Mehmet Baransu imzali haberde, 2004 yilinda Basbakan Erdogan, Abdullah Gül ve Hilmi Özkök tarafindan imzalanan Milli Güvenlik Kurulu kararina yer verildi.
Belgeye göre taraflar MGK’da Gülen’i bitirme plani hazirladi ve imzaladi.
MGK tavsiye kararini, hükümet kanadindan Basbakan Erdogan’in yani sira Abdullah Gül, Abdüllatif Sener, Cemil Çiçek, Vecdi Gönül ve Abdülkadir Aksu da imzalamis.
Ayrica dönemin Genelkurmay Baskani Hilmi Özkök, kuvvet komutanlari özden örnek, Aytaç Yalman, Ibrahim Firtina ve Jandarma Genel Komutani Sener Eruygur’un da imzalari bulunuyor.
Bu haber, alisik oldugumuz Taraf mansetlerini artik sikça görecegimiz anlamina geliyor. Ancak bu kez “bavullar” AKP için açiliyor.
Cemaat ile AKP’nin arasindan su sizmadigi dönemde “AKP ve Gülen’i bitirme plani” manseti ile çikan Taraf’in, yollar ayrildiktan sonra “AKP’nin Gülen’i bitirme plani” sürmanseti ile çikmasi, tarihin unutulmayacak ironileri arasinda yerini aldi.
Iste Taraf’in o haberi:
GÜLEN’I BITIRME KARARI 2004'TE MGK’DA ALINDI
“Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karsi alinmasi gereken tedbirler” basligiyla MGK’da alinan kararda, “agir yaptirimlar için eylem plani hazirlanmalidir” dendi.
ISTE ÇOK TARTISILACAK O BELGE
25 Agustos 2004 günü yapilari MGK’da içeride bu imzalar atilirken, disariya bir cümlelik su açiklama yapildi: “Ülke genelindeki güvenlik ve asayis durumunun degerlendirilmesi yapilmis, Irak’a iliskin gelismeler ayrintili biçimde gözden geçirilmistir…” Ayrica MGK toplantisinda, dönemin Disisleri Bakani Gül’den, Gülen okullari ve Milli Görüs’e yardim edilmesi için elçiliklere gönderilen genelgelerin geri çekilmesi de istendi…
KARAR 2004'TE, MGK’DA VERILMIS
25 Agustos 2004 tarihli MGK toplantisinda, Gülen grubuna karsi bir eylem plani hazirlanmasi karari alindigi ortaya çikti. Kararin altinda dönemin Basbakani Erdogan’in ve Disisleri Bakani Gül’ün de imzalari bulunuyor.
Milli Güvenlik Kurulu’nun, 2004 yili Agustos ayinda yaptigi toplantida, “Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karsi alinmasi gereken tedbirler” basligiyla, “Cemaate karsi bir eylem plani hazirlanmasi”, tavsiye karari olarak hükümete bildirilmis.
MGK kararinda, “Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen grubuna” ait kurumlarin faaliyetlerinin engellenmesi için, “Agir yaptirimlar getiren yasal düzenlemeler yapilmalidir, eylem plani hazirlanmalidir” deniyor.
25 Agustos 2004 tarihli MGK kararinin altinda, dönemin Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Genelkurmay Baskani Hilmi Özkök ve Disisleri Bakani olan Abdullah Gül’ün yani sira, bes ayri bakanin imzasi var. Ayni belgeye, MGK üyesi Aytaç Yalman, Özden Örnek, Ibrahim Firtina, M. Sener Eruygur da imza koymus.
24 Haziran 2004 tarihli MGK toplantisinda “Türkiye’deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen” konusu da gündeme alinip konusuluyor.
Toplantida, Gülen Grubu’nun faaliyetlerinin tasfiye edilmesine iliskin 15 ayri karar almiyor.
Karar, iki sayfa hâlinde getirilip, bir üst yaziyla ilgili kisilere veriliyor. 25 Agustos 2004 tarihinde de tüm kurul üyeleri tarafindan imzalanip, dönemin Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer’e sunuluyor.
BASBAKANLIK TAKIP EDECEK
481 Sayili MGK Karari olarak kayda geçen kararda, “Bir eylem plani olusturulmasinin” kararlastirildiginin alti çizilirken, resmî kurumlarin atacagi adimlar da tek tek siralaniyor. Konunun “Psikolojik harekât boyutuna” dikkat edilmesi gerektigi de vurgulaniyor.
Gülen cemaatine karsi uygulanacak tedbirler için ise; Basbakanlik Uygulamayi Takip ve Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde, Içisleri Bakanligi, Disisleri Bakanligi ve MIT Müstesarligi görevlendiriliyor.
CEMAAT OKULLARI TAKIP EDILMELI
2004 tarihinde tavsiye karari olarak alman MGK kararlarindaki bazi maddeler söyle: “F.GÜLEN grubunun yurtiçi ve yurtdisi faaliyetleri, Basbakanlik Uygulamayi Takip ve Fethullah Gülen Koordinasyon Kurulu (BUTKK) koordinesinde Içisleri Bakanligi, Disisleri Bakanligi, MIT Müstesarligi ve ilgili diger kurumlar araciligi ile yakindan takip edilmelidir.
Devletin yurt disinda görevli memurlari araciligi ile F.GÜLEN grubu yakindan takip edilmeli gerekiyorsa Abdullah Gül Disisleri Bakanligi tarafindan ilave tedbirler gelistirilmelidir.
F.GÜLEN grubuna ait özel okullarin faaliyetleri, Içisleri Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi tarafindan incelenmeli ve takibe alinmalidir. Bu gruba ait okullardaki süpheli ve yasa disi faaliyetler periyodik olarak BUTKK’na rapor edilmelidir.”
ÖGRENCI EVLERINE ENGEL OLUNMALI
MGK kararinda Gülen cemaatine ait kurumlar için “Agir yaptirimlar getiren yasal düzenlemeler yapilmalidir” deniyor. Kararda, “ögrenci evleri”ne de vurgu yapiliyor. MGK kararinda yasalarin v etkin hâle getirilmesi vurgulanarak söyle deniyor: “F.GÜLEN grubunun ‘ögrenci evleri’ kapsaminda sempatizan ve yandas edinme gayretleri Içisleri Bakanligi nezdinde dikkatle takip edilmelidir. Yasal olmayan yollar kullanilarak din egitimi veren ve bir nevi dini alet ederek yandas toplama sistemi olan ‘ögrenci evleri’ uygulamalarina engel olunmalidir.”
BAGIS YAPANLAR IZLENMELI
25 Agustos 2004 tarihli belgede, MASAK’in cemaate bagis yapan is adamlarini takibe almasi da su satirlarla talep ediliyor: “Yapilan bagislar ile usulsüz para hareketleri ve kara para uygulamalarinin Maliye Bakanligi-MASAK (Mali Suçlar Arastirma Kurulu) araciligi ile takip edilmesi saglanmalidir.”
GENELGELER ÇEKILECEK
Belgede dikkat çeken önemli detaylardan biri de, Milli Görüs’e yardim edilmesi ile ilgili genelgenin geri çekilmesinin istenmesi. Abdullah Gül’ün, Disisleri Bakani sifatiyla gönderdigi iki genelgenin de geri çekilmesi kararlastiriliyor.
Kararda, Gül’ün Büyükelçiliklere, Gülen okullarina ve Milli Görüs’e yardim edilmesi için gönderdigi 3846 ve 3847 sayili genelgelerin geri çekilmesi isteniyor.
TARAFTA YER ALMISTI
CEMAATE karsi MGK’da alinan bu eylem planinin var olduguna ilk dikkati gazeteci Alper Görmüs çekmisti. Görmüs, 24 Subat 2012'de, Taraf’taki Medyaironik kösesinde konuyu anlatirken, “MGK 2004'te ‘Cemaat’i takip’ karari aliyor” basligi altinda su ifadeleri kullanmisti: “Soru söyle: Devletteki ‘Cemaat’le ilgili oldugu düsünülen kadrolari tasfiye karari MIT Müstesari Hakan Fidan’in ifadeye çagrilmasindan epeyce önce alindigi iddiasi dogruysa, bu kararNE kadar eskiye gitmektedir? Ya da hükümet ile cemaat arasindaki gerilim ne zamandan beri vardir?” Görmüs, MIT’in, cemaat aleyhine çalistigini ima etmis ve Darbe Günlükleri’ndeki MGK ayrintisini söyle yazmisti: “Ben, asagi yukari 2006'dan beri ‘Hükümet, cemaatin devlet içindeki agirligindan rahatsiz, harekete geçecekmis’ cümlesini ya da onun türevlerini duymaktayim. Fakat 2004'te Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Gülen Cemaati’nin takip edilmesine dair bir tavsiye karari alindigini herkes gibi ben de bilmiyordum. Fakat alinmis. Özden Örnek’in günlüklerinin Haziran 2004 ve Agustos 2004 MGK’larinin anlatildigi bölümlerinde bu durum söyle ifade ediliyor:
24 Haziran 2004: Fethullah Gülen konusunda Genelkurmay Baskani oldukça agir bir konusma yapti ve hükümeti suçladi. Eger siyasi irade konulup bu konunun üstüne gidilmezse bir felaket olacagini belirtti.
25 Agustos 2004: Fethullah Gülen ve teskilati ile ilgili olarak geçen toplantida yapilan görüsmeden sonra bu adamin faaliyetlerinin yakindan takip edilmesine karar verilmisti, onunla ilgili tavsiye karari bugün imzalandi. Bilmem ne ise yarayacak.
Özden Örnek ‘Bilmem ne ise yarayacak’ diyor ama, MIT’in MGK kararina dayanarak o günden beri bir çalisma yapmadigini bugün kim güvenle öne sürebilir?”