Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Hak-Is`e kiyaga Kumlu destegi

Hak-Is`e kiyaga Kumlu destegi

HAK-IS`IN BAZI SENDIKALARINI YETKILI HALE GETIRECEK PROTOKOLDE MUSTAFA KUMLU IMZASI VAR Gökhan Durmus / Ercüment Akdeniz

Meclis’in açilmasiyla birlikte sendikalar kanununda yapilacak olan degisiklikler yeniden gündeme geldi. Yeni ismi ile Sendikalar ve Toplu Is Iliskileri Kanunu olarak son günlerde tartisilan yasada sürekli bir degisim yasaniyor. Tasarinin içerigi taraflarin her görüsmesinde degisime ugruyor.

Son olarak Çalisma Bakani, Türk-Is Baskani, Hak-Is Baskani ve TISK Baskani imzaladiklari protokolle tasariyi yeniden degistirdi.

Tasarinin içine protokolle konan bazi maddeler Hak-Is konfederasyonuna çok büyük kiyaklar içeriyor. Hak-Is’i kayiran bu protokole yönetime haber vermeden Türk-Is Genel  Baskani Mustafa Kumlu’nun da imza atmasi akillara ‘acaba Hak-Is sendikasina mi geçecek?’ sorusunu getirdi.

Protokolde yer alan bazi maddeler söyle; “Daha önce 30 kisinin altinda isçinin çalistigi isyerlerinde ise iade davasi açilamiyor ama sendikal tazminat davasi açilabilirken protokolle sendikal tazminat davasi da açilamaz hale geliyor. Sendikal tazminat davalarinda 4+8 aylik ücretteki 4 kaldirilarak sadece 8 aylik ücret verilecek. Is kolu baraji üç ayligina yüzde sifir kabul edilecek. Üyelik ve istifada noter sarti 1 yil sonra kaldirilacak. Sendika kurmak için o is kolunda çalisma zorunlulugu kaldirilacak. Isyerleri önünde grev ya da direnis çadiri kurmak yasaklanacak.”

BARAJ KIM IÇIN YÜZDE 0?

Imzalanan protokol ile üç ayligina is kolu baraji yüzde sifira indirilecek ama noter sarti bir yil sonra kaldirilacak. Yani bu üç aylik süre içerisinde sadece parasi olan sendikalar kurulup, örgütlenebilecek. Hak-Is’in kurdugu basin is kolundaki Medya-Is bu düzenleme sayesinde üç aylik süre içinde yetkili sendika haline gelecek.

Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) Genel Baskani Ercan Ipekçi konuyu su sözlerle degerlendirdi; “Bu kanun hükümet güdümünde sendikalarin yaratilmasina zemin hazirlayan bir kanun. Sendikaciligin özünde mücadele var, hak kazanimi var ama yönetimlerin, idarenin, siyasi iktidarlarin güdümünde hareket etmek, biat etmek yok. Bu sekilde sahte düzenlemelerle kurulan örgütlerin adina sari sendika bile denmez. TGS’nin kimligi, mücadeleciligi bellidir, baskilara boyun egmedigi için üzerinde çok büyük operasyonlar yapildi. Biz bu mücadeleci tutumumuzla bütün hukuksuzluklarla basedecegiz.”
Hak-Is’in bir diger sendikasi Öz Büro-Is de Milli Egitim Bakanliginda çalisan 4-c’lileri üye yaparak yetkili sendika haline gelecek.

Noter sartinin bu süre içinde kaldirilmayacak olmasi özellikle DISK’e bagli yetkisiz sendikalarin da örgütlenmesinin önüne geçecek.

MAHKEME KAPATTI, PROTOKOL AÇTI

Protokoldeki bir diger düzenleme de Hak-Is’e bagli Öz Orman-Is Sendikasini kurtarmak için konulmus. Sendika kurmak için o is kolunda çalisma zorunlulugu bu protokolle kaldirildi. Geçtigimiz günlerde Ankara 13. Is Mahkemesi verdigi kararda, Öz Orman-Is Sendikasi kurucularinin orman is kolunda degil insaat iskolunda çalistiklarina karar vermisti. Bu kararla Öz Orman-Is Sendikasi yasal olmaktan çikti. Mahkemenin verdigi bu kararin ardindan imzalanan bu protokol ile Öz Orman-Is Sendikasinin kapatilmasinin önüne geçiliyor.

Protokolle ilgili Türk-Is’e bagli Orman-Is Genel Baskani Baki Yüksel, haberinin olmadigini söyledi. Geçtigimiz hafta Türk-Is Baskani Mustafa Kumlu ile görüstüklerini ve mahkeme kararini ilettiklerini aktaran Yüksel, “Sahsa özel yasa çikacak buna mani olun dedik. Türk-Is Baskani ile görüstük mahkeme kararini bosa çikartmak için yaptiklarini söyledik. Böyle bir seyin altinda Türk-Is Baskaninin imzasi olduguna inanmiyorum. Bize görüsmemizde böyle bir maddenin olamayacagini söyledi. Hem bizi hem Tarim-Is Sendikasini zor durumda birakacagini söyledik. Kendine bagli iki sendikaya zarar verecek bir seyin altina imza atacaklarina inanmiyorum” diye konustu. (Istanbul/EVRENSEL)


TÜRK-IS VE MECLIS ÖNÜNDE EYLEM VAR

Protokolle ilgili gazetemize açiklama yapan Sendikal Güç Birligi Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü ve TÜMTIS Genel Baskani Kenan Öztürk, bu protokolün Mustafa Kumlu tarafindan imzalanip imzalanmadigi konusunda ellerinde bir belgenin olmadigini ancak imzalandigi konusunda duyumlar aldiklarini dile getirdi. 30 kisinin altinda isçi çalistiran isyerlerinde sendikal tazminat davasi açilamayacak olmasinin örgütlenmeye ciddi zarar verecegini belirten Öztürk, “Bugüne kadar ise iade davasi açamiyorduk. Buna karsi mücadele ettik. Simdi sendikaya üye olan isçi isten atildigi zaman tazminat davasi da açamayacagiz. Bu çok tehlikeli bir durum. Çünkü Türkiye’deki isletmelerin yüzde 60’i 30 kisinin altinda isçi çalistiriyor. Ayrica büyük sirketler de taseronlarina 30 kisiden az çalistir telkininde bulunacak” diye konustu.  Baraj konusunda yüzde 1 ile 10 sendikanin, yüzde 2 ile 13 sendikanin yüzde 3 ile de 6 sendikanin baraj altinda kalacagini belirten Öztürk, bu antidemokratik yasayi kabul etmeyeceklerini kaydetti. Öztürk, SGBP olarak bugün saat 10.00’da Türk-Is önünde eylem yapacaklarini, ardindan da diger emek örgütleri ile birlikte Meclis’e yürüyeceklerini söyledi.



  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı