Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Göksu Dönüsüm Çalismalarini ve Deprem Gerçeklerini Anlatti

Göksu Dönüsüm Çalismalarini ve Deprem Gerçeklerini Anlatti

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, 98 bin riskli yapidan 56 bininin yenilendigi Esenler'deki kentsel dönüsüm çalismalarini anlatti. Göksu, Esenler'de hayat kurtaran kentsel dönüsüm projesini, IBB'nin durdurmak için dava açtigini söyl

Elazig ve Malatya’da yasanan ve hepimizi büyük hüzne bogan deprem felaketi, bir kez daha deprem gerçegini gündemimizin birinci sirasina yerlestirdi. Hemen herkes yeniden deprem ve kentsel dönüsüm konularini enine boyuna tartismaya basladi. Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu da, Esenler Belediyesi Kentsel Dönüsüm Ofisi'nde düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye'deki birçok kentsel dönüsüme emsal teskil edebilecek nitelikteki Esenler'deki kentsel dönüsüm çalismalarini anlatti.

98 BIN RISKLI YAPININ 56 BINI YENILENDI

11 yillik görev süresinde içerisinde kendilerine öncelikli olarak belirledikleri en önemli konunun, kentsel dönüsüm oldugunu ifade eden Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, su sözleri söyledi:

"Depremle ilgili esas almamiz gereken tedbir, yapi stoklarimizin yenilenmesidir. Yapi stoklarimiz yenilenmedigi takdirde biz ne kadar depremle ilgili konusursak konusalim bir anlami olmayacaktir. Istanbul'da yapi stogunun yenilenmesi için o zaman Basbakanimiz olan Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, 5 Ekim 2012 yilinda çok ciddi bir kentsel dönüsüm kampanyasi baslatti. Bu kampanya baslatildiginda ilk kazma Esenler'de vuruldu. O günden bugüne Esenler'de yapilan çalismalar neticesinde, problemli 98 bin 160 konutumuzun 56 bini yenilendi ve insanlarimiz içinde oturuyor. Özellikle bizim gibi yapi stogunun eski ve çok sikisik oldugu ilçelerde kentsel dönüsüm yapmak çok kolay bir is degil. Biz belediye olarak bu konuda kendimize öncelikli is olarak bunu konu edindigimiz için çok ciddi bir mesafe aldik. Su anda 11 yillik  belediye baskanligi sürecimde Esenler'deki toplam yapi stogunun yüzde 25'i yenilendi."

IBB HAYAT KURTARAN PROJEYI DURDURMAYA ÇALISIYOR

Istanbul Büyüksehir Belediyesi'ni kentsel dönüsümün önündeki çok ciddi engeller arasinda siralayan Baskan Göksu, Esenler'de imara kapali alanda yasayip hiçbir sekilde evini dönüstüremeyecek vatandaslarin hayatini kurtaracak kentsel dönüsüm projesini durdurmak için mahkemeye dava açtigini hatirlatarak su ifadeleri kullandi:

" Yüzde 61.3'ü sosyal donati alaniya ayrilan, maksimum yapim kat yüksekliginin 5 kat oldugu bir yerin plan iptali için Istanbul Büyüksehir Belediyesi çok komik bir gerekçe söylüyor. Kentsel dönüsüm yapilacak, deprem riskini ortadan kaldirmak için planlanmis ve çalismasi yürütülen bir sey için plan iptaline gidiyor. Kentsel dönüsümün önünde çok ciddi engeller var. Birincisi vatandasi ikna etmek. Çok ciddi bir süre harciyorsunuz. Bir digeri siyasi pragmatizm. Bunun üzerinden de maalesef çok çirkin siyaset yapiliyor. Insanin hayati, çocuklarimizin gelecegi söz konusuyken bazen siyasi pragmatizm  toplumsal menfaat  yönüne geçerek siyaset üretiliyor. Gördüm ki  kentsel dönüsümün önünde ki üçüncü bir engel de Istanbul Büyüksehir Belediyesi. Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin Kasim ayindan Aralik ayina geçerken, geçtigimiz yil bir milyar küsur olan kentsel dönüsümle ilgili olan bütçesi, yüzde 65.8 azaltilarak 300 küsur milyona düsürüldü. Allah askina bütün kamu vicdanina, bütün Istanbullulara sormak istiyorum. Kentsel dönüsümle ilgili hangi tedbiri alacaksiniz? Binalari yenileyeceksiniz, binalari yenilemek için ne yapilir? Kentsel dönüsüm yapacaksiniz, binalari yikip yapmadan depremle ilgili tedbir alabilir misiniz? Bunun da iki tane yolu var: Ya yerinde yapacaksiniz ya da  yerinde yapamadiginizi transfer etmeniz ve rezerve alana tasimaniz gerekecek. Burada devletimiz çok büyük bir imkan ortaya koyarak ve çok büyük bir fedakarlik yaparak, Istanbul halkinin refahi ve huzuru için güvenli konutlarda yasayabilmesi için böylesine büyük bir imkani ortaya koyuyor."

DEVLET, SIYASET VE MEDYA EL ELE VERMELI

Göksu, kentsel dönüsüm için toplumsal seferberlik sarf etmek gerektigini belirterek, "Deprem için çalistay degil is yapmak gerekiyor. Üç konuda temel paydaslarimizla çalismaliyiz. Devlet akli, siyasi akil ve medya birlestigi takdirde dönüsümü basaririz, insanimiza huzur ve güven saglariz" dedi.

TÜRKIYE VE DÜNYA IÇIN ILKLERIN PROJESI!

Baskan Göksu, Esenler'de hayat kurtaran tarihi dönüsümün detaylarini da basin mensuplariyla paylasti. Göksu, Türkiye'nin ilk akilli sehrinin Esenler'e yapildigini söyledi. Esenler Belediyesi'ne devredilen rezerv alanda devam eden Güney Rezerv Bölgesi Kentsel Dönüsüm Projesi'ni anlatti. Göksu, "Burasi, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüsüm alani ve projesi. Ilk etapta imar sorunlu 16 bin 500 konutun dönüsümünü gerçeklestirecegimiz projemizdeki konutlarimizi 2020 sonunda teslim edecegiz insallah. Burada yapilacak park ise kentsel dönüsüm eliyle yapilmis dünyanin en büyük parki olacak" dedi.

Göksu daha sonra Esenler'de devam eden kentsel dönüsüm çalismalarinin yer aldigi maketler üzerinden çalismalari anlatti. Basin mensuplari toplantinin ardindan büyük dönüsümün gerçeklestigi alandaki konutlari gezdiler. 



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli