Bugün, 24 Kasım 2024 Pazar

Greenpeace: Plastik atiklarin yeni adresi Türkiye

Greenpeace: Plastik atiklarin yeni adresi Türkiye

Çevre Örgütü Greenpeace'in yayimladigi yeni rapora göre, Çin'in yurt disindan plastik atik alimina 2018'de yasak koymasinin ardindan, bu atiklarin yeni adresi Endonezya ve Türkiye oldu.

Çin'deki yasak henüz uygulamaya girmeden plastik atik akisi Malezya, Vietnam ve Tayland'a yönelmisti. Ancak bu ülkelerin de hizli bir sekilde plastik ithalatina kisitlamalar getirmesiyle plastik atik akisi Endonezya, Hindistan ve Türkiye'ye kaydi.

Plastik atiklarini ihraç eden ülkelerin basinda ise ABD, Almanya, Ingiltere ve Japonya geliyor.

Greenpeace Dogu Asya, '2016-2018 dünya plastik atik ticareti verileri ve Çin'in yurtdisindan atik ithalini yasaklamasinin etkileri' baslikli raporunu bugün yayimladi.

Rapor, 2016-2018 yillari arasinda en fazla plastik atik ithal ve ihraç eden 21 ülkenin ithalat ve ihracat verilerini içeriyor.

Rapora göre plastik atik ihracati, 2016 yilinda 12,5 milyon tondan 2018'de 5,8 milyon tona düserek yaklasik yüzde 50 oraninda azaldi.

Ancak plastik üretiminin artacagi tahmin edildiginden, plastik atik ihracatindaki bu düsüs, atiklarin ülkelerde stoklanmaya ya da yanlis yöntemlerle bertaraf edilmeye baslanacagi anlamina geliyor.

plastik atikTelif hakkiJUSTIN HOFMAN / GREENPEACE

Türkiye'nin plastik atik ithalati bese katlandi

Raporun Türkiye bölümünde su noktalara dikkat çekiliyor:

  • Türkiye'nin ithalati 2016 yilinin basinda aylik 4.000 tondan, 2018'in basinda aylik 33.000 tona yükseldi. Ithalat, 2018 yilinin ortalarinda aylik 20.000 tona geriledi ve sabit kaldi.
  • Türkiye'nin Ingiltere'den ithalati Ekim 2018'den itibaren 10.000 tona ulasarak hizli bir artis gösterdi.
  • Hükümet, plastik atik ithalati konusunda herhangi bir kisitlama getirmedi.

Türkiye'ye en fazla plastik atik ihraç eden 10 ülke Ingiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, Ispanya, Italya, Slovenya, Fransa, Japonya.

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram, Türkiye'nin plastik atik ithalati ile ilgili kaygilarini ifade etti:

"Atik yönetimi ciddi bir konudur, kapsamli altyapi ve denetim mekanizmalari gerektirir. Çin'in plastik atik ithalati yasaginin ardindan Türkiye birdenbire gelismis ülkelerin çöplerinin yeni adresi oldu. Peki bu çöplerin geri dönüsümünde %100 hedefe ulasiliyor mu? Atik ithalatinin çevresel etkileri degerlendiriliyor mu? Çevre ve Sehircilik Bakanligi bir denetim uyguluyor mu? Bu sorularin cevabi simdilik yok.

"Türkiye henüz kendi çöpüyle bas edemeyen bir ülke. Bu yüzden kontrolsüz çöp ithalati Türkiye'nin kendi geri dönüsüm sisteminde var olan sorunlarin daha da artmasina neden olabilir. Türkiye baska ülkelerin çöpünde bogulmadan Gümrük ve Ticaret Bakanligi ile Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin, plastik atik ithalatiyla ilgili politikalarini gözden geçirmesini talep ediyoruz."

plastik atikTelif hakkiNOEL GUEVARA / GREENPEACE

'Tek çözüm daha az plastik üretmek'

Greenpeace Dogu Asya Kampanya Sorumlusu Kate Lin ise plastik kirliligine tek çözümün plastik üretimini sinirlamak oldugunu söylüyor:

"Bir ülke plastik atik ithalatina düzenleme getirdigi zaman, ithalat akisi bir sonraki ülkeye geçer. O da düzenleyince, bir sonrakine geçer. Ancak giderek daha yetersiz hale gelen bu sistemin yikici bir etkisi var. Çünkü bu plastiklerin akibetini göremiyoruz. Bunu kabul etmek mümkün degil. Geri dönüsüm sistemleri plastik üretimine hiçbir zaman çözüm olamaz. Bugüne kadar üretilen plastigin sadece yüzde 9'u geri dönüstürüldü. Plastik kirliliginin tek bir çözümü var, o da daha az plastik üretmek." Kaynak BBC



  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 10.1 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı