Gülen`i sorgulayacak cesur bir savci var mi?

Gülen`i sorgulayacak cesur bir savci var mi?

28 Subat sorusturmasina dair BDP de sessizligini bozdu. Sorusturmayi degerlendiren BDP Esbaskani Selahattin Demirtas, hükümetin darbelerle hesaplastigi söyleminin gerçekçi olmadigini belirterek, ?O dönem darbeyi destekleyenler, darbe ortamini yaratanlar p

28 Subat sorusturmasina dair BDP de sessizligini bozdu. Sorusturmayi degerlendiren BDP Esbaskani Selahattin Demirtas, hükümetin darbelerle hesaplastigi söyleminin gerçekçi olmadigini belirterek, “O dönem darbeyi destekleyenler, darbe ortamini yaratanlar post-modern darbenin gerçeklesmesi için her türlü entrikayi çeviren kim varsa elbette ki bunlar sorumludur. Ama ben merak ediyorum; mesela Fethullah Gülen’i Türkiye’de sorgulayacak yürekli savci var mi? Kendisi darbeyi desteklemistir ve övmüstür. Darbe yapildiktan sonra orduya tesekkür etmistir. Fakat o yürekli savci Türkiye’de var mi bilmiyorum” diye konustu.

‘ORTADA BIR HESAPLASMA YOK’

Darbe ile hesaplasma, darbe ile yüzlesmenin basli basina olumlu bir konu oldugunu belirten Demirtas, “Yani hiçbir darbe girisimin ve gerçeklesmis bir darbenin hesapsiz sorgusuz bir sekilde kalmamasi lazim. Burasi muhakkak. Simdi hem 12 Eylül ile ilgili olarak, hem de 28 Subat için yapilan sorusturmalarda yürütülen davalarda darbe ile yüzlesmek ve darbe ile bütün kurumlarini zihniyetini ortadan kaldirmak gibi genis kapsamli bir yaklasim yok. Ortada bir darbe ile yüzlesme darbe ile hesaplasma yok. Keske bu olsa. Bu olsaydi sonuna kadar destek verecegiz. Ama bütün bu olanlara da tabi ki biz karsi duruyor ve yetersiz buluyoruz” dedi.
Hükümetin iki kisiyi sorgulayarak ‘darbeyle hesaplasildigi’ izlenimini vermeye çalismasinin abes olduguna deginen Demirtas, darbe kurumlarinin bugün ayakta ve AKP tarafindan tam kapasite kullanilmasinin yaratilan izlenimle çeliskisine isaret etti.

KIMLERE ‘DOKUNULACAK’?
28 Subat muhtirasindan o dönem darbe ortamini yaratanlar, post-modern darbenin gerçeklesmesi için her türlü entrikayi çeviren kim varsa sorumlu oldugunu vurgulayan Demirtas, sunlari söyledi: “Ama ben merak ediyorum; mesela Fethullah Gülen’i Türkiye’de sorgulayacak yürekli savci var mi? Kendisi darbeyi desteklemistir ve övmüstür. Darbe yapildiktan sonra orduya tesekkür etmistir. Fakat o yürekli savci Türkiye’de var mi bilmiyorum? Yoksa bir gazeteciye dokunmak kolay. Gazeteciyi tutup içeriye atarlar. 100 tane gazeteci var içeride, 50 daha alir 150 olur. Mesela Milli Güvenlik Kurulu’nu kaldirabilecek yürekli bir hükümet var mi? Sanmiyorum. Suçu olan varsa alsinlar sorustursunlar. Özel yetkili mahkemeleri kaldirabilecekler mi? Önemli olan budur.

‘ÜLKEYI GÜLEN VE EKIBI YÖNETIYOR’
Demirtas sözlerine söyle devam etti:
”Darbeyi destekleyen Fetthullah Gülen suan Türkiye’yi yönetiyor. Demek ki darbe ile yüzlesilmiyor. Fethullah Gülen’in ekibi ve kadrolari vali, polis, savci, hakim, bakan, milletvekili, ögretmen olmus. Her yerde Gülen’in zihniyeti ile hareket ediyorlar. Gülen’in talimati ile kurduklari hücre örgütlenmeleri ile her yeri yönetiyorlar. Saniyor musunuz ki Diyarbakir Valisi kendi basina kararlar alip yapiyor? Diyarbakir Emniyet Müdürü tek basina karar alabiliyor mu? Yok. Cemaatin hücre örgütlemeleri izin vermeden operasyon yapabiliyorlar mi? Yapamiyorlar. Hani darbe ile yüzlesme, darbe ile hesaplasma? O yüzden kimse kimseyi kandirmasin. Biz gerçekleri görüyor ve onlari söylüyoruz. Bu darbe ile hesaplasilacaktir er ya da geç. Ama böyle degil. Yarim yamalak degil. Bu sekilde hesaplasilmaz, bu hükümet hesaplasamaz.”

NE OLMUSTU?

Fethullah Gülen, 28 Subat sonrasinda Necmettin Erbakan`i sert sekilde elestirenler arasinda yer almis, dönemin hükümetine ‘birakin gidin’ çagrisi yapmisti.
Gülen 29 Mart 1997`de Samanyolu TV`da katildigi bir programda silahli kuvvetleri muhtira vermekle elestirenlere seslenerek, ". Burada `Askeriye muhtira verdi` diye suçlanmak isteniyor. Isteselerdi, bu öyle bu böyle olacak diyebilirlerdi. Oturup onlarla meseleyi alti saat mülahaza etmezlerdi. Demokratik yollarla problemler çözülsün istediler" demisti.
16 Nisan 1997`de Kanal D`den Yalçin Dogan`a verdigi röportajda ise, askerlerin anayasanin kendilerine verdigi yetkiyi kullandiklarini belirtmisti:
"Onlar konumlarinin geregini anayasanin kendilerine verdigi seyleri yerine getiriyorlar. Hatta dahasi, ben zannediyorum, onlar, bazi sivil kesimlerden daha demokrat."
BirGün, 28 Subat sorusturmasi basladiginda arsivlerden Gülen’in övgülerini çikarip, Basbakan Yardimcisi Bekir Bozdag’in CHP’ye yönelik kullandigi “Korkmasinlar 28 Subat’i alkislayanlara bir sey olmayacak” ifadelerine gönderme yaparak,“Gülen de telaslanmasin” manseti atmisti.