Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Güzel Esenler Projesi-Potemkin Zirhlisi

Güzel Esenler Projesi-Potemkin Zirhlisi

Ama adi ?potemkin zirhlisi? diye anilmali bu Güzel Esenler Projesi`nin. Oturup sessiz film izlemek yerine dayanilmaz hayat sartlarindan bezmislige ayaklanma olacak ise eger bu imkânsizligin resmi panosu, kimsenin kuskusu olmasin her zirh gün gelir delinir

Güzel Esenler Projesi" adiyla müstesna “Potemkin Zirhlisi”…

Güzel Esenler Projesi geçen günlerde ulusal basina da yansiyan sekliyle ne potemkin mahallesi, ne potemkin panosu diye adlandirilmalidir. Ülkede alay konusu edilen bu proje hiç sasmamak gerek birilerinden, bir yerlerden ödül mödül bile alabilir. Alsin varsin. Ama adi “potemkin zirhlisi” diye anilmali bu Güzel Esenler Projesi’nin. Oturup sessiz film izlemek yerine dayanilmaz hayat sartlarindan bezmislige ayaklanma olacak ise eger bu imkânsizligin resmi panosu, kimsenin kuskusu olmasin her zirh gün gelir delinir.

Peki, neydi bu Güzel Esenler Projesi adiyla müstesna“potemkin zirhlisi”

Yaklasik üç yil önce iki gazeteci arkadasimla baskanlik makaminda baskanin bizzat kendisinden ‘alin size bir bomba haber’ basliginda dinledigimiz ve resimlerini gördügümüz proje idi güzel Esenler projesi.

O gün bu proje için Belediye Baskani; ‘Belediye bes kurus harcamayacak’ demisti. Resimlerin üzerinde projeye sponsor olan devlet kurumunun logolari da vardi. Baskan; ‘ %90 anlastik ama simdilik sponsorun adini vermeyin; Maliyetin %80’i sponsor kalani ise evi boyananlardan kredilendirilerek karsilanacak’ diyerek projenin mali kismini da özetlemisti.

Belki de basin olarak ilk bize açiklanmis bu proje zaman içinde maalesef “göstermelik dekor- sahane müdahale” veya atfedilen muhtesem ismiyle “Potemkin mahallesi”olarak degerlendirilip Rus Çarligi’na göndermelerle anildi. Ileride de daima bu biçimde animsanacak belkide.

Ama bizim için bu proje “Potemkin zirhlisi”artik.

Çünkü baskan;
TEM otoyolunun kenarindaki binalardan141 binaya kismen mantolama yapilarak çirkin görüntülerin ortadan kaldirilmasi ve güzellestirilmesine 1 milyon 900 bin lira harcandigi ortaya çikinca;

"Bu projenin 1.5 milyon lira maliyeti var, ancak projeyi sponsor yapiyor sadece yüzde 20`sini vatandastan aliyoruz" diyerek projesini savundu.

Ancak isin asli söyle;

“Güzel Esenler Projesi için Esenler Belediyesi 1 trilyon 290 milyar ödemis-harcamis…”

Esenler Mali Hizmetler Müdürlügü’nce açilan 18.05.2011 tarih, 2011/76277 sayi ile KIK Kayitlarina giren ihalede;

Güzel Esenler Projesi kapsaminda Esenler ilçe sinirlari dahilinde bulunan idarece belirlenen binalarin dis cephe rehabilitasyonu yapilmasi isi” ikisi Mim-art ve birisi Özkan I.’den teklif alinmak suretiyle 1.290.000 liraya Mim-art Ltd’ye verilmis…

Peki baskan ne diyor;“Bu projenin 1.5 milyon lira maliyeti var, ancak projeyi sponsor yapiyor, sadece yüzde 20`sini vatandastan aliyoruz.”

Simdi bu sponsor firma Mim-art ltd. mi? Oluyor. Yoksa “potemkin zirhlisi” olarak özel kasalara koruyucu zirh mi örüyor. Laf uzar gider, havada asili kalir ama bu yagliboya lekesi asla çikmaz. Ayin en parlak yüzünü utandiran kivamda, öznesi degisen fiillere, olaylara bir yenisi daha eklenmis olur sadece.

Ve “potemkin zirhlisi” nehrin dogdugu yerde resim donatili paravanlarin arkasinda tekziplenen yazilari bekler…



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli