Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Göksu:Kentsel Dönüsüm Fantezi Degil

Göksu:Kentsel Dönüsüm Fantezi Degil

Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu ise dönüsümde devletin, faizsiz para verme konusunda çalisma yapmasi gerektigini söyledi.

Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Muhammed Balta, “Kentsel dönüsümü, tasin altina elimizi degil, gövdemizi vererek yapmak zorundayiz” dedi.

Esenler Belediye Baskani Tevfik Göksu ise dönüsümde devletin, faizsiz para verme konusunda çalisma yapmasi gerektigini söyledi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin Esenler Belediyesi ile ortaklasa düzenledigi "Uluslararasi Kentsel Dönüsüm Sempozyumu", Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpasa Kampusu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklesti. Sempozyuma; Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Prof. Dr. Mazhar Bagli, YTÜ Rektör Vekili Yusuf Ayvaz, Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Genel Sekreter Yardimcisi Mevlüt Vural, IBB Baskan Vekili Ahmet Selameti, Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Muhammet Balta ve vatandaslar katildi.Türkiye’de meydana gelen depremlerden ders alinmasi gerektigini vurgulayan Çevre ve Sehircilik Bakan Yardimcisi Muhammet Balta, bakanlik olarak yasal zemini olusturmak için kentsel dönüsüm yasasini çikardiklarini söyledi.

Kentsel dönüsüm hakkinda bilgi veren Balta, “Toplumsal bilinci, zihniyet degisikligini yasatmak için insanlarimiza sürekli kentsel dönüsümü anlatiyoruz. Bu isi birlikte el ele vererek, tasin altina elimizi degil, gövdemizi vererek yapmak zorundayiz.

Kentsel dönüsüm bir rant projesidir diye söyleniyor.

Elbette su anda bizim hedeflerimiz içerisinde gördügümüz 6 buçuk milyon konutun yeniden yikilip yapilmasini hedefliyoruz. Istanbul’da basariyla kentsel dönüsümü uygulayan Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanimiz basta olmak üzere Esenler Belediyemize ve diger belediyelerimize çok tesekkür etmek istiyorum. Bütün imkanlarini Istanbul için sunan belediye baskanimiza tesekkür ediyorum.

Türkiye’deki degisik yörelerdeki belediyelerin bu çalismalari örnek alip kendi illerinde ve ilçelerine uyarlamasi gerektigini düsünüyorum. Ama afetler kaçinilmazdir ne zaman gelecegi belli olmaz. Afetlere hazirlikli bir ülke olmasini temenni ediyorum” dedi.Kentsel dönüsümün Türkiye’de önemli bir yere sahip oldugunu vurgulayan

Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, “Kentsel dönüsüm için vatandaslara önceden biz talep ederken simdi vatandas, talep eder hale geldi.

Bunun çok daha hizli bir sekilde dönüsmesi için özellikle hükümetimizin, bireylerin riskli yapilarla ilgili vermis oldugu finans desteginin yüzde 4’ünün bakanligimiz tarafindan karsilaniyor olmasi meseleyi hizlandirdi. Ancak uzun dönemde devletimizin hükümetimizin riskli yapilarin dönüsmesi konusunda vatandaslara faizsiz para verme konusunda bir çalisma yapmasi gerektigini düsünüyorum. Bu islem yapildigi takdirde dönüsümün de çok hizlanacagini düsünüyorum” seklinde konustu.“

KENTSEL DÖNÜSÜM HAYAT KURTARMA OPERASYONUDUR

”Göksu, "Kentsel dönüsüm, saglam çalisan ve düzenli çalisan bir insan vücuduna benzeyen sehirlerimizin hastalanmis alanlarinin ortadan kaldirilmasi ve her seyden önemlisi insanlarin huzur içerisinde oturabilecekleri mekanlarin insasi anlaminda çok önemli bir baslangiç. Bati belki bunu büyük bir oranda çözmüs olsa da biz de henüz kültürü ve toplumsal bilinci yeni olmaya basladi” dedi.

Esenler’in yapi stogundan bahseden Baskan Göksu, “Artik kentsel dönüsüm çalismalari, bir fantezi çalismalarinin da ötesinde artik sehirlerin ve sehirleri yönetenleri rutin hizmetleri arasinda yer almasi gerekir.

Esenler gibi yapi stokunun çok eski oldugu, yapilasmasini tamamiyla doldurmus ve dönüsmek zorunda olan kentler için biz yerel yöneticiler, kentsel dönüsümü kendimize birinci derecede is görmek zorundayiz. Esenler’de ekonomik ömrünü doldurmus, mühendislik hizmeti almamis, dönüsmesi gereken yaklasik 100 bin konut bulunmakta. Bunun kesinlikle dönüsmesi gerekir.

Dönüsüm nasil saglanacak.

Bu dönüsümü devlet gelip, yikip yeniden insa mi edecek?

Bunlarin hepsini devletin yapmaya imkani var mi? Hayir.

O zaman kentsel dönüsümde bizim yeni bir alan ve perspektif ortaya koyarak kentsel dönüsüm’de vatandasin yapabilir kilinmasi konusunda devlet olarak üzerimize düseni yapmak zorundayiz” diye konustu.“Kentsel dönüsüm, bir hayat kurtarma operasyonudur” diyen Baskan Tevfik Göksu, “Kentsel dönüsüm, hayat kurtarma isidir. Bunun içinde bu toplumsal seferberligi çok iyi uygulamamiz, çok iyi yöneterek sehirlerin çok hizli bir sekilde dönüsümünü saglamamiz gerekir” seklinde konustu.

Açilis konusmalarini ardindan "Uluslararasi Kentsel Dönüsüm Sempozyumu" basladi. Alanlarinda uzman akademisyenlerin sunumlarini yapacaklari sempozyumda; Türkiye’deki göç, kentlesme, yapi stoku, güvenlik, iletisim, estetik gibi konular, kentsel dönüsüm çerçevesinde ele aliniyor."Uluslararasi Kentsel Dönüsüm Sempozyumu" yarin da devam edecek.

mynet



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı