Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Gördük, duyduk, yazacagiz!

Gördük, duyduk, yazacagiz!

Istanbul`da bir araya gelen yüzlerce gazeteci Gezi Parki direnisi boyunca basina yönelik polis siddetini ve medya patronlarinin uyguladigi sansür ve baskiyi protesto etti. Gazetecilere demokratik kitle örgütleri ve Gezi Parki direnisçileri destek verdi.

ZEYNEP KURAY/BIRGÜN

Istanbul`da bir araya gelen yüzlerce gazeteci Gezi Parki direnisi boyunca basina yönelik polis siddetini ve medya patronlarinin uyguladigi sansür ve baskiyi protesto etti. Gazetecilere demokratik kitle örgütleri ve Gezi Parki direnisçileri destek verdi.


Galatasaray meydanindan  Taksim Tramvay duragina yürümek isteyen gazeteciler polis barikatina takildi. Polisin bu keyfi uygulamayla tepki gösteren gazeteciler,“ Gördük, duyduk, yazacagiz” slogani esliginde, hiçbir baskinin gerçekleri yazmalarina engel olamayacagini vurguladilar.

Gezi parki direnisçilerinin, LGBTT  ve demokratik kitle örgütlerinin destek için hazir bulundugu eylemde gazeteciler, “ "Penguenler kutupta güzel”, pankarti ve “Zindanlari bosaltin gazetecilere özgürlük”, “Nasil geçti habersiz”, "Medyasi köle olanin devleti fasist olur", "Satilik medya dedik TMSF yanlis anladi" dövizlerini tasidi. Bazi gazetecilerin de penguen kiligina girmesi eylemi renklendirdi. Polisin yürüyüsü engellemesi üzerine oturma eylemi gerçeklestiren gazeteciler hep bir agizdan,” Özgür basin susturulamaz”, “Zindanlari bosaltin gazetecilere özgürlük”, “Susma haykir özgür basin vardir”, “Polis simit sat onurlu yasa”,"Polis defol bu sokaklar bizim",“Her yer Taksim her yer direnis”,“Bu daha baslangiç mücadeleye devam” sloganlarini atti.  

BIRAK ISIMIZI YAPALIM!
Isten kovulan, sansüre ugrayan, gezi parki direnisi boyunca polis siddetine maruz kalan gazetecilerin söz aldigi eylemde Gazeteciler Forumu adina BirGün editörlerinden Gülsah Karadag açiklama yapti. Gazetecilik meslegine basladiklarinda gerçekleri yazma ve görünmeyeni görünür kilmak heyecaniyla basladigini belirten Karadag,” Ancak Gezi direnisi sirasinda birakin görünmeyeni, görüneni bile artik göremedik. Bu süreçte sansür çok bariz bir sekilde ortaya çikti. Türkiye halki yalan bilgiye mahkum birakiliyor" dedi. Gezi direnisi sirasinda basina uygulanan sansürün son noktaya ulastigini ifade eden Karadag, söyle devam etti: "Vahim bir süreç yasandi. Insanlar öldürüldü, yaralandi, gözaltina alindi biz bunun haberini yaptik ama kuruluslarimiz penguenleri, yemek programlarini yayinladi. Biz gerçekleri yazdik ama halki yalan habere mahkum ettiler. Türkiye halklari yalanla asagilandi" diye konustu.

"Savasta olsaydik her iki tarafta dokunulmazligimizi gözetirdi" diyen Karadag, “Ama kendi ülkemizde polisin siddetine maruz kaldik, yaralandik, `gazeteciyim` dedigimiz halde dövüldük." dedi. Sansür ve otosansürün yani sira çok sayida gazetecinin isten çikarildigini ya da çikmak zorunda birakildigini hatirlatan Karadag, her seye ragmen haber yapan kuruluslara cezalar verildigini kaydetti. Karadag, medya patronlarina, polise, hükümete seslendi: "Coplama, hedef gösterme, tutuklama, birak isimizi yapalim. Penguenler kutupta güzeldir."

YAZMAYA DEVAM EDECEGIZ !
Gezi direnisi sirasinda çalistigi ajansin  polisler tarafindan  basilan  ETHA editörü  ve ANF muhabiri Arzu Demir söz aldi.  Etkin haber ajansina  yapilan polis baskini sirasinda kendisinin ve ajans çalisani bir kadinin polis tarafindan cinsel siddete maruz kaldigini anlatan Demir, arama sirasinda polis tarafindan basin kartlarina ve hatta mavi kartlarina bile  el konuldugunu bildirdi. Baskilarin kendilerine geri adim attirmayacagini vurgulayan Demir, dünyanin her tarafinda direnen halklari yazmaya devam edecekleri vurguladi.

METIN GÖKTEPE’LER SAYESINDE…
Direnis sirasinda polisin tarafindan darp edilen IMC editörü Gökhan Biçiçi söz aldi. Gazetecilere yönelik baski, saldiri ve gözaltilarin ilk kez yasanmadigini hatirlatan Biçici, Metin Göktepe gibi gazetecilerin mücadelesi ile sokaklarin en azindan gazeteciler bakimindan biraz daha iyi hale geldigini, ancak Gezi direnisi sirasinda polisin ve yetkililerin uygulamalari ile bunun ortadan kalktigini söyledi. Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`nun yaptigi açiklama ile gazetecileri hedef gösterdigini de altini çizen Biçici, bu açiklamadan sonra polislerin daha da pervasizlastigini belirtti. Biçici, Gezi direnisi sirasinda gazetecilere yönelik saldiri, gözalti, tacizlerle "`Size sokaklari yeniden dar edecegiz" mesaji verilmek istendigine isaret etti.Polisin hedef alarak siktigi gaz bombasi fiseginin yüzüne isabet etmesi sonucu yaralanan Evrensel gazetesi çalisani Özcan Yilmaz, polis saldirisinin tesadüf olmadigina dikkat çekti.
 
Konusmalarin ardindan gazeteciler, sloganlarla eylemi sonlandirdi.


  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli