Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

44 gün sonra aileleriyle görüstüler

44 gün sonra aileleriyle görüstüler

65 gündür açlik grevi yapan tutuklular, uzun bir zamandan sonra cezaevlerinde ilk kez görüse çiktilar. YURT

ISTANBUL- 24 Eylül’den bu yana açlik grevi yapan KCK Istanbul davasinda yargilanan Erdal Avci, KCK basin davasindan yargilanan Fatma Koçak ve alti gün önce açlik grevine baslayan Zeynep Kuray da görüse çikanlar arasindaydi.

Erdal Avci esiyle, Fatma Koçak kardesiyle görüsürken, Zeynep Kuray daha önce Adalet Bakanligi’na basvurarak görüsme talebinde bulunan Basin Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Pinar Türenç ile görüstü.


“GENEL OLARAK ZAYIFLAMISLARDI”
Tutuklu yakinlari dün ve bugün yaptiklari görüslerden izlenimlerini BBC Türkçe’ye anlatti.

Erdal Avci’nin esi Sonay Avci, görüs sirasinda esinin yani sira yedi tutukluyu daha gördügünü söyledi ve “Bugün kapali görüs vardi. Diger arkadaslarla konusma sansimiz yoktu ama camin arkasindan onlari da gördüm. Genel olarak çok zayiflamislardi.” diyor.

Hepsinin morallerinin çok yüksek oldugunu vurgulayan Sonay Avci, “Gözle görülür bir kilo kaybi vardi, Basbakan ‘yiyorlar’ diyor ama onlari gören herkes, bir sey yemediklerini anlar.” diye ekliyor.
`Sürecin gidisati daha kaygi verici`


Açlik grevinin 54. gününde olan Erdal Avci, bundan önce en son 44 gün önce görüse çikmis.

Sonay Avci, “Içinde bulundugumuz süreçte Erdal’i görememis olmak, nasil oldugunu bilememek tabii ki kaygi yaratti. Ama asil bu süreç ne zaman bitecek, hükümet bu sorunu çözmek için ne yapacak, onu takip ettik. Asil kaygi veren bu oldu." diyor.

Sonay Avci, esinin, açlik grevine baslamasinin ertesi günü tecrit hücresine kondugunu vurguluyor. Daha önce 16-17 kisilik koguslarda kaldiklarini, açlik grevine baslayan diger 10 tutuklunun da hücreye kondugunu ve “onlarin hücrelere konmasini engellemek isteyen 6 kisinin de tekli hücrelere alindigini" anlatiyor.

Avci, ayrica Silivri Cezaevi’nde kalan “ikinci grup” olarak bilinen ve 54 gündür açlik grevinde olan eylemcilerin arasinda kimsenin ciddi saglik sorunu olmadigi belirtiyor.

Sonay Avci, 2 Temmuz 2011’den beri Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan esi Erdal Avci’nin “gerekli B1 vitamini” alamadigini söylüyor ve “Aldiklari vitamin saf B1 vitamini degil. Bunun disinda sadece su, seker ve tuz aliyorlar.” diyor.


“DOKTOR KONTROLÜNÜ KABUL ETMIYOR”
Esinin doktor kontrolünü “kesinlikle kabul etmedigini” belirten Sonay Avci, “Bu disariyla telefon görüsmelerinin ve mektuplasmalarinin engellenmesine karsi bir tepki. Tansiyon veya kilo kontrollerini kabul etmiyorlar.” diyor.

Sonay Avci ayrica, tutuklularin, saglikla ilgili bir müdahaleye karsi önlem aldiklari söyledi ve “Bilinçlerini kaybedecek olurlarsa veya konusamaz duruma gelirlerse diye, önceden bu konudaki dilekçelerini verdiler.” dedi.

Açlik grevinin 65. gününde olanlarin görüse çikamadiklarini aktaran Sonay Avci, bu kisilerin aileleriyle görüsmek için diger tutuklulara vekalet verdigini belirtiyor.

Esinin önümüzdeki hafta görüse çikip çikmayacagini sordugumuz Avci, “O zaman 60’li günlere girmis olacaklar. Eger iyi hissederse yine görüsecegiz,” diyor.


`VITAMINSIZ KALMISLAR`
Birgün gazetesi ve Firat Haber Ajansi muhabiri Zeynep Kuray ise, Basin Konseyi Yüksek Kurulu adina görüs talep eden Pinar Türenç ile görüstü.

Pinar Türenç, “Zeynep’in morali çok yüksek” diyor ve ekliyor:

“Açlik grevinde olduklari için sikinti var. Vitaminsiz kaldiklarini söyledi. 24 Eylül’den bu yana açlik grevinde bulunun Fatma Koçak ve Ayse Oyman için endiseli oldugunu anlatti.”

Pinar Türenç, Bakirköy Cezaevi’nde kalan Zeynep Kuray’in bulundugu kogusta 13 kadin tutukludan 12’sinin açlik grevinde oldugunu; bir tutuklunun ise, saglik durumu nedeniyle açlik grevinde olmadigini belirtti.

24 Eylül’den beri açlik grevinde olan gazetecilerden Fatma Koçak ise dün kardesiyle görüstü. Kardesi Rahmi Koçak, kardesinin durumuyla ilgili sordugumuz sorulara ayrintili yanit vermedi; “Annemin onun açlik grevinde oldugundan haberi yoktu. Görüste birlikteydik. O yüzden pek bir sey soramadim.” dedi.

Kardesini halsiz gördügünü söyleyen Rahmi Koçak, “Moral olarak iyi gördüm. Teni sariydi, zayiflamisti, halsizdi. Ama gözlemledigim kadariyla ailesine karsi iyi durabilmek istedi, iyi görünmeye çalisti.” dedi.

Cezaevlerindeki PKK ve PJAK davalarindan tutuklu ve hükümlüler 1980 darbesinin yildönümü olan 12 Eylül`den bu yana açlik grevindeler.

Açlik grevi eylemcileri, Abdullah Öcalan`a yönelik tecridin kaldirilmasini ve Kürtçenin kamusal alanda kullanilmasini talep ediyorlar.



  • Perşembe 22.5 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu