Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Hak mi? Lütuf mu?

Hak mi? Lütuf mu?

Insani yasat ki devlet yasasin düsturu ile yogrulmus bir MILLETIN içinde yasayan,saglikli örgütlesememis veya örgütlesmesi engellenmis azinliklar toplulugunun adi, ENGELLILER..........

Hak mi? Lütuf mu? 

Insani yasat ki devlet yasasin düsturu ile yogrulmus bir MILLETIN içinde yasayan,saglikli örgütlesememis veya örgütlesmesi engellenmis azinliklar toplulugunun adi, ENGELLILER..........

Saglikli örgütlesme,teskilatlanma bireylerin,ortak sorunlarini,problemlerini,sorunlarin ve sikintilarin muhataplarinin beklentilerini bir noktada birlestirmek,birlikte çözüm üretmek,mevcut sorunlarin çözümlerini ilgili Makamlara veya Kurumlara iletmek ve topluma kendilerini ifade edebilmeleri için sözcü veya lider seçmektir.

 

            Türkiye de  toplam 81 il ve 957 ilçe var ve bunlarin tamaminda ENGELLI Dernekleri,Federasyonlari ile Konfederasyonlari mevcut,öyle ise örgütlü toplum olamama bunun neresinde diye düsünebiliriz.

          Aslinda ENGELLILER kendilerine ENGEL teskil etmektedirler,saglikli teskilatlanma veya örgütlesmede ki olmasi gereken asil amaç,sorunlar ve çözümlerdir.

Engellilerin kendi içlerinde engel gruplarina ayrilmasi veya ayristirilmasi ile mevcut güç bölünmeye maruz kalmaktadir.Türkiye de ENGELLI nüfus birey bazinda %12.5,çekirdek aile dedigimiz anne-baba-çocuk olarak bildigimiz topluluk ise %37.5 dir.Görüldügü üzere aslinda Ülkemizde yasayan ENGELLILER,Ülkemizdeki nüfusu en kalabalik AZINLIKLAR grubunu teskil etmektedirler.

          Bu oran ciddi bir nüfusu teskil etmesinden öteye,siyaset için sorun olan ve olmasindan tedirginlik duyulabilecek bir orandir,çünkü  bu ciddi bir seçmen anlamina gelir ve birilerinin kazanmasina veya kaybetmesine neden olabilecek bir nüfustur.

Burada kendi içimizde ki güç bölünmesi,bizlerin Sivil Toplum Kurulusu (STK) anlayisimizin az olmasi veya hiç olmamasi ile,SIYASET anlayisimizin ise siyasete sportif taraftar nazari ile bakiyor olmamizdan kaynaklanmaktadir.

          ENGELLI bir bireyin ve ebeveyninin bir SIYASI anlayisi olmasi gerekir,oda ENGELLI SIYASETIDIR.

Simdi etrafimiza bir baktigimizda,engelli bir Mahalle Muhtari degil azasini bile göremiyor isek,bir Belediye Meclis üyesi göremiyor isek,aslinda bu belirttiklerim bir toplumun içindeki en küçük resmi seçilmis temsilcilerdir,ENGELLILERIN isimleri buralarda geçmiyor ve okunmuyor ise teskilatli veya örgütlü toplum olmadigimizi,olamadigimizi göstermektedir.

Simdi ENGELLILER HAK çerçevesinde yasayanlar mi,yoksa lütuf çerçevesinde yasayanlar mi olmus oluyor? Kendimize sormamiz gereken en önemli soru bu......

Siyaset için STK`lar önem arz etmektedir,ENGELLILER olarak siyasete baktigimizda,yöre derneklerinin temsilcilerinden,ticari faaliyetlerini güçlendirmek ve gelistirmek amaci ile kurulmus STK`lardan SIYASETÇILER görebilmekteyiz.Peki ENGELLI STK`larinin temsilcilerinden neden SIYASETÇILER göremiyoruz? Engelliler bu soruyu kendilerine dogru bir sekilde sorup,cevaplayamadiklari sürece maalesef SIYASETDE söz sahibi olamayacaklardir.Iste tam bu noktada ENGELLILERIN Siyasetteki varliklari HAK ettikleri yerden ziyade,birilerinin LUTFETMESI neticesinde kalacaktir.

             Türkiye de 3 Aralik Dünya Engelliler Günü ile 10-16 Mayis Engelliler Haftasi kutlanmaktadir,ENGELLI STK`lari bu günlerde bir yürüyüsten öteye,bir çelenk koyabilmekten öteye gidememelerinin nedeni Sivil Toplum Kurulusu ve Siyaset  algimizin,anlayisimizin EKSIK ve HATALI olmasindan kaynaklanmaktadir.Bu durum nedeni ile HAK olan yasamimizi,seçilme hakkimizi,idarecilik,liderlik hakkimizi ne hazindir ki,ne yaziktir ki SAGLIKLI bireylerin LUTFETMESINE birakmis durumundayiz.                                                                            

               Burada ki tek kusurlu ve hatali ENGELLILER degil bunu da  belirtmek isterim,kendi ENGELLISINE destek olmayan Yöre Dernekleri,ENGELLILER için sadece SIZLERIN yaninizdayiz kelimesinden ileriye gitmeyen Ticaret ,Sanayi,Esnaf Odalari ile ticari faaliyetlerini güçlendirmek amaci ile kurulmus STK`lar  ile SIYASI Partiler,SIYASI Olusumlar da ENGELLILER ile alakali konularda kusurlari ve hatalari bulunmaktadir.

            Bir köseden bunlari tartisacak degilim elbet,ERDEM bir Insanda bulunabilecek en güzel vasiftir,çözüme dahil olamayip,sorunun parçasi oldugunu görebilen ve bu konuda elini tasin altina koyabilenlere SELAM OLSUN.

            Muasir Medeniyetler kelimesinin ortalarda dolandigi bu yillarda,ENGELLILERIN de bu kelimeden nasiplenmesini umuyor ve umut ediyorum.                                                                                                                                                                                                                                            Gazete ESENLER`E,Degerli Yazarlarina ve Siz Degerli Okurlarina Sükranlarimi Sunarim

 

 

    SAYGILARIMLA

         Aziz Arkan

twitter.com/aziz_arkan                    



  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı