verirken, toplumun fay hattinin kentli kesimle kirsal kesim arasinda olustuguna dikkati çekiyor.
Söz konusu arastirma kapsamindaki anketlerin büyük bölümünün Basbakan Erdogan `in Gezi Parki protestocularinin çadirlarinin sökülmesi emrini verdigi 30-31 Mayis`tan sonra gerçeklestigini belirten Gallup arastirmacisi Jan Sonnenschein, arastirmanin bu olaylardan önce de kentli Türklerin ülkenin kurumlarina karsi duyduklari güvensizligin giderek arttigini gözler önüne serdigini söylüyor. Ancak Sonnenschein anketin, "hükümet ile ordunun ileri gelenleri arasindaki süpheyi ve düsmanligi" yansittigini söyledigi Ergenekon Davasi`nin sonuçlari açiklanmadan önce yapildigini da belirtiyor.
Arastirmaya göre AK Parti `nin ülkede genel seçimleri üçüncü kez kazandigi 2011 yilinda hem kentsel hem kirsal kesim ülkedeki bazi kurumlara güvendigini ifade ediyordu. 2012`ye gelindiginde ise, kentlilerin desteklerini çekmesiyle bu iki grubun hükümete ve adalet sistemine olan güvenleri giderek farklilasmaya basladi. 2013 yilinda ise bu iki kesim arasinda büyük bir görüs farki ortaya çikti ve bu kez kentli kesim ordudan da memnuniyetsizlik duymaya basladi.
KIRSAL KESIM ADALETE GÜVENMIYOR-
Türkiye`de kentte yasayanlar, adalete kirsal kesimde yasayanlardan daha çok güveniyor. Yüzde 66`ya yüzde 49 olan bu oran, geçmisten beri ilk kez bu kadar farklilasiyor.
KENTLILERIN ORDUYA GÜVENI GERILIYOR
Türkiye tarihinde ilk kez kirsal kesim, orduya kentlilerden daha fazla güveniyor. Geçtigimiz yil bu iki kesimin orduya duydugu güven orani birbirine çok yakinken, bu yil kirsal kesimin yüzde 81`i, kentlilerin yüzde 59`u orduya güveniyor.
Sonnenschein, ülkede ordunun 2008-2012 yillari arasinda hizla güven kaybetmesinde Ergenekon Davasi`nin payi olabilecegini söylerken, 2013`te kirsal kesimde orduya duyulan güvenin birden yeniden yükselmesini dikkat çekici buluyor. Ancak her seye ragmen, Türkiye`de ordu hala yüzde 68 ile en çok güven duyulan kurum. Orduyu yüzde 56 ile adalet sistemi, yüzde 54 ile hükümet takip ediyor.
FAY HATTI KIR ILE KENT ARASINDA
Gallup`un anketinde yazar Sonnenschein, Türkiye`de fay hatlarinin Islamci AK Parti ile laik ordu yanlilari degil, aslinda büyük sehirlerde yasayan ve ülkenin tüm kurumlarina güvenini yitirmekte olanlarla, bu kurumlara güven duymaya devam eden kirsal kesimde yasayanlar arasinda olustugu sonucuna variyor.
Ayrica anket sonuçlarina göre, 2008 yilinda hükümete güvenmeyenlerin yüzde 71`i orduya güvendiklerini belirtirken, 2013 yilinda hükümete güvenmeyenlerin yalnizca yüzde 48`i orduya güveniyor. Bu sonucun, Erdogan`i elestiren kesimin, artik ordunun da AK Parti hükümetinin kontrolüne girdigini düsündüklerini yansittigi savunuluyor. Ayni sekilde, hükümete güvenmeyenler arasinda adalet sistemine güven duyanlarin oraninin 2008`de yüzde 44`ten 2013`te yüzde 18`e düsmesi, ayni sekilde Ergenekon Davasi`nin baslangicindan beri adalet sisteminin de Erdogan hükümeti ile iliskilendirildigini gösterdigi belirtiliyor.kal
Radikal