Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Göktepe ödülleri tutuklu gazeteciler için alindi

Göktepe ödülleri tutuklu gazeteciler için alindi

15. METIN GÖKTEPE GAZETECILIK ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

Polisler tarafindan dövülerek öldürülen Muhabirimiz Metin Göktepe adina düzenlenen Gazetecilik Ödüllerinin 15’incisi sahiplerini buldu. Metin Göktepe’nin dogum günü olan 10 Nisanda verilen ödüller, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende ödül alan gazeteciler, ödüllerini tutuklu bulunan gazeteci arkadaslari adina aldiklarini söylediler. Törende yapilan konusmalarda baskilara karsi gerçekleri yazmanin önemine vurgu yapildi. Tören baslamadan hemen önce Metin Göktepe Ödülleri Jüri Üyesi Yayinci Ragip Zarakolu’nun tahliye haberinin gelmesi sevinçle karsilandi.

Törene, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ve ailesi, Gazetemiz Yazi Isleri Müdürü Fatih Polat, gazetemiz çalisanlari, Hayat Televizyonu Genel Koordinatörü Iskender Bayhan, Iktisatçi Yazar Mustafa Sönmez, gazeteciler Ertugrul Mavioglu, Sadik Güleç, Murat Inceoglu, Yazar Dilsa Deniz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskan Vekili Turgay Olcayto, BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Aydin, Evrensel Kültür dergisi Yazi Isleri Müdürü Nuray Sancar, Türkiye Yazarlar Sendikasi Genel Baskani Mustafa Köz, Evrensel Basim Yayin Yönetmeni Cavit Naci Tarhan, Tiyatro Elestirmeni Metin Boran, Ümit Kaftancioglu’nun Gelini Canan Kaftancioglu, Kemal Türkler’in Kizi Nilgün Türkler Soydan, EMEP Istanbul Il Baskani Güven Gerçek ile çok sayida gazeteci, sendikaci ve siyasi parti temsilcisi katildi.  

Ödül töreninin açilisinda konusan Gazeteci Nazim Alpman, dogum günlerinin mutlulugu ifade ettigini dile getirdi. Metin Göktepe’nin dogum gününde, Ahmet Sik ve Nedim Sener’in aralarinda olmasindan mutlu olduklarini dile getiren Alpman, Ragip Zarakolu’nun tahliye haberinin mutlulugunu yasadiklarini ifade etti. Alpman törene katilan herkese tesekkür ettikten sonra ödül törenine geçildi.

KURAY’DAN MESAJ

Törende ilk olarak Jüri Onur Ödülü  su an cezaevinde olan BirGün Gazetesi Muhabiri Zeynep Kuray’a verildi. Kuray’in ödülünü gazetenin Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Aydin aldi. Aydin’a ödülü Nedim Sener verdi. Aydin, ödülü aldiktan sonra Kuray’in gönderdigi mesaji okudu. Kuray’in mesajinda sunlar vardi: “Metin Göktepe, özgür basin geleneginden geliyordu. Hayati pahasina bile olsa gerçekleri aydinlatmaktan vazgeçmedi. Hiçbir baski tehdit ona geri attirmadi. Ilkeli meslektasim adina düzenlenen ödül törenine layik görülmek basarimdir. Ape Musa, Metin Göktepe, Nazim Babaoglu, Ferhat Tepe’ye ve nicelerinin mirasina sahip kikmaya devam edecegiz. Polis baskisina da bu iradeyle karsi duracagiz. Tekrar tesekkür ediyorum.”

ÖLÜLERIN ÜZERINI AÇAN GAZETECILIK

Jüri özel ödülü ise 4 gazeteciye verildi. Bu dalda ilk ödülü Gazetemiz Muhabiri Elif Görgü ‘Bir bardak su’ baslikli haberiyle aldi. Görgü, “Bu sene ödüllerin ölümleri haber yapan gazetecilere verildigini görüyoruz; Mazlum’un, Sevag’in ölümlerini, Pozanti’da intihara sürüklenen çocuklarin haberini yapan gazeteciler var. Biliyorsunuz ölülerin üzerine gazete örtülür. Çok ironik belki ama biz ise, Metin’den de aldigimiz mirasla, bunun tam tersini yapmaya, gazeteler tarafindan üzeri örtülmeye çalisilan ölüleri görünür kilmaya çalisiyoruz. Diger ödül alan arkadaslarin da böyle yapmaya çalistigini görüyoruz. Bundan sonra da  ölülerin üzerini örten degil, açan, oradaki gerçegi ortaya çikarmaya çalisan gazetecilik yapmaya devam edecegiz” diye konustu.

TUTUKLU GAZETECILERE ADADILAR

Ikinci ödülü ise Radikal Gazetesi Muhabiri Mesut Hasan Benli ‘Aklindan bile geçirme’ baslikli haberiyle aldi. Benli ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikasi Baskani Mustafa Köz’ün elinden aldi. Birlikte haber pesinde kostugu ancak su an cezaevinde olan gazeteci arkadaslarinin biran önce serbest birakilmasini istedigini ifade eden Benli, ödülünü onlara ithaf etti. Üçüncü jüri özel ödülünü ise ‘Silahi çevirip tetige basti’ baslikli haberiyle Sabah gazetesinden Bilge Eser aldi. Ödülünü Ümit Kaftancioglu’nun gelini Dr. Canan Kaftancioglu’dan alan Esen, “Hayatimda ilk gazetecilik ödülünü aldim. Kosullar ne olursa olsun haber yapmaya devam etmek gerekiyor” diye konustu.

HABERIN KENDISI POLITIKTIR

Televizyon dalinda jüri özel ödülünü NTV’de yayinlanan ‘Ikinci tahrir ayaklanmasi’ belgeseliyle Mete Çubukçu aldi. Ödülü’nü Ertugrul Mavioglu’dan alan Çubukçu, “Haberin kendisi politiktir, haber sizi bir yere götürür. Metin Göktepe de politik durusuyla, haberiyle bir yere varmaya çalisan arkadasimizdi. Bu ödül 15 yil boyunca hepimiz için bir oksijen çadiri nefes alma oldu. Çabamiz yettigince burada olmaya devam edecegiz” diye konustu.

Yerel Basin Ödülünü Nabiz Gazetesinden Gençaga Karafazli Iktisatçi Yazar Mustafa Sönmez’in elinden aldi. Karafazli, “DIHA’da, Evrensel’de birlikte çalistigim çok arkadasim tutuklu. Ben 14 ay cezaevinde yattim. Merkez medya bizi görmedi. Bu ödülü gazeteci tutsak arkadaslarima, DIHA’li arkadaslarima aliyorum” diye konustu.  

Ödül töreninin ardindan toplu fotograf çektirildi. Metin Göktepe’nin dogum günü pastasi ise Fadime Göktepe ve Ahmet Sik tarafindan kesildi. Düzenlenen kokteylin ardindan gece sonar erdi. (Istanbul/EVRENSEL)


‘GERÇEGI FOTOGRAFLARLA ANLATACAGIM’

Fotograf ödülünü Hürriyet Daily News’ten Selahattin Sönmez, “Sakin Konusma” baslikli fotografiyla aldi. Sönmez’e ödülünü veren suikast sonucu öldürülen DISK Eski Genel Baskani Kemal Türkler’in kizi Nilgün Türkler Soydan, Kemal Türkler davasinda kendilerini yalniz birakmayan gazetecilere tesekkür etti.  “Birlik, dayanismanin örnegini sergiliyoruz. Göktepe’nin annesinin önünde saygiyla egiliyorum. Babamin cinayeti davasinda 32 yil devam ettik, basin emekçisi arkadaslar daha çok içeride oldular, bize destek verdiler. Bu anlamli günde sizinle oldugum için çok mutluyum” diye konustu. Ödülü alan Sönmez ise, gerçekleri fotograflarla anlatmaya devam edecegini ifade etti.


ÖLDÜRÜLEN GAZETECILER IÇIN ALDI

Görüntülü Haber Ödülünü Show TV Muhabiri Ali Burak Ersemiz ile Kameraman Deniz Pirinççiler 2. Van depreminde, Van Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesinde yasananlari anlattiklari haberle aldilar. Ersemiz ve Pirinççiler ödülü Fadime Göktepe’den aldilar. Herkese törene geldikleri için tesekkür eden Göktepe, “Hepiniz benim için Metinsiniz” diye konustu. Ersemiz ise, “Ödülümü annecigimin elinden aldigim için mutluyum. Biz o yillarda Metin’lerle sokaktaydik. Olaylardan beraber kaçardik, tehdit edilirdik, bizim kolumuz bacagimiz kirilirdi. O’nu öldürdüler. Bu ödülü, üç isim, Hayat, Izzet, Ihsan için aliyorum” diye konustu.  Bugüne kadar halk için haber yapmaya çalistigini söyleyen Pirinççiler ise ödülün kendisini onurlandirdigini dile getirdi.


ÖZLEM AGUS IÇIN ALDI

Törende son ödül, yazili haber dalinda, Adana Pozanti haberini ilk olarak yapan DIHA muhabiri Zeynep Kuris’e verildi, Ödülünü  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskan Vekili Turgay Olcayto’dan alan Kuris, “Bu ödüle layik görüldügüm için mutluyum. Gece gündüz cani  pahasina gerçekleri açiga çikarmak için tutuklanan, onlarca gazeteci yoldasim için aliyorum. Ödülü almami saglayan Pozanti haberini besleyen, büyüten Özlem Agus’a da ödülü atfetmek istiyorum” diye konustu.



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli