Tarih: 03.06.2012 08:28

Haber yapmiyor, film çekiyorlar!

Facebook Twitter Linked-in

Suriye devlet televizyonu El Cezire ve CNN’de yayimlanan bazi haberlerin montajsiz hallerini yayimladi. Montajsiz görüntüler, savas yanlisi medyanin tam manasiyla bir yalan makinesine dönüstügünü bir kez daha ortaya koydu. Humus’un Baba Amro mahallesinde yogunlasan çatismalarla ilgili “haber”lerin tam anlamiyla imal edildigi açiga çikmis oldu.

Haberden önce bandaj takilan çocuk…
El Cezire’de yayimlanan bir haberde yüzü sargili bir çocuk ve annesi görülüyor. Görüntülerin el kamerasiyla kaydedilerek El Cezire’ye Humus’taki muhalifler tarafindan ulastirildigi izlenimi veriliyor. “Haberin” montajsiz görüntülerinde ise çocugun yüzündeki bandajlarin çekimden önce sarildigi ve çocuga ne söyleyeceginin ezberletildigi görülüyor. Yerel halk tarafindan kaydedildigi izlenimi verilen görüntüler ise, profesyonel bir kameraman tarafindan “haber” imalathanesindeki kisilerden birinin eline tutusturulan kamerayla çekiliyor. Yani habere kasitli olarak amatör bir görünüm veriliyor.

CNN’in Danny’si de yalanci çikti!
CNN ise Humus’taki çatismalar konusunda Ingiliz asilli bir Suriye vatandasi oldugu iddia edilen Danny Abdül Dayem’e birkaç kez canli yayinda baglandi. Danny’le yapilan “canli” baglantilarda arka planda silah ve patlama sesleri duyuluyor. Oldukça düzgün bir Ingilizce’yle ve telasli bir ses tonuyla konusan Danny iki yüzden fazla insanin öldügünü, sokak ortasinda yaralilarin yattigini, ancak onlari hastaneye götüremediklerini anlatiyor. Ancak Danny Abdül Dayem’in montajsiz görüntülerinde CNN’le haberden önce telefonda konustugu ve söyleyecekleri konusunda talimat aldigi anlasiliyor.

El Cezire’nin sizan elektronik postalari
Subat ayi içerisinde Lübnan’da yayimlanan Suriye Elektronik Ordusu adli bir bilgisayar korsanlari grubu El Cezire’de çalisanlarin elektronik postalarini ele geçirerek yayimlamisti. Yayimlanan iletiler arasinda özellikle haber programi sunucu Rula Ibrahim’le kanalin Beyrut muhabirlerinden Ali Hasim arasindaki yazismalar, kanalda çalisanlarin bir kisminin Suriye’ye iliskin yapilan yalan haberlerden rahatsizlik duydugunu ortaya koyuyordu.

Ibrahim meslektasina protestolarin ülkeyi paramparça ederek, bir iç savasa neden olacagini kavradigindan beri “artik Suriye’deki devrime karsi oldugunu” söylüyor, Özgür Suriye Ordusu’nu El Kaide’nin bir kolu olarak tarif ediyordu. Ibrahim ayrica kanalin Doha’daki merkezinde çalisan bazi meslektaslarinin Suriye’deki olaylarin patlak vermesinden sonra mezhebine karsi duyduklari kin nedeniyle kendisine selam dahi vermediklerinden sikayet etmekteydi.

Rula Ibrahim’in elektronik postalarindan bir tanesinde de kanalin Suriye haberleri sorumlusu Ahmed Ibrahim’in Suriye Ulusal Konseyi’nin önde gelen üyelerinde Anas el Abdi’nin kardesi oldugunu, Ahmed Ibrahim’in bu baglantiyi saklamak üzere soy ismini kullanmadigini söyledigi iddia edilmekteydi.

(soL – Dis Haberler)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —