Birçok belediyemizin, basindan savma adina yaptigi yönlendirme, yeni bir tür artçi ile karsi karsiya birakiyor bizleri!
5.8 ve 4.6 lik sallanti sonrasi deprem kendini hatirlatti. Halkimiz yapi stoklarinin eski olmasi ve binalardaki hasar sonrasi belediyeye gitti.
Belediye vatandasa yardimci olmak üzere yol gösterdi! Sehircilik il müdürlügüne yönlendirdi.
Gayet masum gibi görünen bu yol gösterme, aslinda yazida bahsettigimiz artçilara yol açacak gibi duruyor.
Belediye siyasi sonuçlarindan korktugu için halkimiz yönlendirdi ama sonucunu vatandasa anlatmamisti.
Binlerce sikâyet gittigi söyleniyor! Korku ile sigindigi kapinin basina neler açacagini bilmeyen masum vatandas, sehircilik il müdürlügünün ihale açmasi ve yapi hasar belirlemesi sonucu aci gerçekle karsilasacak gibi duruyor.
Yasadigimiz ilçeden örnek verecek olur isek yapilasma süreci ve yapilarin durumu göz önüne alindiginda, riskli yapi tespitlerinde sonucun yikim karari oldugu görülecektir.
Riskli yapilarin binalarin yikilmasi gerekli midir? Imar barisi ile binalara iskân veren anlayis güçlendirme yapana bu hakki niye tanimaz. Saglam ve çürük ayrimi yapmadan para ile bu hakki taniyan çürük anlayisin anlayisi saglikli midir?
Gerek iktidar ve gerekse belediyeleri ne hikmetse, bina güçlendirme denen gerçegi görmezden geliyor ve yikip yapmayi kentsel dönüsüm diye pazarlamayi marifet diye sunuyorlar.
Oysa o bölgenin hiçbir sorununa çözüm olmayan bina yikip yapma kentsel dönüsüm degildir.
Ayni sekilde kentsel dönüsüm adi ile riskli olmayan ranta dayali projelerin kentsel dönüsüm olmayacagi gibi. Ayni kanal Istanbul çevresine yapilacak ucube ve ranta dayali seylerin kentsel dönüsüm olmayacagi gibi!
“Riskli yapinin yiktirilmasi yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda, riskli yapinin yiktirilmasi için maliklere verilen süreler içerisinde; maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün oldugunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesinin ikinci fikrasinda belirtilen sekilde (4/5 çogunluk ile) güçlendirme karari alinmasi, güçlendirme projesinin hazirlatilmasi ve imar mevzuati çerçevesinde ruhsat alinmasi gerekir. Ayrica, yapilacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsati veren idare tarafindan belirlenecek süre içerisinde güçlendirme isi tamamlandiktan sonra, tapu kaydindaki riskli yapi belirtmesinin kaldirilmasi için ilgili Müdürlüge basvurulmasi gerekmektedir.”
Binayi yikmak için 2/3 oran anlayis ne hikmetse güçlendirmede 4/5 gibi daha büyük bir oran aramaktadir. Kafanin teknige ve bilime degil paraya çalistigi burada da görülmektedir.
Baska bir artçi da sözde esenlik kenti Esenlerimizin sokaklarinda görülmektedir.
Ekonomik darbogaz ve iktidarin ekonomideki beceriksizligi yollarda dilenen ve yolda yürürken, yanina gelip, bir ekmek parasi verir misin diyenlerden geçilmemektedir.
Istanbul seçimlerinin artçilari da yeni yeni hissediliyor! Rant ve ihanet odakli belediyecilik açikta kalinca daha önce kendilerine yapilan rezilce taktikler ile yok sayma yoluna gidiyor ama bunun halkta karsiligi olmadigi ve ters teptigini unutmus görünüyor.Her depremin artçilari vardir, bu kaçinilmaz bir olaydir.