Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Göksu seçim vaadi dolayisiyla Kentsel Dönüsümü abarttikça abartti

Göksu seçim vaadi dolayisiyla Kentsel Dönüsümü abarttikça abartti

Esenler Belediyesi tarafindan daha önce açiklandigi üzere, konuyu yakindan bilen ve takip eden yerel basinin alinmadigi toplantida Göksu seçim vaadi dolayisiyla Esenlerde yürütülen Kentsel Dönüsümü abarttikça abartti.

 

Göksu seçim vaadi dolayisiyla Kentsel Dönüsümü abarttikça abartti

Esenler Belediyesi tarafindan daha önce açiklandigi üzere, konuyu yakindan bilen ve takip eden yerel basinin alinmadigi toplantida Göksu seçim vaadi dolayisiyla Esenlerde yürütülen  Kentsel Dönüsümü abarttikça abartti.

Esenler kentsel dönüsümünde Göksu`dan seçim vaadi: Bedeva ev!

Esenler Belediye Baskani M.T. Göksu tarafindan, ulusal basinla bir toplanti gerçeklestirdi. Konuyu yakindan bilen ve takip eden yerel basinin alinmadigi toplantida Göksu, ulusal basina Esenler`deki kentsel dönüsüm hedefleri hakkinda bilgi verdi. Bu toplantinin gelecek seçimlere yönelik oldugu degerlendirilmesi yapildi.

Esenler!deki kentsel dönüsüm uygulamasina vakif olan yerel basina kapali toplantiya Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Esenler Belediye Baskan Yardimcisi Orhan Oguz Türk, Esenler Belediyesi Kentsel Tasarim Müdürü Sezai Köse ve ulusal basin katildi. Toplanti Havaalani Mahallesi`nde bir restoRant`ta bugün saat 10`da yapildi.

Esenler`de belediyeye ragmen riskli alanlarda kentsel dönüsüm yapilmasina izin verilmeyecegini ima eden konusmasinda Göksu. Rant amaçli kentsel dönüsüm uygulamasinda baska aktörlerin söz sahibi olmasi da istemediginin altini çizd. Bu nedenle belediye disinda baskalariyla hak sahiplerinin sözlesme imzalamamalarini, magdur olacaklarini söyledi.

Daha önce borçlandirmadan kentsel dönüsüm yapilamayacagini iddia eden Göksu `Bunu yapan varsa heykelini dikecegim` demisti. Esenler`deki müteahhitlerin kentsel dönüsüm sirketi ESINDER, Cevizlibahçe Kentsel Dönüsüm uygulamasiyla Göksu`nun iddiasini geçersiz kildi.  ESINDER, metrekareyi büyüttügü gibi üstelik hak sahiplerini de borçlandirmadi.

fotograf: milliyet

Deprem, Rantin kamuflajina yariyor!

Göksu, kentsel dönüsümün `Hayat kurtarma` amaciyla yapildigini iddia etti. Neden GOP, Okmeydani, Derbent gibi zemini saglam raporlari olan, deprem rskinin bulunmadigi alanlarin riskli alan ilan edildigini, neden Rantin en yüksek oldugu bölgelerin hedef seçildigi sorusunun, diger alanlarin neden `riskli yapi` içinde degerlendirilerek vatandasin arzusuna birakildiginin yanitini içermeyen bu gerekçe, bütün belediye baskanlarinin kentsel dönüsümdeki birinci gerekçesi olarak ortaya çikiyor.

Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Magdurlari Belediyeye Yürüdü: ‘Deprem dediniz, depremden beter ettiniz!’

Amaç üzüm yemek degil bagciyi dövmek! Deprem sözü ile vatandasin ürkütülüp korkutularak istenilenin elde edilmesi amaçlaniyor.

Göksu`nun Esenler Havaalani Hahallesi kentsel dönüsümü ile basi dertte!

Havaalani kentsel dönüsümünde oldukça zorlandigi belirtilen Göksu, daha önce  `Deprem korkusu ve bilinci nedeniyle artik vatandaslar bize gelerek binalarinin dönüsümü için kendileri basvuru yapiyor` dedigi hak sahipleri tarafindan Turgut Reis Mahallesi, ardindan da Havaalani Mahallesi`ndeki uygulamalar yüzünden protestolara ugramis, hak sahipleri belediyeyeye gelerek protesto etmisti. 

Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Görüsmelerinde ‘Net Farki’nda 2. Raund: Söz uçar yazi kalir!

Esenler Havaalani Mahallesi kentsel dönüsümünde tepkiler dinmiyor!

Seçim vaatleri, seçime yönelik sözler!
Havaalani Mahallesi`ndeki sorunlari çözemeyen ve hak sahiplerini hayalkirikligina ugratan Göksu;“10 yil içinde bu 100 bin konutun yarisindan fazlasinin dönüstürülmesini hedefliyoruz. Çünkü kentsel dönüsüm yurtdisinda estetik, bizde ise daha çok hayat kurtarmak amaciyla yapiliyor” dedi.

Her zaman her dönem yapilan bina yenilemeye de kentsel dönüsüm diyor.

Sadece bununla da kalmadi; 500 bin nüfuslu ilçede 100 bin konutun 23 bin 829’unun dönüstügünü söyledi.Yaklasik 2 bin konutu ilgilendiren Turgut Reis Mahallesi (282), Oruç Reis Mahallesi(262), Havaalani Mahallesi(1400) kentsel dönüsüm uygulamasi disinda, vatandaslarin
müteahhit ile birlikte yaptigi bina yenilemesini de kentsel dönüsüm olarak degerlendirince abartili rakamlara ulasti.

Insaat sektörü tikanma sürecine girdigi bir sirada Van Depremi, kentsel dönüsüm için bahane oldu. Ardindan bu yasayi çikararak `kurtarici` rolünü üstlendiler. Madem vatandasi depremden korunacakti da neden Van`daki depremzedeleri çadirda barinmalarina bile izin verilmedigi, bu çürük binalari yapan müteahhitlerin cezalandirilmadigi sorulari vatandasi mesgul ediyor.

Hak sahibi vatandasin kentsel dönüsüm yapilan yerlerde oturmasi mümkün gözükmüyor.
Çogu dar gelirli olan hak sahipleri, borçlandirmadan, aidat parasindan, konutlarin metrekarelerinin hayat standarlarinin çok altinda olmasindan kaynaklanan sorunlardan
dolayi endise duyuyor. Hak sahiplerini bekleyen akibet yine ayni olmaya, kent disina sürülmeyle sonuçlanacak bir kentsel dönüsüm devam ediyor.
Çarpik kentlesmeye de deginen Göksu, Istanbul’da kilometrekareye 13 bin insan düserken Esenler’de bu ortalama 70 bin kisi. Ilçedeki binalarin yüzde 75’inden fazlasi 20 yasin üstünde, dedi.

Kentsel dönüsümden dolayi fiyatlar artmadi.
Bugün Istanbul`un neresine yeni bina yaparsaniz yapin; eskiler 100-150-200 Bin TL araliginda iken yeni müteahhitler tarafindan yapilan binalar yerine göre 300-400-500 Bin TL ve üstü rakamlarla alici bulmaktadir. Kaldi ki Istanbul`da genel fiyat artis oranlari son yillarda sürekli artis göstermektedir. Göksu`nun asil cevabini vermesini istedigi sorun; Esenler`in yasanabilir bir ilçe siralamasindaki yerinin ne oldugudur?

`Dün dündür, bugün bugündür!`

Bu binalar çürük ve  çarpik yapilasma varsa 1994`ten beri belediyecilik yapan AKP ve onlarin belediyeleri de bunda sorumlulugu oldugu unutulmamalidir. Göksu kendisinden önce uzun yillar belediye baskanligi yapan Mehmet Öcalan dönemine sahip çikmamaktadir.

Tek tarafli Eskon sözlesmeleri tamamen vatandasin aleyhine!
Sözlesmeleri yapan Esenler Belediyesi`nin kentsel dönüsüm firmasi ESKON tek tarafli sözlesmelerle vatandasin elini kolunu bagladi.

Göksu, Esenler`i pahalilastirmakla, konut fiyatlarindaki artisa kendisinin sebep oldugu sonucu çikarip, bununla övünüyor. Dar gelirliye ilçede yasamayi imkansiz kilip, daha elit, daha zenginlerin yasayacagi kent haline getirerek; bu yolla sosyal dokuyu degistirip sorunlari çözecegini düsünüyor.

Sorunlarla dolu Havaalani Mahallesi için de konustu.
`Konutlarin, 2015 yili sonuna kadar tamamlanmasi ve hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. Bakanlar Kurulu tarafindan Türkiye’de ilk “riskli alan” ilan edilen mahallelerden birisi olan Havaalani Mahallesi’nde toplam 72 bin metrekarelik alanda yürütülen projede, yüzde 35 yapilasma, yüzde 65 yesil alan olacak. Toplam 7 bin araçlik kapali otoparkin da yer alacagi projede konutlar, ekolojik bina konseptinde olacak ve hepsinin dis cephelerinde Selçuklu mimarisi uygulanacak! dedi.

Bu kadari da pes dedirtti!

Göksu hak sahipleriyle alay mi ediyor? Kimin malini kime veriyor? 

PR çalismalarindaki basarisiyla dikkatleri çeken Göksu`nun söylemlerinin kamuoyunda algi yaratmaya yönelik oldugu belirtiliyor.
Vatandasin evini yerle bir edip, arsasina vatandasin deyimiyle `konserve kutusu, kümes gibi evler` yapip, konut maliyetleri kadar da borçlandirdiktan sonra söyle diyor? 

Bedava ev!

`Havaalani Mahallesi`nde 100 metrekare evi olan hak sahibine 80 metrekare, Oruç Reis Mahallesi`nde 100 metrekare yeri olan hak sahibine 65 metrekare bedava ev tahsis edilecek.Tuna Mahallesi`nde ise 100 metrekarelik evi bulunan hak sahibine dönüsüm sonrasinda 70 veya 75 metrekarelik konut bedava verilecek.` Vatandas ise `Gölge etmesin yeter!` diyor. Algi operasyonu! Bu yolla belediyenin Rant sagladigi iddialarini anlamsizlastirmaya çalisiyor.

Kentsel dönüsümde bedel istenmiyormus! Borçlandirma yokmus!

 `Biz bunu hiçbir kâr amaci gütmeden TOKI ve Büyüksehir Belediyesi ile yapiyoruz.`

M. T. Göksu kendileri tarafindan gerçeklestirilen kentsel dönüsüm projelerinde hak sahiplerinden bir bedel talep edilmedigini iddia etti. Fakat dönüsümden sonra büyük konut isteyen hak sahipleri olmasi durumunda kolay ödeme seçenekleriyle aradaki maliyet farki tahsil edildigini söyledi. 
Havaalani Mahallesi hak sahipleri ise tam da bu iddialarla belediyeye yürümüstü. Aksine hak sahipleri ise haksiz yere borçlandirildiklarini, konutlarinin metrekarelerinin küçültüldügünü, depremin ise Rantin bahanesi oldugunu söylemislerdi.

kaynak: milliyet gazetesi

Sabah Gazetesi

kentseldonusumhaberleri.com



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı