Bugün, 12 Kasım 2025 Çarşamba

Hakkimizi aramak helaldir

Hakkimizi aramak helaldir

Tuzla tersanelerinde çalisan isçiler, hükümetin çikartmak istedigi özel istihdam bürolarina iliskin

Tuzla tersanelerinde çalisan isçiler, hükümetin çikartmak istedigi özel istihdam bürolarina iliskin degerlendirmelerde bulundu. Tersanelerde yillardir taseron, kuralsiz çalismanin, mevsimlik isçiligin yaygin olarak uygulandigini belirten isçiler, bu çalisma biçimlerinin de is cinayetlerine davetiye çikarttigini dile getirdi.

Yillardir tersanelerde montajci olarak çalisan Coskun Kul, Tuzla’da 25, Yalova’da 3 tersanede taseron firmalarda çalistigini, bunlarin sadece 3’ünde kidem tazminati alabildigini söyledi. Çalisma hayatinin büyük çogunlugunda yevmiyeci olarak çalistigini aktaran Kul, hâlâ da yevmiyeci olarak çalistigini belirterek, “Tersanenin birinde is bitti mi mecburen ötekine gidiyoruz. Çalistigimiz taseron firmalarda is olmadigi zaman baska firmalarda kiralik olarak çalistirildik. Örnegin taseron firma 100 liraya anlasiyordu bize 50 lira verirdi. Biz de bu duruma razi olurduk çünkü is bulamiyorduk. O zaman bu isler el altindan yapiliyordu ama simdi açik açik yapilacak” dedi.

ISÇI KÖLE MI?

Nedim Kara ise kiralik isçilik meselesinin birçok hükümetin gündeminde oldugunu ancak AKP’nin yüzdelik olarak güçlü iktidarinin ardindan yasalastirilmak istendigini kaydetti.

Artik isçilerin kaybedecek bir seyi olmadigini belirten Kara, “Dün belki herkes biz bir sey yapmayalim da isten atilmayalim diyordu ama artik burada bir sey yapsak da yapmasak da isten atiyorlar. O zaman elimizi atese sokmaliyiz ki bu belayi def edelim. Bu konuda en önemli görev sendikalara düsüyor. Isin basina geçip örgütlü-örgütsüz bütün isçileri mücadeleye çekmeliler” diye konustu.

Zarif Tamanci da “Ben AKP oy vermis bir vatandasim. Bundan önce mahallemde, isyerimde kim Basbakana laf söylese karsi çikardim ama simdi acaba diye düsünüyorum. Neden mi çünkü Basbakan defalarca tersanelere geldi, törenlere katildi. Isçi arkadaslarimiz öldügünde hep isçilerden yana bir seyler söyledi, ‘Sorumlularin yakasina yapisacagim’ dedi fakat hep tersini yapti. Referandumda iki sendikaya üye olabilirsiniz dedi, fakat Evrensel’de okuyorum grev yasakliyor, isçileri sendikaya üye olduklari için isten atiyor, isçi ölümleri devam ediyor ama Basbakan Suriye muhaliflerine destek açiklamasindan baska bir sey yapmiyor” dedi.

Basbakanin simdi de taseron çalismayi ve kiralik isçiligi yasalastirmaya çalistigini belirten Tamanci, isçilere köleligin reva görüldügünü söyledi.

Tamanci, “Diger isçi arkadaslarimiz da önümüzdeki karanlik günleri görerek hakkimizi almak içinde mücadele etmeliyiz. Bu ramazan ayinda mücadele haktir, kutsaldir ve helaldir” dedi.
(Istanbul/EVRENSEL)



  • Çarşamba 15.8 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 16.1 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 14.2 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı