Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Gezi ne diyor,karsitlari ne diyor

Gezi ne diyor,karsitlari ne diyor

Gezi direnisi tarihsel bir çerçeveye oturdu. Gezi iktidari hem sarsti, hem silkeledi. 10 yillar süren iktidarlarinin neo liberal politikalariyla taçlanan ve basari gibi gösterilen uygulamalarinin büyüsü Gezi direnisi ile bozuldu.

 

Kutuplasmanin Kodlari

 Gezi direnisi tarihsel bir çerçeveye oturdu.  Gezi iktidari hem sarsti, hem silkeledi. 10 yillar süren iktidarlarinin neo liberal politikalariyla taçlanan ve basari gibi gösterilen uygulamalarinin büyüsü  Gezi direnisi ile bozuldu.

Gezi karsitlari da bu süreçte iktidar ile bütünleserek sahnede yerlerini aldilar.

Kim ne diyor,olan bitene nasil bakiyor,bir bakalim...

Biri; halkiz, diyor.      

Digeri millet, milli irade, diyor.

Biri; Anayasa’nin 25, 26.Maddesi ve 34. Maddesi , diyor. Bu maddelere dayanarak anayasal hakkimi kullaniyorum. Yoksa  Anayasa sekilci midir?

MADDE 25.– Herkes, düsünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düsünce ve kanaatlerini açiklamaya zorlanamaz; düsünce ve kanaatleri sebebiyle kinanamaz ve suçlanamaz.

 

MADDE 26.– Herkes, düsünce ve kanaatlerini söz, yazi, resim veya baska yollarla tek basina veya toplu olarak açiklama ve yayma hakkina sahiptir. Bu hürriyet resmî makamlarin müdahalesi olmaksizin haber veya fikir almak ya da vermek serbestligini de kapsar. Bu fikra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapilan yayimlarin izin sistemine baglanmasina engel degildir.

 

MADDE 34.– Herkes, önceden izin almadan, silahsiz ve saldirisiz toplanti ve gösteri yürüyüsü düzenleme hakkina sahiptir.


Digeri; PVSK var, Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu var. Izinsiz asla olmaz. Izin verirsem yürürsün,izin vermezsen yürüyemezsin.  Sekle bakmayin,önemli olan uygulanandir. Ben izin verirsem, gösterirsiniz. Eylem kanunsuz’ diyor. ‘Eylem kanunsuz ise bu göstericilere halk denemez, diyor.

 

Biri;polis gücü,elinde silah,biber gazi,toma,plastik mermi,olmadi sahaya asker sürüyorsun,diyor.

 

Digeri;bir yanagina vurana öteki yanagini göstereceksin. Biz böyle gördük. Gaz yesen de,ölsen de,yaralansan da tas atmayacaksin!Diyor.

Biri; ‘ iktidarsin  diye her seyi yapamazsin’ diyor.

Digeri; millet bana yetki verdiyse her seyi yaparim. Bana oy vermeyenlerin talebini görmem. Kaybedenin hakki yoktur, diyor.

Biri; halkça konusuyor, halk dilini kullaniyor, halktan, ezilenlerden yanayim, halk kutsaldir, diyor

Digeri; devlet-polis diyor, devletçe  konusuyor. Devlet ve iktidar dilini kullaniyor. Halk koyun gibidir, nereye çeksen oraya gider, sürüdür.  Ben gücü temsil eden iktidardan, devletten, güçlüden  yanayim, devlet kutsaldir . Siz  teröristsiniz. Halk olamazsiniz. Devlet yanlis  yapmaz, yalan söylemez, devlet kutsaldir, güçlü olan haklidir, diyor. Bunlar ’modern darbeci’ göstericiler terörist,diyor.

 

Biri; yesil, diyor, doga, diyor . Madem militarizme karsisin(!),neden militarizmin temsili olan bir kislayi tekrar canlandirmaya çalisiyorsun? Birilerine rant alani açmakla,ülke dogayi tahrip etmekle gelismez,diyor.                                                                

 

 Digeri; beton, diyor, rant, diyor.Ülke ekonomisi gelisirken biri çomak sokuyor. Gelismeyi istemiyorlar. Darbe sadece askeri olmaz,diyor.

 

Biri; halka kalkan eller kirilsin, diyor.                                                   

Digeri; polise kalkan eller kirilsin derken bile polisin siddetine maruz kaliyor.

 

Biri; insanlik, hak, hukuk kutsal, diyor.                                                            

 Diger; mal, mülk, rant kutsaldir, diyor. Biz fakir yoksul sevmeyiz. Sadaka ile onlari oyalariz, diyor.

 

Biri; can telasinda 7 bin kisi yarali, 12 kisinin gözü çikarildi,3 kisi öldü,bir çok kisi ciiddi sekilde yaralandi, diyor.                                         

Digeri; milyarlarca zarar var. Milli  servet ve mal telasinda, her seferinde kutsal degerleri kasiyor.          

 

Biri; hak, hukuk, özgürlük, demokrasi,diyor.  Genel özgürlükler siralamasinda 120. ülkeyiz, diyor.                                   

Digeri; biat kültürü; hak hukuk, isyandir. Isyan devlete karsi gelmektir. Güçlüye karsi gelinmez. Aslinda özgürlük, demokrasi kitabimizda yazmaz, diyor.

Biri; `17 ekonomiyim` diyorsun,`her sey iyi gidiyor` diyorsun,bana yansiyan bir refah yok,diyor

Digeri;her sey iyi,yanlis bir sey yok,diyor.

Biri; ben halkim, talebim var, kendi iradem ile sokaga çiktim, diyor.                                                                              

Digeri; sen kullanildiginin farkinda degilsin. Uluslar arasi komplodur. Senin iraden olamaz. Kitabimizda böyle bir irade yok. Biz de ulema, hoca, seyh, sih, biat var. Onlar isaret etmeden bir yere gitmeyiz. Demek ki size de biri isaret etti, diyor. Insan kendiliginden hak isteyemez. Devlet ona verir.

 

Biri; demokratik talebin, siddetle bastirilmasi suç, diyor          

Digeri; az bile, linç, diyor. dis ülkelerde de  aynisi yapiliyor,diyor.

 

Biri; çifte standard diyor. Erdogan siir okurken masum idiyse Fazil Say siir paylasirken neden hüküm giydi?Diye soruyor.                                                                

 Digeri; Suriye’deki halk,Türkiye’deki  terörist, çapulcu, marjinal,diyor.

 

Biri; özgürlük, demokrasi yok, diyor.  Sokaga özgürlük için çikilir, yoksa bir konusup kalabalik onun söyledigini kaval dinler diye dinlesin, degil. O zaman özgürlük olmaz,’sürü’yü kullanmak olur,diyor.                                           

 

Digeri; özgürlük olmasa sokaga çikar misiniz? diyor. Arap Bahari’nda sandik yoktu, diyor.

Biri; sandik göstermelik, yüzde 10 var, hile var. Sandiktan benim irademin  hiç bir zaman çikmama olasiligi var, diyor. Mademki sandik her sey ise; Erbakan ‘Biz iktidara gelecegiz. Kanli i kansiz mi olacak’ dedi,diyor. Erdogan okudugu siirde ‘kubbeler migferimiz, minareler süngümüz’ derken ne kastetti,diyor.

Digeri; sandik her seydir.                                                           

 

Biri; bilim, diyor.                                                                       

Digeri; inanç, diyor.

Biri; kadina siddet uygulaniyor, iskence, tecavüze karsiyiz, diyor.

Digeri; kadin mülktür. Kullanim hakki sahibine aittir. Döver, söver, öldürür, tecavüz eder, sonunda  mahkemede aklanir. Yeter ki el ele tutusup, öpüsüp sokakta milletin ahlakini bozmasinlar, diyor

Biri; nefes yollarim tikandi. Tomayla içinde kimyasal olan tazyikli su sikiyorsun. Biber gazina boguyorsun. Yaralayip, öldürüyorsun, diyor.

Digeri; canin cehenneme! Diyor.

 Gezi; cennete giden yoldayiz,yola devam....

 



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli