Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

 Güvencesiz çalisma dayatiliyor

      Güvencesiz çalisma dayatiliyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odasi Istanbul Subesi tarafindan düzenlenen ve iki gün sürecek olan Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Yerel Sempozyumu CNR Expo Fuar Merkezinde basladi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odasi Istanbul Subesi tarafindan düzenlenen ve iki gün sürecek olan Isçi Sagligi ve Is Güvenligi Yerel Sempozyumu CNR Expo Fuar Merkezinde basladi.

YASA  IS CINAYETINI ÖNLEMIYOR

Açilis konusmasini yapan Makine Mühendisleri Odasi Sube Baskani Ali Ekber Çakar, isçi sagligi ve is güvenligi sorunlarinin dogru çözümlere kavusturulmasina yönelik güvenlik önlemlerinin gelistirilmesinin, meslegin ve odanin temel görevleri arasinda oldugunu kaydederek, “Odamiz, tüm mesleki uygulama alanlarimizda oldugu gibi, bu alanda çalisacak üyelerimizin konularinda bilgi ve deneyimlerinin gelistirilmesini; lisans egitiminin meslek içi egitimlerle desteklenmesini ve yasam boyu egitimi zorunlu görmektedir” dedi.
Çakar, “Is kazalari ve meslek hastaliklari sorunu, sermayenin azami kâr hirsi ve çalisma yasamina yönelik politikalarin emek aleyhine olusmasindan dolayi önümüzdeki dönemde önemini artirarak sürecektir. Küresellesme ve neoliberal serbestlestirme, özellestirme, sendikasizlastirma, taseronlastirma, esnek istihdam politikalari ile kamu idari yapisi, personel rejimi ve kamusal denetim alanlarinda gerçeklesen dönüsüm ve tasfiye sonucu bu alanda nice olumsuz gelisme ve olay yasanacaktir” diye konustu.  
Son çikan Is Sagligi ve Güvenligi Yasasinin is kazalari, is cinayetleri ve meslek hastaliklarini önleyici bir yönü bulunmadigini belirten Çakar, MMO’nin isçilerin yasamlarini güvenceye alinmasi yönündeki mücadelesini sürdürecegini söyledi.

ÖLÜM REKORLARI KIRILDI

MMO Istanbul Sube Sekreteri Cenk Cihangir de yeni yasanin getirdikleri, sorunlari ve çözüm önerileri, isçi sagliginin ve is güvenliginin toplumsal boyutlari, Türkiye’deki ve Dünya’daki yasal ve teknik gelismeler, is kazalari ve meslek hastaliklarinin önlenmesine yönelik yaklasimlar, mühendislerin, hekimlerin ve teknik elemanlarin bu süreçteki yeri konularini tartisacaklarini belirtti.
Cihangir, “Çalisanlarin en temel haklarindan biri olan güvenli ve saglikli kosullarda çalisma ve yasama hakkinin, son yillarda çalisanlarin elinden alindigini görmekteyiz. 30 Haziran 2012 tarihinde yayimlanan 6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu yürürlüge girdi. Ancak is kazalari sonucu meydana gelen ölümlerde yine rekor kiriliyor. SGK istatistiklerine göre 2008 yilinda is kazalarinda hayatini kaybeden isçi sayisi 865 iken, ölümler 2009 yilinda 1171’e, 2010 yilinda 1444’e, 2011 yilinda 1573’e ulasmistir. 2012 yili rakamlarini SGK açiklamadri ama 2 bine yakin yurttasimiz is kazalari ve meslek hastaliklari sonucu hayatini kaybettigi öngörülmektedir” dedi.
SGK verilerine göre Türkiye’de günde 200 is kazasi yasandigini söyleyen Cihangir, bu kazalarda 4 isçinin öldügünü, 6 isçinin ise is göremez hale geldigini ifade etti.

KAMUSAL HIZMET OLMALI

TMMOB Istanbul Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve MMO Istanbul Sube Baskan Vekili Süleyman Solmaz da her yil binlerce insanin çalisma kosullarindan kaynaklanan nedenlerle sakat kaldigini yada yasamani yitirdigini söyledi.
Dünyada ve Türkiye’de neoliberalizmin sermayenin yüksek ve asiri kârin garanti altina almak adina kuralsizligi, esnek ve güvencesiz çalismayi dayattigini belirten Solmaz, “Hükümet de buna yasalari ve yönetmelikleri bu yönde ‘yeniden ele alarak’ çok hizli bir sekilde uyum sagladi.  Rekabet yogunlastikça maliyetleri düsürme yarisina giren isverenler, toplumsal muhalefetle de karsilasmadiklari için çalisanlarin yasami pahasina isçi sagligini ve is güvenligini saglayacak en basit düzenlemelerden dahi kaçiniyorlar. Bu en hafif tabirle yozlasmadir, çürümedir” dedi.
Solmaz, is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin bir kamusal hizmet oldugu algisinin yerlestirilmesinin saglanmasi gerektigini söyledi. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı