GERILLA PAZARLAMA TEKNIGI
Gerilla pazarlama teknigi ilk etapta kulaga farkli bir olaymis gibi gelse de aslinda çogu zaman hepimizin bildigi, bir sekilde hayatimiza giren bir pazarlama yöntemidir. Firmalarin bir adim öne geçme ve kendini tanitabilmek adina dahice, hiç umulmadik sekilde tüketicinin karsisina çikan , kimi zaman sok edici, kimi zaman sürprizlerle dolu bir tanitim seklidir.
Gerilla pazarlama tekniginin amaci insanlarin ilgisini çekmek olsa da, bunu en ucuz maliyetle yapabilmesi gerilla pazarlamanin ilk amaçlarindan birisidir. Bu pazarlama yöntemine örnek teskil etmesi açisindan, yakin zamandan örnek verebiliriz. Geçtigimiz günlerde, ülkemizde de zincir magazalari bulunan fiyat politikasi ortalama, en azindan ulasilabilir olan bir giyim firmasinin, dünya çapinda ün salmis, önemli ve kendine has bir tarzi olan ve daha lüks bir segmende konumlanan bir firma ile yaptigi isbirligini verebiliriz. Normal sartlarda belki çok dikkatimizi çekmeyecek bu isbirligi aslinda gerilla pazarlama sistemi dedigimiz, sahane, akillica ve dâhiyane sekilde planlanmasi ile hem masrafsiz hem de günlerce televizyon kanallarinda, sosyal paylasim sitelerinde ve sosyal ortamlarda hala konusulan bir reklama imza atmis oldu. Magaza da bu markanin ilk satisa çikacagi günü insanlara bir sekilde lanse edip, Insanlarin özellikle de taninmis popüler kültürden gelen kisilere ve kimilerini de elit tabaka olarak lanse edilmis kisilerin ve sonrasinda halktan böyle bir markaya, ilk olarak sahip olma içgüdüsünde olan insanlari ayni zaman diliminde hem de ayni alanda toplayip, onlari bir izdiham içine sokarak, isbirligi yapilan lüks giyim markasinin yagma edilip, insanlari çiglik çigliga birbirlerini ezebilecek konuma getirilmesi ve bunun günlerce konusuluyor olmasi gerçekten pazarlama teknigi ve reklamin amacina ulasmasi bakimindan takdiri ve alkisi hak etmektedir.
Bu reklam karmasasi içinde basrolü oynayan kisiler, istemeyerek de olsa maalesef böyle bir pazarlama tekniginin içinde hafizalara kazindilar. Böylelikle aslinda gelir düzeyleri yüksek olanlarin bile biraz daha uygun fiyata bir seylere sahip olma ve en önemlisi herkesten önce bir esyaya sahip olmanin, bu benim diyebilmenin dayanilmaz hazzi ile aslinda sonrasinda kullanmayacaklari, belki de gardirobun bir kösesinde yillarca giyilmeyi bekleyecek bir kiyafet için bunca kaosa ,zorluga deger miydi düsünmek gerekir.
Tabi ki burada devreye pazarlama teknigi giriyor ve insanlarin düsünmeden sadece sahip olma benim olsun düsüncesi ile harmanlanip düsünmelerine imkan vermeden bilinçsizce tüketmeye dogru acimasizca sürükleyebiliyor.
CANAN SELAMET