Tarih: 19.03.2024 23:49

Göksu’nun Mal Varlığı NEREDEN NEREYE

Facebook Twitter Linked-in

Yüreğin Yetiyorsa Hodri Meydan 

Göksu'nun Mal Varlığı NEREDEN NEREYE Geldiğini Açıklasın

Göksu'nun Serveti 15 yıl Sonra Acaba Ne Oldu?

Haber/Şenol Özyurt

Belediye başkanı mı olacaksın, milletvekillik mi düşünüyorsun, çıkardın kamuoyunun karşısına “mal beyanında” bulunurdun.

Servetini kalem kalem açıklardın. Sadece şahsi servetini değil, eşinin ve çocuklarının servetini de…                                                                                                                                                               

Bankada şu kadar dövizim, şu kadar Türk Lira’m var…                                                                                                                                                             

Bağımım, bahçemin, evimin ada ve parsel numarası şu, değeri bu…                                              

Eşimin kolunda şu kadar bilezik takılı…                                                                                                   

Yastık altında şu kadar altınımız var…                                                                                  

Tabancam var, markası ve değeri şöyle… Ve siyasete atılacakların bu mal beyanları gazetelerde aynen yayınlanırdı.         

Mal Beyanı, Ne Anlama Gelirdi?

Ey halkım, ben sizin belediye başkanınız olmak istiyorum. Bu nedenle de size açık, samimi ve dürüst davranmak istiyorum. Benim ve ailemin mal varlığı işte şunlar şunlar… Size söz veriyorum, görev sürem içinde, makamımı ve siyasi kimliğimi şahsıma, aileme, akrabalarıma ve yakın çalışma arkadaşlarıma “menfaat temin etmek için” kullanmayacağım, kullandırmayacağım.

İşte O Yüzden Memurların bilmesi gereken bazı konular vardır ki iş işten geçtikten sonra bunları öğrenmenin maliyeti oldukça fazla olabilmektedir. Birçok memurun disiplin cezasına maruz kaldığı konulardan birisi de süresinde verilmeyen mal beyanıdır.

Kamu görevlileri belirli zamanlarda mal bildiriminde bulunmak zorunda olup, bildiriminde bulunulması gereken süreler, hangi malların beyana tabi olduğu ve hangi tutardaki mal varlığındaki artış ve azalışların bildirime konu edileceği hususlarında tereddütler yaşanmakta ve birçok memurun geleceği basit hatalardan dolayı kararabilmektedir. 

Genel beyan döneminde kurumlar memurlara bazı hatırlatmalarda bulunmakla birlikte, ek mal beyanıyla ilgili olarak memurların ne zaman ve hangi durumlarda ek mal beyanı vereceğini bilememesi ve gözden kaçırması halinde de alacağı disiplin cezası nedeniyle geleceği kararabilmektedir. Yaklaşık 3 milyonluk bir kitleyi ilgilendiren bu konuyu biraz daha derinleştirecek ve memurların sıkıntı yaşamaması için bazı önerilerde bulunacağız.

Mal Beyanında Bulunmanın Hukuki Dayanağı

Mal Beyanında bulunmanın hukuki dayanağı, 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu” ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliktir.

Bu çerçevede, Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele amacıyla hazırlanan Kanun; kapsamında yer alan kişilerin mal bildiriminde bulunmasını, bildirimlerin yenilenmesini, mal edinmelerin denetimiyle, haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunma hallerinde uygulanacak yaptırımları düzenlemiştir. Kanunun uygulanmasını göstermek amacıyla yürürlüğe konulan Yönetmelik ise mal beyanıyla ilgili detay bilgileri içermektedir.

Kanun, mal bildiriminde bulunması gerekenleri tek tek saymış ve kamu kurum ve kuruluşlarında işçi sayılmayan kamu çalışanlarının da mal bildiriminde bulunacağını hüküm altına almıştır.

Mal Bildirimleri Eski Bildirimlerle Karşılaştırılıyor Mu?

Mal bildirimlerinde yer alan bilgiler, kamu kurumları bilgisayarlarında mevcut bilgilerle bilgisayar ortamında ve gizliliği sağlanacak şekilde karşılaştırılır. Ancak, uygulamada beyannamelerin zarflarında müfettişleri veya muhakkikleri beklediği görülür.

Yapılan karşılaştırma sonucunda gerçeğe aykırı bildirimde bulundukları veya haksız mal edindikleri, kaçırdıkları veya gizledikleri anlaşılanlar hakkında yetkili mercilerce Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Tarafından İncelenir.

Mal bildirimlerini gerektiğinde inceleme yetkisine sahiptir. Mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunun kontrolü amacıyla ilgili kişi ve kuruluşlar talep edilen bilgileri en geç otuz gün içinde Kurula verirler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —