Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Gezi Davasi'nda karar: Kavala dahil tüm saniklar için beraat karari

Gezi Davasi'nda karar: Kavala dahil tüm saniklar için beraat karari

Gezi Parki eylemlerine iliskin 1'i tutuklu 6'si firari 16 sanigin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldirmaya tesebbüs" suçundan yargilandigi davanin karar durusmasi görülmeye basladi. Osman Kavala, Mücella Yapici, Yigit A

Gezi Davasi’nin 6’nci durusmasi bugün Silivri’de bulunan 30’ncu Agir Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Silivri Cezaevi’nde görülen durusmayi izlemek için, aralarinda CHP Genel Baskan Yardimcilari Veli Agbaba, Muharrem Erkek, Orhan Saribal, Gökçe Gökçen, Gamze Akkus Ilgezdi, Onursal Adigüzel, Aykut Erdogdu ile CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu ve 20’ye yakin CHP Milletvekili katildi. Durusmaya çok sayida izleyici de katilirken sabahin erken saatlerinde otobüslerle durusmanin oldugu Silivri’ye gelenler jandarmanin kimlik kontrollerinden geçmek zorunda kaldi.

Gezi Davasi’nda savciligin sundugu mütalaada Osman Kavala, Yigit Aksakoglu ve Mücella Yapici ile ilgili agirlastirmis müebbet hapis cezasi talep ettigi, diger saniklar hakkinda da 15 ile 20 arasi hapis talep ettigi davanin durusmasi saat 10.30’da basladi. Durusmada ilk olarak, davanin tek tutuklu sanigi, is insani Osman Kavala salondaki izleyicilerin alkislariyla sanik sandalyesine geçti.

Savcilik makami celse arasinda sundugu mütalaasini mahkeme heyetine sundu. Mahkeme baskani savcilik mütalaasinin hemen ardindan agirlastirilmis müebbet hapis cezasiyla yargilanan is insani Osman Kavala’dan savunma yapmasini istedi. Ancak avukatlar buna karsi çikti. Sanik avukatlari mütalaaya karsi beyanlarda bulunmak istedi. Avukatlar iddianamede suç unsuru olarak iddia edilen ses kayitlarinin incelenmesi için ses kayitlarinin kendilerine verilmesini talep etti. Ayrica sanik avukatlari durusma salonunda bulunan bazi kisilerin tanik olarak dinlenmesini mahkeme heyetinden talep etti.

'BU DOSYA MUHTESEM GEZI EYLEMININ ALTIDA KALIR'

Söz alan avukat Bahri Belen, usule aykiri dinlenen bir tanik oldugunu, yazili belgelerin tartisilmadigini söyleyerek, “Eger maske ile Türkiye halkinin özgürlükler ve haklari konusunda akil almaz bir deney yasadigi Gezi olayini yargilamak istiyorsaniz bu mahkemenin yargiçlari, biz avukatlar bu pabucun altinda kaliriz. Türkiye hukukunun bugüne kadar biriktirdigi bütün birikimin altinda kalir. Bu dosya muhtesem Gezi eyleminin altinda kalir” dedi.

"GEZI BARISÇIL BIR GENÇLIK HAREKETIYDI"

Durusmaya verilen 15 dakikalik arada CHP ve HDP'liler açiklama yapti. CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek, "Bu  temelinde Fetöcü polis ve hakimlerin talebiyle yapilan dinlemeler var. Hukuka aykiri deliler var bu davada. Kavala 4 yil sonra agir bir yargilama ile karsi karsiya. Hemen karar vermek istiyorlar. Psikolojik rahatsizliklari olan birini gizli dinliyor. Mehkeme hukuka aykiri islemler yapiyorlar. Gezi bir gençlik hareketiydi. Gençler çok zeki ver barisçildi. Gezi de özgürlükler savunuldu. Kavala ve birçok sanik niye yargilaniyor çünkü çok korkuyorlar. Birilerini cezalandirmak istiyorlar. Adalet çürürse herseyi kaybederiz"dedi.

HDP milletvekili Mithat Sancar ise, "Gezinin bize büyük bir vasiyet var. Gezi adalet isteyen çevrelerin bir arada oldugu bir hareketti. Biz bu taleplerin oldugu heryerde olacagiz" ifadelerini kullandi.

'TARAFSIZ BIR GÖZLEMCI GIBI BAKIN'

Verilen aranin ardindan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi istenen is insani Osman Kavala konustu. Kavala sunlari söyledi: “Asil sorun heyetinizin nesnel bir gözlemcinin bakisiyla degerlendirmeye isteksiz olmasi. Davanin adil bir sekilde yürütülmesinin yani sira mahkemenizi olaylara ve olgulara tarafsiz bir gözlemci gibi bakmaya davet ediyorum.

'NE DEGISTI'

Kavala’nin ardindan Mücella Yapici savunma yapti. Yapici, daha önce hakkinda buna benzer açilan davada beraat karari aldigini hatirlatarak, “Savunma yapmayacagim” dedi ve ekledi: “Çünkü ben savunmami beraat ettigim mahkemede yaptim. Beraat ettigim mahkemedeki savunmami sizlere verdim. Tekrarlayacagim niçin savunma verdigimi. Istanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargilamada ‘toplanti yürüyüslerine silahsiz katilarak halka, kanuna aykiri gösteri, yürüyüse kiskirtma ve suç islemek amaciyla örgüt kurmak’ suçlamalarindan beraat ettim. Bu davanin iddianamesi ise bütün davalardan ettigim beraatlerin aynisidir ve hukuksuzdur. Iste bu gerekçeli karardir benim savunmam. 24 Haziran 2019’daki ilk celsede yaptigim savunmayi tekrarladim. Bir baska mahkeme heyeti yeniden bu davanin iddianamesine karsi yazili olarak mahkemenize 1 Haziran 2019’da verdim. Iddianameye karsi suç isledigim kanaatinde degilim ki benim için suç degil onurdur. Savcilik sadece suçluyor. Suçlamalarini gerekçesiz olarak iddianameye çevirmis. Tüm suçlamalari ve bu iddianameyi reddettim demisim. Simdi savunmami istiyorsunuz. Ne degisti? 

'GENE OLSA GENE YAPARIM'

Avukat Can Atalay ise “Medeni Yildirim’in öldürülüsünü binlerce insan protesto etti. Biz Gezi Direnisi’nin öznesiyiz. Gene olsa gene yaparim. Gezi’nin politik bakiyesini onurla tasiyoruz. Türkiye’nin kapsamli bir demokratiklesmeye ihtiyaci vardir. Osman Kavala ile ilgili bir delil yoktur"dedi. Bazi saniklar mütalaaya karsi beyanda bulunmak için süre istedi. Mahkeme heyeti saniklarin süre talebini reddederek son sözlerini sordu.

SON SÖZLERI SORULDU

Son sözleri istenen saniklar süre talep ederek mahkeme heyetini hukuka aykiri davranmakla suçladi. Dinlenen son sanik Osman Kavala sunlari söyledi: “Son sözümü deliller inceledikten, taniklar dinlendikten sonra söylemek istiyorum” dedi. Can Atalay ise, “Müdafilerim söz kullanmadan son sözü istiyorsunuz. Hukukla baginizi koparttiginiz heyetinizi protesto ediyorum” ifadelerini kullandi.

Atalay’in avukati Özgür Karaduman, mahkeme heyetinin talepleri dikkate almadigini söyleyerek yargilamanin usule aykiri oldugunu söyledi. Mahkeme heyeti Karaduman’in salondan çikartilmasini istedi. Buna tepki gösteren seyirciler için de Mahkeme Baskani disari çikartma talimati verdi.

Mahkeme heyeti salondaki yerini terk ederken jandarma görevlileri seyircileri disariya çikartmaya basladi.Arbedenin ardindan yeniden salona gelen mahkeme heyeti tüm saniklar için beraat karari verildigini açikladi.

KAVALA VE 8 SANIK BERAAT ETTI

Gezi Parki eylemlerine iliskin, aralarinda is adami Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayse Mücella Yapici ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nin da bulundugu 1'i tutuklu 16 sanigin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldirmaya tesebbüs" suçundan yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme salonunda bulunan 9 sanik tüm suçlamalardan beraat ederken, ifadesi alinmayan 7 sanigin dosyasi ise ayrildi.

Mahkeme heyeti, saniklar Osman Kavala, Mücella Yapici, Yigit Aksakoglu, Yigit Ali Ekmekçi, Çigdem Mater, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Can Atalay’in “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldirmaya tesebbüs”, “Yagma”, “mala zarar verme”, “kasten yaralama”, suçlarindan ayri ayri beraatine hükmetti. Heyet, kararinda suçlamarin “somut ve kesin delile” dayanmadigini ifade etti.

Kararla birlikte Osman Kavala’nin tahliyesine hükmedildi.

FIRARI SANIKLARIN DOSYASI AYRILDI

Mahkeme heyeti ayrica, Ayse Pinar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoglu, Handar Meltem Arikan, Hanzade Hikmet Germiyanoglu, Inanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora hakkindaki tutuklamaya yönelik yakalama kararlari kaldirilarak, ifadelerinin alinmasi için yakalama karari çikarilmasina karar verdi ve dosyayi ayirdi.

 



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı