Tarih: 08.08.2013 10:16

 Gidanin gladyolari

Facebook Twitter Linked-in

Bir ülke ki üstünde gökyüzü, oksijeni, günesi, havasi, havasinda azotu var, bir ülke ki altinda verimli topraklari, suyu var. Bir ülke ki üretebilen köylüsü, çiftçisi, üreticisi var ve bunlar canli hayvan üretmesini bilirler.

Tüm bunlara ragmen canli hayvan ithalati yine var olacak ise o ülkenin gida, tarim ve hayvanciligini resmi kurumlar degil gidaya erisimi, gidanin birincil üretiminin sürdürülebilirligini, kendi ithalat kazançlari ugruna yürütmek isteyen “gidanin gladyoculari” yönetiyor demektir. “Gidanin gladyoculari” sözüm sübjektif bir degerlendirme degildir. Hayvan sahiplerinden canli hayvani ucuza satin alip tüketicilerin önüne eti aralarinda anlasarak pahali getirerek, Rekabet Kurulu karari ile maalesef küçük para cezalarina çarptirilanlar hakkinda geçmisteki yazilarimi okuyanlar bu degerlendirmemin objektif olduguna hükmedeceklerini umarim. Simdi bunlar manipülasyona basladilar. 2010 yilinin subat-mart ayinda gazetelerde “at esek eti kesimi” haberlerini mansete çikaranlar sinirli süre ve miktarda Et ve Süt Kurumu (o zamanki adi ETK) kesilmis et, kasaplik ve besilik canli hayvan ithalatina baslatmislardi.

2010 yilinin temmuz ayina gelindiginde et, canli, hayvan ithalatçilarinin yuvalandigi bir SIAD kurulusunun kurucu baskani basina yaptigi açiklamada ESK’nin  (EBK) sinirli tonajda ithalat yapmasi ile et fiyatlarinin düsürülemeyecegini beyan etmisti. Beyandan öte lobicilik de yapmasi üzerine 2010 yili agustos ayinda özel sektöre sinirsiz tonajda ithalat yapilmasinin yolu açilmisti. 2013 yili baslarinda ithalatin durduruldugu açiklanmis ise de gladyo türü oyunlar ile kamuoyu olusturulup tekrar ithalatin önü simdilerde açilmak isteniyor. Açilacak ithalatin yine hayvanciligimizi, üreticilerimizi vuracagi biliniyor.

ET ITHALATI GÜNDEMDEN ÇIKARILMALI

Olasi ithalat ile ilgili görüslerini Gida Mühendisleri Odasina soralim dedik. TMMOB Gida Mühendisleri Odasi Yönetim Kurulu Baskani Sayin Petek Ataman’a “Son günlerde kasaplik canli hayvan ithalatinin baslatilacagi konusunda kamuoyu yaratilmaya çalisilmasi karsisinda; gidanin birincil üretimi olan canli hayvan ‘üretimi’nin sürdürülebilirliginde canli hayvan ve/veya et ithalati konusunda Odanizin görüslerini  tarimsal üreticilere, kamuoyuna duyurmak isterim” seklindeki sorumuzu yönelttik. “Biz oda olarak daima birincil üretime gereken önemin verilmesi gerektigini; üreticinin üretimden kopmamasi gerektigini dile getiriyoruz. Gida maddeleri stratejik ürünlerdir. Üretmek zorundayiz. Ülkenin birçok yerine gitme ve bire bir görüsmeler yapma sansim oluyor. Bir zamanlar yogun üretim yapan birçok yerde insanlar üretimden çekilmis. Bu çok üzücü ve kabul edilemez bir durum.” “Et, süt gibi temel gida maddelerini tümüyle serbest piyasa kosullarina mahkum etmek büyük sorunlari beraberinde getirmektedir ne yazik ki. Bugüne kadar ithalat neden yapildi? En önemli gerekçe olarak fiyatlar öne sürüldü. O dönemde de çözümün et ithalati olmadigini; gerçek çözümün piyasadaki dengeleri oturtmaktan geçtigini ve müdahale kurumu kurulmasinin sart oldugunu söylemistik. Üstelik bunu sadece ette degil, sütte de yapmak durumundaydik. Simdi çok yeni de olsa bir müdahale kurumu var. Artik atilmasi gereken kimi adimlari atmak daha kolay olacak. O zaman et ithalati artik gündemde olmamali. Tekrar vurgulamak lazim: üretmek ve üreticimizin bu zorlu isi hak ettigi refah içinde yapmasini saglamak zorundayiz. Baskaca bir çözüm yolu olmadigini düsünüyoruz.”

EVRENSEL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —