Tarih: 01.01.2018 00:00

Göz göre göre öldürüldü

Facebook Twitter Linked-in

Kadina yönelik siddet bitmek bilmiyor. Agustos ayinda 16 kadin öldürüldü, 31 kadin yaralandi, 18 kadin da tecavüze ugradi. Türkiye’de birçok kadin çesitli bahanelerle göz göre göre öldürülüyor. Iste o ölümlerden biri. Eski esi tarafindan basindan vurulan Iraz Ekinci. Ekinci hayatini kaybetti.

28 yasindaki Iraz Ekinci Türkiye’deki kadina yönelik siddetin son magdurlarindan biri. Bosandigi esi Yalçin E. tarafindan sokak ortasinda basindan vurulan Ekinci, önceki gün hayatini kaybetti. Ancak Iraz’in ölümü adeta göz göre göre geldi. Sadece evliligi sirasinda degil, evliligi bittikten sonra da siddete maruz kalan Iraz,  çocuklarini görmek istediginde eski esi tarafindan dövülerek hastanelik edildi.

Iraz’in kardesini, enistesini döven, amcasinin oglunun burnunu kiran, Iraz’in amcasina öldürmek için bilerek ve isteyerek arabayla çarptigi ileri sürülen Yalçin E., öldürmeye tesebbüsten 5 yil, tehditten 7 ay, darp etmekten de 15 ay ceza aldi.

Ancak Iraz’in can güvenligi ve beden bütünlügü tehlike altinda olmasina ragmen tüm bu dava ve temyiz süreçlerinde israrla tutuksuz yargilanan ve memuriyetine devam eden Yalçin E., elini kolunu sallayarak Iraz’in yani basina kadar gidip basindan vurdu. Eskisehir Devlet Hastanesi’nde tedavi altina alinan Iraz’in önce beyin ölümü gerçeklesti ardindan da önceki gün hayatini kaybetti. Peki Iraz’in ölümünden kim sorumlu?  Biz de Iraz Ekinci’yi, yasadiklarini Iraz’in ablasi ve diger aile üyeleri ile görüstük.

BOSANALI 2 SENE OLMUS, IRAZ YENIDEN EVLENMISTI

Ayse Sönmez, Iraz Ekinci’nin ablasi. Iraz vurulmadan önce bir arada olduklarini anlatan Sönmez, “Mevlütte benim evimdeydi. Minibüse bindirdim, minibüs degistirmesi gerekiyordu, binememis. Durakta yaklasmis kafasindan vurmus” diyerek olaylari anlatti. Iraz’in eski esi için ‘yeter ki yakamdan düssün’ dedigini belirten Abla Sönmez, “6 sene oldu geri geleli resmi olarak, bosanali da 2  sene oldu. 20 bin liralik tazminat hakki vardi ondan da vazgeçti” diyen Sönmez, Yalçin E.nin yine de kardesinin pesini birakmadigini kaydetti.

Iraz’in 10 ay önce yeniden evlendigini söyleyen Sönmez, “Hepimiz sopa yedik. Kardesim yedi, esim yedi, amcamin oglunun burnu kirildi. Amcami öldürmek için bilerek arabayla çarpti. Beyninde ödem olustu. Agir cezadan 5 sene aldi, 2 sene kardesimi amcamin oglunu dövmekten aldi. Temyize yollamis, temyizdeyken de vurdu kardesimi” dedi.  Sanigin en agir sekilde cezalandirilmasini isteyen Sönmez, kardesinin artik geri gelmeyecegine dikkat çekti.

HERKESE SALDIRDI

 “Bu hafta içinde Iraz ablamiz hariç kadina yönelik siddetle ilgili 4 haber aldik” diyerek kadina yönelik siddete dikkat çeken Tugba Çömez, Iraz’in amcasinin torunu. Gazetelerde, televizyonlarda kadina yönelik siddetle ilgili haberler okuduklarini, izlediklerini anlatan Çömez, “Ancak bir gün kendi basimiza gelecegini tahmin etmedik” dedi. Bu konuda güvenlik tedbirlerinin eksik oldugunu kaydeden Çömez, “Bu olay gerçeklesmeyebilirdi. Bizim çesitli basvurularimiz oldu. Çocuklarini görmek istedi eski kayin validesi ve esi tarafindan siddete ugradi. Iraz Ablam dayak yerken amcasinin kizi da dayak yedi, enistesi de dayak yedi. Bunun sonucunda ne ceza aldi? Biz bir sey göremiyoruz, memurluguna devam ediyordu. Ceza almak yerine elini kolunu sallayarak gezdi” diyerek tepki gösterdi.

YENI SUÇLAR ISLEMESINE MÜSAADE EDILDI!

Yalçin E.nin Eskisehir Agir Ceza Mahkemesi’nce cezalandirildigi halde sokakta dolasmasina yeni suçlar islemesine müsaade edildigini söyleyen Iraz’in kuzeni Fatih Külahli, “O da bu firsati iyi degerlendirdi” diyerek yasadiklarina tepki gösterdi.

Bu konuyu Adalet Bakanliginin ilgili müstesarliklarinin ve ilgili birimlerinin dikkatine sunduklarini belirten Külahli, “Yasa yaparken önemli olan suçluyu kazanmak degil, o suçlunun diger insanlarin yasam hakkini elinden almasina engellemek olmalidir. Biz yasa koyuculari, yargiçlarini bu konuda daha duyarli davranmalari için uyarmak istiyoruz.”dedi. (Eskisehir/EVRENSEL)


TOPRAGA VERILDI

Iraz Ekinci’nin cenazesi önceki gün 71 Evler Mahallesi’ndeki Merkez Camiide kilinan ögle namazinin ardindan defnedildi. Cenaze törenine Iraz Ekinci’nin esi Selim Ekinci ile yakinlari katildi.
Iraz Ekinci’nin felçli olan babasi Ismail Külahli cami yakinindaki bir aracin içerisinde bekletilirken, acili babaya kizinin eski damadi tarafindan öldürüldügü söylenmedi. Babasi, Iraz’i geçirdigi kaza sonucunda yasamini yitirdigini saniyor.  Iraz Ekinci’nin eski esinin yaninda kalan 9 ve 8 yaslarindaki kizlarinin da cenaze törenine getirilmedigi ögrenildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —