Haber Merkezi/Gazete Esenler
GÖKSU, YTÜ’DE DÖNÜSÜMÜ ANLATTI
Yildiz Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Istanbul Için Sürdürülebilir Kentsel Dönüsüm Seferberligi” sempozyumunda konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, kentsel dönüsümde devlet akli, siyasal akil ve toplumsal aklin çok önemli oldugunu vurguladi.
Van’da yasanan depremin ardindan basta Istanbul olmak üzere tüm yurtta hiz kazanan kentsel dönüsümle ilgili yürütülen çalismalara üniversiteler de katildi. Yildiz Teknik Üniversitesi önderliginde, Istanbul Üniversitesi ve Aydin Üniversitesi isbirliginde“Istanbul Için Sürdürülebilir Kentsel Dönüsüm Seferberligi” sempozyumu düzenlendi. Yildiz Teknik Üniversitesi Besiktas Kampüsü’nde gerçeklestirilen sempozyuma; Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ismail Yüksek, Yildiz Teknik Üniversitesi Yapi Isletmesi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Haluk Çeçen, Istanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof Dr. Nuray Zeren, Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Pof. Dr. Mustafa Erdik, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Kentsel Dönüsüm Genel Müdürü Vedat Gürgen, TOKI- Istanbul Emlak Dairesi Baskani Ali Seydi Karaoglu, Istanbul Büyüksehir Belediyesi Kentsel Dönüsüm Müdürü Idris Atabay, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç, Esenler Belediyesi Baskan Yardimcisi Bülent Babaoglu, ilgili birim müdürleri ile çok sayida ögretim üyesi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katildi.
ÜNIVERSITE OLARAK BU ISE SAHIP ÇIKMAK ISTEDIK
Sempozyumun açilis konusmasini Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ismail Yüksek yapti. Yüksek konusmasina kentsel dönüsümün önemi ve gerekliliginden bahsederek basladi. üzerinde yasadigimiz cografyanin çok önemli oldugunu vurgulayan Yüksek, yasadigimiz cografyanin üstü kadar altininda da pek çok sikinti oldugunu söyledi. Dogal afetlerden dolayi artik kayiplar vermek istemediklerini ve bu amaçla da bilim ve teknolojinin verdigi güçle bu cografya üzerinde insanca yasamak adina çalismalara yapmayi hedeflediklerini söyledi. Yüksek, Yildiz Teknik Üniversitesi olarak hükümetin girisimleri sonucu hazirlanan kentsel dönüsümle ilgili yasaya sahip çikmak istediklerini ve bu amaçla da bu sempozyumu hazirladiklarini açiklayarak konusmasini tamamladi.
MILLI BIR UZLASMA GEREKTIRIYOR
Yildiz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ismail Yüksek’in yaptigi açilis konusmasinin ardindan söz alan Yildiz Teknik Üniversitesi Yapi Isletmesi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Haluk Çeçen Türk milleti açisindan yasamsal bir proje olan kentsel dönüsümle ilgili 3 üniversite ortak bir proje gelistirdiklerini anlatti. Çeçen, dünya, tarih ve kültür baskenti olan Istanbul’un deprem riski içinde oldugunu hatirlatarak, gelistirdikleri bu projenin siyaset üstü oldugunu ve milli bir uzlasma gerektirdigini vurguladi.
Çeçen’in ardindan konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, kentsel dönüsümün daha çok sosyal ve siyasal zemini üzerinde durmak istedigini söyleyerek konusmasina basladi. Kentsel dönüsüm hakkinda herkesin çok fazla konustugunu ancak, mesafe anlaminda çok zor ilerleyen bir süreç oldugunu ifade eden Göksu, “ Bu baglamda baktigimizda biz kentsel dönüsümü ne diye tanimladigimizi ve kentsel dönüsüm dedigimizde nereye baktigimizi çok iyi tespit etmemiz gerektigini düsünüyorum” diyerek kentsel dönüsümün toplumsal algi olarak bakildiginda evlerin yikilip yok olmasi seklinde algilandigini açikladi.
HIÇBIR OY, CANDAN KIYMETLI DEGIL
Kentsel dönüsümle ilgili adim atilirken iki zeminin çok iyi anlasilmasi gerektigini vurgulayan Göksu, bu zeminleri de sosyal-siyasal zemin ve uygulama zemini olarak açikladi. Sosyal ve siyasal zeminin; devlet akli, siyasal akli ve toplumsal akil olarak üç akildan olustugunu söyleyen Göksu, devlet aklini felaketlerin sonuçlarinin bilinmesi ve o afetler gelmeden toplumsal hazirliklarin yapilmasi olarak açikladi ve bu konuda ülkemizde sorun kalmadigini söyledi. Ikinci aklin ise siyasi akil oldugunu ve bu konuda sorunlarimizin oldugunu söyleyen Göksu, “Van depremi sonrasinda bütün siyasi partiler ortak akil çerçevesinde (kentsel dönüsüm olmali) dedi. Ama süreç geçtikten sonra siyasi akil dagildi. Bu isi siyaset üstü tutmak gerekir. Çünkü hiçbir oy candan daha kiymetli degildir. Insanin hayati söz konusuysa bunun karsiligini oyla ya da siyasi beklentiyle ölçemezsiniz” dedi.
Üçüncü aklin ise toplumsal akil oldugunu ifade eden Göksu konusmasina söyle devam etti: “ Burada yine karsimiza üç payda çikiyor. Bunlar; halk, medya ve yerel yönetimler. Halka siz çok dogru bir zemin üzerinde bunu anlatirsaniz ve bunun sonucunda hangi kazançlari elde edecegini ifade ederseniz gerçekten büyük bir bölümüyle ortak bir zeminde bulusabiliyorsunuz. Toplumsal aklin insasinda ikinci kafa karistiran unsur olan medya devreye giriyor. Medya bu konuda toplumsal aklin insasinda güzel örnekleri takdim ederse mesele kalmiyor. Toplumsal bilincin olusmasinda yerel yönetimlerin de büyük bir payi var. Yerel yönetimlerin halkla kurmus oldugu iliski biçimi çok önemli. Eger yerel yöneticiler halka iliski biçiminde problemliyse orada dönüsümü yerel yönetim tasarlayamaz. Eger problemsizseler tasarlayabilirler.”
ILETISIMI YÖNETEBILIRSEK BASARIRIZ
Esenler’ de su anda alti noktada kentsel dönüsümle ilgili çalismalarin devam ettigini anlatarak konusmasina devam eden Baskan Göksu, bu çalismalarin Istanbul’la çelismemesi için bir üst düzey mekanizma tarafindan sevk ve kontrolünün yapilmasi gerektigini belirtti. Kentsel dönüsümle ilgili hukuksal sorunlarin büyük oranda ortadan kaldirildigini vurgulayan Göksu, bunlar sonucunda da adim atilmasinin daha kolay olacagini söyledi. Kentsel dönüsümde, fiziki uygulama anlaminda yasanan sorunlarin ciddi bir zemin olusturuldugu takdirde sadece iletisimi yönetmek kaldigini söyleyen Göksu, “O iletisimi yönetebilirsek sonuç itibariyle kentsel dönüsümde muvaffak olamayacagimiz bir noktanin kalmayacagini düsünüyorum” dedi. Kentsel dönüsümü yaparken, kentsel dönüsümü yapacak kisi veya kurumun samimi olmasi gerektigini söyleyen Göksu, dönüsümün ayni yerde yapilmasi gerektigini, dönüsüm yapildiktan sonra dönüsüm yapilan yerin tekrar dönüstürmeye muhtaç hale gelmemesi gerektigine dikkati çekerek konusmasini tamamladi.
Sempozyum, Baskan Göksu’nun konusmasinin ardindan Istanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Zeren ve Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Arastirma Enstitüsü Müdürü Pof. Dr. Mustafa Erdik’in kentse dönüsümle ilgili katilimcilari bilgilendirmek amaciyla hazirladiklari sunumlarla devam etti.