Tarih: 01.01.2018 00:00

Gizli tanik açik zulüm

Facebook Twitter Linked-in

 

BIRGÜN

Bingöl`de 2011 yilinda polis aracina düzenlenen ve bir polisin ayagindan yaralandigi silahli saldiri olayi ile ilgili olarak yargilanan ve hakkinda gizli tanik ifadesi disinda delil bulunmayan lise ögrencisi 21 yasindaki Gülsüm Koç’a ömürboyu ve 26 yil 8 ay hapis cezasi verildi.

Mahkeme, Gülsüm Koç’un eylemde kullandigi iddia edilen silahla ilgili ise beraatine karar verdi.

KOD ADI: AVCI

DHA`nin haberine göre, Bingöl’de 15 Mayis 2011 günü saat 21.20 siralarinda polis aracina silahli saldiri düzenlendi. Saldirida araçta bulunan polis memuru Hasan Hüseyin Korkut ayagindan yaralanirken, Resat Onan ise yara almadan kurtuldu. Saldiri olayindan 2 saat 25 dakika sonra polis olayi gördügünü iddia eden ’Avci’ kod adli gizli tanigin ifadesine basvurdu. Saat 23.45 siralarinda ifadesi alinan gizli tanik Avci, saldiri sirasinda olay yerinde oldugunu belirterek sunlari söyledi:

"Saldirinin oldugu yerde bir erkek bir bayan sahis gördüm. Erkek sahsi tam göremedim ama bayan olani gördüm. Cadde üzerinde bir aracin içinde bekliyorlardi. Daha sonra araçtan inerek elektrik direginin altinda beklediler. Bir süre sonra cayirti koptu. Bunun üzerine korkarak bulundugum yere çöktüm. Çevreme baktigimda havada kirmizi yesil cisimlerin uçustugunu görünce silahli saldiri oldugunu anladim. Polis araci geri geri çikarak olay yerinden uzaklasti. Sonra bir bayan ve bir erkek sahis araçlarina binerek gittiler."

ÜNIVERSITE SINAVINA ÇALISIRKEN GÖZALTINA ALINDI.
Ifadenin alinmasindan 45 dakika sonra gizli tanik Avci’ya daha önceden BDP’nin desteklegi bagimsiz milletvekili adayi Idris Baluken’in seçim irtibat bürosu önünde çekilen 4 kadinin fotografi gösterilerek teshis yaptirildi.

Gizli tanik, gösterilen fotograflardan Gülsüm Koç’un silahli saldiriya katilan kadin oldugunu iddia ederek bu yönde ifade verdi. Fotograf teshisinden 45 dakika sonra polis ekipleri Gülsüm Koç’un evine operasyon yapti. Operasyonda evde bulunan bilgisayarin harddiskine el konulurken, Gülsüm Koç’un evde olmadigi, annesi Derdiye Koç tarafindan polis ekiplerine iletildi. Polis ekipleri daha sonra yaptiklari operasyonda, o dönem 18 yasinda olan lise ögrencisi Gülsüm Koç’u bir akrabasinin evinde arkadasiyla birlikte üniversite sinavina çalisirken gözaltina aldi.

ELLERINDE BARUT IZI BULUNMADI
Terörle Mücadele Sube Müdürlügü’ne götürülen Gülsüm Koç’un parmak izleri alindi. Elerinde silah patlamasindan kaynakli herhangi bir barut izine rastlanmayan Gülsüm Koç, ifadesinde olayla bir ilgisinin bulunmadigini, akrabasinin evinde ders çalisirken gözaltina alindigini söyledi. Evde yapilan aramada olayda kullanilan silaha da rastlanmazken, Koç gizli tanigin hakkinda verdigi ifade gerekçe gösterilerek tutuklanip Bingöl M Tipi Kapali Cezaevi’ne gönderildi. Diyarbakir Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, gizli tanik ifadelerine yer verilerek Gülsüm Koç’un, ’Devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’, ’Adam öldürmeye tesebbüs’, ’Kamu malina zarar vermek’ ve ’Atesli silahlar kanununa muhalefet’ etmek suçlarindan agirlastirilmis ömürboyu hapis cezasiyla cezalandirilmasi istendi.

POLISTEN ’GÖRDÜK’ TUTANAGI
Silahli saldiri olayi ile ilgili dava dosyasinda, Bingöl Emniyet Müdürlügü’ne bagli 3 polisin hazirladiklari bir tutanak da yer aldi. Imza altina alinan ve saat 23.30’da hazirlandigi kaydedilen tutanakta su ifadeler kullanildi:

"Saat 19.30’da görevimizin bitimine müteakiben, ikametimize dogru mesai arkadasimiza ait sahsi oto ile Aydinlik Caddesi üzerinde ilerlerken, BDP’nin destekledigi bagimsiz milletvekili adayi Idris Baluken’e ait seçim ofisinin karsisinda bulunan sehir minibüslerine ait durakta, subemizce daha önce hakkinda islem yapilmis ve bizce taninan sahislardan Gülsüm Koç ve Didem Polat’i beklerken gördügümüze dair tutanak imza altina alinmistir."


GÜLSÜM KOÇ`UN AVUKATI: BU TUTANAK SKANDAL
Gülsüm Koç’un Avukati Rahsan Bataray, böyle bir tutanagin daha süpheli belli degilken hazirlanmasini anlayamadiklarini belirterek söyle dedi:
"Saat 23.45’te gizli tanik Avci, Gülsüm hakkinda ifade veriyor. Bundan 45 dakika sonra saat 00.30’da gizli tanik Gülsüm’ü fotograftan teshis ettigini iddia ediyor. Ancak 3 polis tarafindan saat 23.30’da imza altina alinan bu tutanakta Gülsüm’ün adi geçiyor. Polisin bu tutanagi ne amaçla tuttugunu ve dosyaya gönderdigini anlayamadik. Müvekkilim hakkinda tutulan bu tutanak tam anlamiyla bir skandaldir. Bunu mahkemeye söylememize ve tüm itirazlarimiza ragmen taleplerimiz kabul edilmedi.

’HIÇBIR ILGIM YOK’
Iddianamenin kabulünün ardindan Gülsüm Koç’un yargilandigi dava Diyarbakir 4’üncü Agir Ceza Mahkemesi’nde yapildi. Davanin karar durusmasina tutuklu sanik Gülsüm Koç ve avukati Rahsan Bataray katildi. Durusmada iddia makami, bir önceki celse verilen mütalaayi tekrar ettigini belirten Koç’un cezalandirilmasini talep etti. Son savunmasi sorulan Koç  verdigi ifadesinde olay hiçbir ilgisinin bulunmadigini savunarak söyle konustu:
"Olayin oldugu gün akrabamin evindeydim. Buna iliskin iki tanigim da vardi ve ifadelerini verdiler. Ifade veren arkadaslarim da o gün olay yerinde olmadigimi söyledi. Ben gizli tanigin da ortada olmadigini biliyorum. Bu olayi yapmam için benim böyle bir egitim almam lazim. Böyle bir egitim de almadim. Dosyadaki belgeler lehimedir. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."

Daha sonra söz alan sanik avukati Rahsan Bataray, gizli tanik ifadelerini ve teshisi kabul etmediklerini belirterek, "Müvekkilimin olayla hiç bir ilgisi yoktur. Müvekkilimin cezalandirilmasi için dosyada yeterli delil yoktur. Tüm suçlardan tahliyesine ve beraatine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.

SILAHTAN BERAAT, SALDIRIDAN ÖMÜRBOYU

Durusmaya kisa bir ara veren mahkeme daha sonra kararini açikladi. Mahkeme Gülsüm Koç’un saldirida kullanildigi iddia edilen silahla ilgili olarak beraatine karar verdi. Beraat kararinda, ’yüklenen suçun sanik tarafindan islendigine dair kesin ve inandirici delil elde edilmedigi’ ve ’suçun sanik tarafindan islendiginin sabit olmadigi’ gerekçe gösterildi.

Mahkeme, Gülsüm Koç’un ’Devletin birligi ve ülkenin bütünlügünü bozmak’ suçundan agirlastirilmis ömürboyu hapis cezasiyla cezalandirilmasina karar verdi. Mahkeme sanigin iyi hali göz önünde bulundurularak cezasini müebbet hapise çevirdi.

Mahkeme ayrica Gülsüm Koç’un ’Kamu görevi nedeniyle öldürmeye tesebbüs’ ve ’Kamu malina zarar verme’ suçlarindan da toplam 26 yil 8 ay hapis cezasiyla cezalandirilmasina hükmetti.

CEZAEVINDEN MEKTUP

Bingöl M Tipi Cezaevi’nden Siirt Cezaevi’ne nakledilen Gülsüm Koç’un, geçen Eylül ayinda yapilan açlik grevine katildigina iliskin bir mektup yazdigi ortaya çikti. Açlik grevlerine destek olarak aileye gönderilen mektupta su ifadeler yer aldi:

"1992 Bingöl dogumluyum ve Bingöl’ün Alevi köylerindenim. Lise son sinif ögrencisiyken tutuklandim ve 1 buçuk yildir cezaevindeyim. Meydanlarda sürekli naralari duyulan demokrasi anlayisini, mahkemelere gel-git dönemlerinde daha anlamis oldum. Dosyamdaki hukuksuzluklarin haddi hesabi yok. Hem mahkeme sürecinde, hem de aramizda bulunan arkadaslarimin, ailelerinin ve içimizde bulunan annelerimizin yasadiklari ve yasamaya devam ettikleri dramatik, trajikomik olaylarla, demokratik olaylarin içerisinde demokratsizligin yasanip boy verdigini, fasizan zihniyetin yasamlarimizi gasp edip çorak topraklara benzettiginin canli tanigiyim."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —